Focaccia av surdeig og spelt

Eltefri speltfoccacia av surdeig

I dag deler jeg en oppskrift på focaccia av surdeig og spelt. Jeg må starte med å skrive at denne focacciaen ble slett ikke som jeg først hadde planlagt. I utgangspunktet skulle jeg lage en helt enkel focaccia av fint hvetemel, men da jeg oppdaget at jeg var fri for hvetemel og heller ikke hadde nok siktet spelt, så ble det en litt halvgrov focaccia av speltmel.

Siden speltmel ikke tåler så godt elting, så har jeg laget en eltefri variant. Dvs jeg kvelden i forveien kjapt rørte sammen ingrediensene til deigen, deretter lot jeg deigen heve i cirka 12 timer på kjøkkenbenken. Husk å bruke en bakeklar surdeigsstarter. Les gjerne også dette innlegget med tips for pleie av surdeig.

Focaccian ble veldig god på smak, men jeg kunne godt tenkt meg å lage den på nytt med kun siktet mel. Samtidig så har jeg nå en god unnskyldning til å lage surdeigsfocaccia igjen.

Eltefrie foccacia av surdeig

Surdeigsfocaccia av spelt

Surdeigsfocaccia av spelt

Halvgrov foccacia av spelt

Ingredienser

  • 350 gram siktet speltmel
  • 200 gram sammalt speltmel
  • 1,5 ts salt
  • 2 ss bakeklar surdeigsstarter
  • 4,5 dl vann
  • cirka 1/2 dl olivenolje
  • Noen kvister frisk rosmarin
  • Soltørkede tomater i olje
  • Flaksalt

Fremgangsmåte

Steg 1
Ha mel og salt i en bakstbolle. Bland den bakeklare surdeigsstarteren ut i 4,5 dl kaldt vann og ha det i melblandingen. Røres lett sammen med en sleiv, eller bruk hendene om du foretrekker.
Steg 2
Dekk til bollen med et lokk eller plast, og la deigen stå å heve på kjøkkenbenken i 10-12 timer.
Steg 3
Hvelv deigen over på et godt melet underlag. Strø mel over deigen og brett deigen inn mot midten. Strekk den utover og fold hjørnene inn mot midten – gjenta prosessen 3-4 ganger.
Steg 4
Kle en liten langpanne med bakepapir (min var 25×35 cm), og smør den med litt olje. Legg så deigen over i langpannen, og strekk eller klapp den utover. Ha litt olje på fingrene for at deigen ikke skal klistre. Dekk til deigen og la den etterheve i cirka 1,5 – 2 timer.
Steg 5
På slutten av hevetiden skrur du ovnen på 225 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 6
Ha olje på hendene dine og lag små fordypninger i deigen ved å bruke fingrene. Risle over godt med olivenolje over, strø så over finhakket rosmarin (eller andre urter), biter av soltørkede tomater og flaksalt. Fordypningene vil naturlig nok bli fylt med olje, men det er bare fint.
Steg 7
Sett stekebrettet inn i forvarmet ovn, og stek i cirka 20-25 minutter til den er gyllen og gjennomstekt. Avkjøl brødet på rist og det det opp i biter. Håper det smaker!