Forenklet pizzapai

Pizzapai

Pizzaer kan varieres i det uendelig, og jeg har publisert mange titalls varianter her på Det glade kjøkken. Noen med vanlig bunn – andre av surdeig, noen med hvit saus – andre med den klassiske tomatsausen, noen med kjøtt – og andre uten. Ja, du kan rett og slett finne pizzaer for enhver smak her på bloggen.

Denne gangen har jeg laget en forenklet pizzapai, som i grunn er en fantastisk fin måte å få lurt på enda mer fyll på pizzaen. Hva slags fyll du ønsker  er egentlig litt opp til deg, selv gikk jeg for en litt mer klassisk variant med kjøttsaus som jeg toppet med ost og vårløk. Anbefales!

Pizza galette

Utvalgte pizzafavoritter fra bloggen:

Nyt en nystekt “pizza galette”, håper det smaker!

En slags pizza galette

  • 1. desember 2018
  • 1 pizza
  • 2 hr 30 min
  • Skriv ut
Forenklet pizzapai

Ingredienser

  • Pizzadeig
  • 2,5 dl hvetemel
  • 2 dl fullkornshvetemel
  • 1/2 ts salt
  • 1/3 pose tørrgjær
  • Cirka 2 dl vann
  • Kjøttsaus
  • 400 gram karbonadedeig
  • 1 løk
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpuré
  • 1/2 ss oregano
  • 1/2 ts salt
  • Pepper
  • Topping
  • 100 gram revet hvitost
  • 3-4 vårløk

Fremgangsmåte

Steg 1
Start pizzabunnen. Bland alt det tørre i en bolle og tilsett kaldt vann (20 grader dersom du ikke har tid til å heve i cirka 1,5 – 2 timer). Elt deigen for hånd eller med en kjøkkenmaskin med eltekrok (anbefales) i minst 10-15 minutter. Deigen kan virke litt klissete i begynnelsen, men underveis vil du se at den blir fastere og får en mer elastisk konsistens. Eltetiden er essensielt for å få en smidig og elastisk deig.
Steg 2
La deigen heve under lokk eller plast på et lunt sted, i 1,5 – 2 timer.
Steg 3
Mens pizzadeigen hever passer det fint å gå i gang med pizzasausen. Brun karbonadedeigen i en stekepanne, settes til side på et fat når den er ferdigstekt. Rens og finhakk løk og hvitløk, som så surres i litt olje i stekepannen til den er blank og myk. Lag en liten grop i midten av pannen som du har tomatpuréen i. La den frese et lite minutt. Tilsett den stekte karbonadedeigen, hakkede tomater, oregano, salt og pepper. Kok sausen i 15-20 minutter. Smak til med eventuelt mer salt.
Steg 4
Sett ovnen på 250 grader eller mer cirka 30 minutter før deigen er ferdighevet. La gjerne stekebrett eller pizzastein/-stål stå i ovnen slik at det blir oppvarmet til pizzaen skal inn.
Steg 5
Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag eller bakstbord. Dra pizzadeigen utover til et slags kvadrat og brett hjørnene inn mot midten. Gjenta prosessen et par ganger og strø på med mer mel ved behov.
Steg 6
Form deigen som en rund balle, og trykk den lett uvover. La hvile i et par minutter. Kjevle deigen utover slik at du har en stor, rund og forholdsvis tynn bunn.
Steg 7
Fordel fyllet på pizzabunnen, men la det være et par cm klaring langs kanten rundt. Når alt fyllet er fordelt på pizzaen så bretter du inn kantene over pizzafyllet. Strø så over revet hvitost og vårløk oppskåret i tynne skiver.
Steg 8
Stek pizzapaien i ovnen i 8-9 minutter, til den begynner å bli lett gyllen oppå.