Gallo pinto – En costaricansk klassiker

Lages på: 15 minutter Nivå: Enkel
Gallo pinto

For noen uker siden var vi på opplevelsestur til Costa Rica, og gallo pinto var et selvskrevent innslag til frokost. Gallo pinto er en tradisjonell frokostrett bestående av blant annet ris og sorte bønner, og er også Costa Ricas nasjonalrett.

Før vi dro fra Costa Rica måtte jeg innom supermarkedet for å kjøpe en stor flaske med Salsa Lizano, som er den kanskje mest fremmede ingredienser i denne oppskriften. Jeg vet dette er vanskelig å få tak i her til lands, men ser det er flere som foreslår worcestersaus som et alternativ. Smaken blir ikke helt den samme, men det er kanskje det nærmeste alternativet vi har i Norge.

Er du ute etter en ferie utenom det vanlige kan jeg anbefale å se nærmere på Costa Rica. Landet har en unik flora, frodig, varmt, vulkaner, regnskog, vakker kyst, rikt dyreliv og hyggelige mennesker. Folkene som bor her lever visstnok etter mantraet “pura vida” som direkte oversatt betyr rent liv. I dette legger de at man skal leve enkelt, fredfult, være glad og positiv, leve i øyeblikket. Føler det er litt som Timon og Pumbas “Hakuna matata”.

Gallo pinto er også en kjempefin måte å bruke opp rester av ris på, og kan lages på få minutter. Til frokost er det ikke uvanlig å servere den retten med eggerøre, bacon og brød til. Herlig frokost som kan nytes med god samvittighet.

Pura vida!

Gallo pinto

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: FrokostKjøkken: Costa RicaNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

5

minutter
Steketid

10

minutter
Totalt

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1/2 stk spisspaprika

  • 1/2 stk gul løk

  • 1 fedd hvitløk

  • 1 ss solsikkeolje

  • 1 boks (230 gram avrent vekt) sorte bønner

  • 3 ss Salsa Lizano

  • 4 dl kokt ris

  • Salt etter smak

  • Frisk koriander (valgfritt)

  • Forslag til tilbehør
  • Eggerøre

  • Bacon

  • Paprika

  • Brød med smør

Fremgangsmåte

  • Fjern hinner og frø fra paprikaen og skjær den i smått. Skrell og finhakk løken og feddet med hvitløk.
  • Surr paprikaen og løken i solsikkeolje i en tykkbunnet gryte til løken er blank og myk. Ha så i hvitløken og surr videre i et halvt minutt.
  • Skyll de sorte bønnene i et dørslag. Ha bønnene og salsaen sammen med grønnsakene. Surr videre i 2-3 minutter.
  • Ha i den kokte risen og stek videre i noen minutter, til risen er gjennomvarm. Smak til med salt, eventuelt mer salsa og bland inn finhakket koriander.
  • Server gallo pinto med eggerøre, oppskåret paprika, eventuelt bacon og godt brød.

Notater

  • Gallo pinto er både glutenfri og vegetarisk, men kan inneholde spor av laktose. Tilbehøret må tilpasses slik at det ikke inneholder gluten og/eller kjøtt.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*