Kakebunnen

Smelt smøret og la det avkjøle. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland de tørre ingrediensene sammen. Ha smeltet smør sammen med eggedosisen, sikt så inn cirka 1/3 av det tørre og like mye kefir. Vend kakerøren sammen, sikt så i resterende halvpart av det tørre og kefiret. Gjenta til du har hatt i alt sammen. Vend det sammen til du har en jevn og klumpefri røre.

Stekes i en rund og smurt form med en diameter på 22 cm, på nederste rille. Stek kakebunnen på 175 grader i cirka 60 minutter. Sjekk med en pinne underveis, og dekk til kaken dersom den begynner å bli mørk på toppen. Steketiden vil variere fra ovn til ovn.

Avkjøl kakebunnen på en rist, til den er helt avkjølt.

Bringebærmousse

Tin de frosne bringebærene. Ha de over i en foodprosessor eller blender og kjør de sammen til at du har en jevn puré. Sikt bringebærpureen i en melsikt, og sil bort steinene ved å presse pureen gjennom sikten med en dessertskje.

Legg gelatinplatene i vann  i ca 5 minutter. Kok opp 1/3 av bringebærpuréen. Dra kasserollen av platen, klem vannet ut av gelatinplatene og bland det i den varme pureen. Rør inn resten av bringebærpureen. Avkjøl pureen til den er cirka 23 grader, men pass på at den ikke stivner

Pisk eggehvite og 20 gram sukker til stiv marengs. I mellomtiden koker du opp vann og 180 gram sukker til sukkerlake. La sukkerlaken koke til den når en temperatur på 121 grader. Du vil se den begynner å tykne mot slutten av koketiden. Hell sukkerlaken i en tynn stråle i marengsen mens du fortsetter å piske den.

Visp fløten til krem.

Bland inn avkjølt bringebærpuré inn i marengsen, som deretter vendes forsiktig i kremen, i flere omganger.

Sette bringebærmoussen i kjøleskapet til den bli kalde og den begynner å stivne (OBS! Dette tar litt tid)

 

Montering

Del kakebunnen i tre deler, med bringebærmousse mellom hvert lag (dvs to runder med bringebærmousse). Glasuren stivner kjappest på en kald kake, så sett sjokoladekaken i fryseren frem til du skal gå i gang med glasseringen. Jeg lot den stå en liten time i fryseren.

 

Glasering

Legg gelatinen i bløt. Hakk sjokoladen og ha den over i en bolle som rommer ca 1,5 liter (og tåler varme). Kok vann, glukose og sukker til du når en temperatur på 103 grader. Tilsett den kondenserte melken og  oppbløtt gelatin (husk å klem vannet ut av den). Bland dette sammen med en stor skje eller sleiv. Hell blandingen i bollen med sjokoladen, og rør med sleiven til at sjokoladen er smeltet. Sett en stavmikser nedi bollen, og kjør sammen til du har en helt jevn glasur. Pass på at du hele tiden holder stavmikseren under overflaten, slik at du ikke drar inn luft i glasuren. Jo mindre luft du drar inn, jo pene glasur får du. La glasuren avkjøle til den når en temperatur på cirka 30 grader. Rør i sjokoladeglasuren underveis, slik at den har en jevn temperatur i sjokoladen.

Sett den monterte sjokoladekaken på en rist over en stor bolle. Hell glasuren forsiktig over den kalde kaken, slik at glasuren blir jevnt fordelt. Store deler av glasuren vil naturlig nok renne av kaken og ned i bollen. Når du har glasert kaken én gang setter du kaken på et kjølig sted noen minutter. Hell glasuren du har til overs tilbake i bollen, sett kaken på nytt tilbake på risten og gjenta glaseringen. Stryk over med en palett ved behov.

Tips! Når man glaserer kaker får man en god del glasur til overs. Dette kan enten brukes til flere kaker eller du kan gjør som meg og bruke dette som en base for deilig kakao. Ha litt sjokoladeblanding nederst i en krus og hell over kokende melk. Frys ned glassuren i isbitformer og ta den opp når du vil kose deg med varm sjokolade.

Sett kaken kaldt og ha den over på et kakefat når glasuren er tykk nok.

Glasert sjokoladekake
Glasert sjokoladekake

Håper denne kakeoppskriften var lett forståelig og falt i smak!

Har du lyst til å bli bedre kjent med Det glade kjøkken? Følg meg på Facebook eller Instagram for å bli oppdatert på nye innlegg som legges ut. Bruk gjerne også #detgladekjokken på Instagram dersom du bruker noen av oppskriftene mine. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.