Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi er en type pasta, hvor poteter er hovedingrediensen. Melne poteter kokes eller bakes, før de så blandes med eggeplommer, mel, og gjerne litt smaksatt med ost og krydder.

Gnocchi er ikke så komplisert å lage, men kan fort ta litt tid om man gjør sin flid med å forme de tradisjonelle putene med riller i. Om man ikke er like nøye på form og fasong så er det heller ikke noe problem å bare rulle deigen utover til tynne pølser, som skjæres opp i små og jevnstore biter. Gnocchien kokes i lettsaltet vann i noen minutter, til pastaen flyter opp til overflaten.

Server gnocchi enten med litt revet parmesan, med pesto, i tomatsaus eller kanskje smørsteke de. Selv stekte jeg de kjapt i en stekepanne, før jeg serverte den sammen med litt tomat, fersk basilikum og parmesan. Egner seg både som forrett, hovedrett, i en salat eller som tilbehør.

Andre pastaoppskrifter:

 

Hjemmelaget gnocchi

  • 26. januar 2021
  • 4-6 porsjoner
  • 1 hr 30 min
  • Skriv ut
Stekt gnocchi

Ingredienser

  • 1 kg melne poteter
  • 2 eggeplommer
  • 50 gram revet parmesan
  • 150 gram hvetmel eller durumhvete
  • 2 ts salt
  • 1/2 ts kvernet pepper
  • 1/2 ts malt muskat
  • Hvetemel til utbaking
  • Salt
  • Olivenolje

Fremgangsmåte

Steg 1
Skrell potetene og kok de møre i usaltet vann. Jeg unnlot å skrelle potetene før jeg kokte de en gang, men da ble konsistensen på deigen helt feil. Hell av kokevannet, og avkjøl potetene til du greier å håndtere de (skal ikke bli helt kalde).
Steg 2
Riv potetene fint på et råkostjern, eller bruk en potetpresse. Bland inn eggeplommer, revet parmesan, hvetemel, salt, pepper og revet muskattnøtt. Kna deigen til du har en jevn og formbar pastadeig. Er deigen litt klissete tilsetter du litt mer hvetemel.
Steg 3
Rull deigen utover til forholdsvis tynne pølser. Del den opp i forholdsvis små biter. Jeg tenker at hver del skal være omentrent på størrelsen som det ytterste leddet på lillefingeren. Klem de lett sammen med en gaffel, slik at du får riller på oversiden. Dryss over litt mel underveis.
Steg 4
Kok opp en stor kasserolle med lettsaltet vann. Ha gnocchien i det kokende vannet. Ikke alle på en gang, da kan de fort klistre seg til hverandre. Etter noen minutter vil du se de flyter opp til overflaten, noe som er et tegn på at de er ferdige. Fisk opp gnocchien med en fiskespade eller en hullsleiv. Ha de over i et dørslag eller en egnet bolle, og risle over litt olivenolje underveis.
Steg 5
Server gnocchien umiddelbart, enten det er med parmesan eller pesto, i en tomatsaus eller salat, med tilbehør eller som selve tilbehøret. Håper det smaker!