Granskuddsirup

Lages på: 2 timer Nivå: Enkel
Granskuddsirup

Granskuddsirup er sirup laget av nye og myke granskudd. Sirupen kan brukes både på is, pannekaker, i teen, viltsaus, og til mye annet. Heller du den over på sterile glass mens den enda er varm, så kan du nyte granskuddsirup i lang tid fremover.

Granskuddene bør plukkes på våren, mens skuddene er nyutsprungne og helt myke. Du vil se at de nye granskuddene er lysegrønne i fargen, og kan lett nappes av greinene. På få uker vil skuddene bli mørkere i fargen, og du må vente til neste vår med å høste herligheten. Da vi var på fjellet forrige helg var jeg så heldig at det fortsatt var en del grantrær hvor granskuddene var helt ferske, og jeg måtte så klart utnytte denne muligheten før det var for sent. Bor du litt i høyden, kan du nok fortsatt finne nye skudd i skyggesiden.

Granskudd

For sent ut med å plukke granskuddene? Det er mye spennende man kan lage sirup av, blant annet løvetann og rabarbra. Se oppskrift på rabarbrasirup.

Granskuddsirup

4.7 fra 13 vurderinger
Nivå: Enkel
Porsjoner

2

glass
Tilberedning

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 15 dl granskudd

  • 15 dl vann

  • 6 dl sukker (cirka)

Fremgangsmåte

  • Skyll de nyplukkede granskuddene i kaldt vann. Ha de over i en kasserolle med cirka like mye vann. Kok opp og la koke i cirka 30 minutter uten lokk. Du vil se at skuddene i løpet av kort tid faller litt sammen, og mister den finne grønne fargen.Kokte granskudd
  • Sil så granskuddvæsken over i en bolle eller ny kasserolle. Jeg brukte først en grov sil, deretter en finmasket sil for å være sikker på at jeg fikk bort all rusk og rask. Mål opp hvor mye væske du har igjen og tilsett 2/3 deler sukker. Med andre ord, har du 9 dl væske igjen så til setter du 6 dl sukker. Har du 12 dl væske igjen så tilsetter du 8 dl sukker.Granskuddsaft
  • Kok opp granskuddsaften og sukkeret på middels høy varme. La saften koke til den er redusert og tykkere i konsistensen. Etter hvert vil du se at den går over fra lys grønn til mørkere rød i fargen. Beregn minimum 60 minutter koketid, men sannsynligvis også lengre. Bruk en skje til å fjerne hvit skum som danner seg underveis i kokingen.
  • Granskuddsirupen vil bli tykkere når den er kald. Et tips er derfor å ha litt granskuddsirup i et eggeglass og sette det i fryseren. I løpet av kort tid er det kaldt, og du kan se hvor tykk konsistensen på sirupen er.
  • Hell den glovarme sirupen på kokende varme syltetøyglass eller små flasker (steriliserte). Skru på et tett lokk og sett glassene opp ned noen minutter før de snus. La de stå på benken til de er tempererte, før de settes i kjøleskap.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*