Grateng med kjøttsaus og makaronistuing

Lages på: 1 time Nivå: Enkel
Grateng med kjøttsaus og makaronistuing

I helgen laget jeg en grateng bestående av kjøttsaus og makaronistuing, nydelig helgekos som bare må nytes. I kjøttsausen hadde jeg i litt chorizo, siden jeg er litt svak for den spanske pølsen. I tillegg tilsatte jeg litt chili, som passer godt på en kald januardag. Om du ikke er like glad i sterk mat kan du så klart utelate chilien. Kjøttsausen inneholder også kanel, laurbærblad oregano og timian, som setter en ekstra god smak på sausen.

Hvis du vil gjøre det enklere for deg selv kan du også droppe hvitsausen og bare servere kjøttsausen sammen med pasta, med andre ord en slags pasta bolognese. Men la deg ikke skremme av at retten tar litt tid å lage. Mye av denne tiden er enten kjøttsausens koketid eller tiden den skal steke i ovnen. Da har du tilstrekkelig tid til å rydde litt underveis, tømme oppvaskmaskinen og dekke bordet.

Glad i formretter? Her er noen ulike ovnsretter som kanskje kan være til inspirasjon:

Håper du ble inspirert!

Banner - Mat du blir glad av

Grateng med kjøttsaus og makaronistuing

4.6 fra 5 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

45

minutter
Steketid

15

minutter
Totalt

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 400 gram kjøttdeig eller karbonadedeig

  • Olivenolje til steking

  • 50 gram chorizo

  • 1 stk gul løk

  • 1 stk gulrot

  • 1 stilk stangselleri (valgfri)

  • 1/2 stk rød chili

  • 1 fedd hvitløk

  • 1 boks hermetiske tomater

  • 2 dl utblandet kjøttbuljong

  • 2 stk laurbærblad

  • 1 stk kanelstang

  • 1/2 ss rødvinseddik

  • 1,5 ts oregano

  • 1/2 ts timian

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts pepper

  • Makaronistuing
  • 200 gram makaroni

  • 2 ss smør

  • 3 ss hvetemel

  • 5 dl melk

  • 1/2 ts salt

  • 1/4 ts hvit pepper

  • 1/4 ts malt muskatnøtt

  • 75 gram revet hvitost

  • Topping
  • 75 gram revet hvitost

  • Frisk basilikum (valgfritt)

  • Granateple (valgfritt)

Fremgangsmåte

  • Start med kjøttsausen, den har godt av å koke en stund for å utvikle mest mulig smak. Brun kjøttdeigen i litt olje i en varm stekepanne. Skjær opp chorizoen i små terninger og ha den sammen med kjøttdeigen mot slutten av steketiden. Ha kjøttet over i en gryte når det er ferdigstekt.
  • Skrell løken og gulroten. Finhakk løken og skjær gulroten i smått. Del stangsellerien i to på langs og skjær den i tynne skiver. Skrap frøene ut av chilien og finhakk den. Skrell og finhakk hvitløken.
  • Surr først løken, gulroten og stangsellerien i samme panne som du har stekt kjøttet i. Ha i litt mer olje dersom det er tørt i pannen. Surr dem i to-tre minutter og ha så i chilien og hvitløken. Surr videre et lite minutt på middels varme. Ha så grønnsakene over i gryten med kjøttet.
  • I gryten tilsetter du også de hermetiske tomatene, kjøttbuljongen, laurbærbladene, kanelstangen, rødvinseddiken, oreganoen og timianen. Kok opp og la koke i minst 20-30 minutter, men gjerne lengre om du har tid. Siste del av koketiden kan du ta av lokket for at den skal tykne. Smak til med salt og pepper.
  • Mot slutten av koketiden setter du stekeovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Kok makaronien etter anvisning på pakken, men trekk fra et par minutter koketid siden den også skal steke i ovnen. Hell makaronien over i et dørslag når den er ferdig.
  • Smelt smøret i en kjele og ha i hvetemelet. Bland godt med en visp og la det frese et halvt minutt. Dra kjelen bort fra platen og tilsett cirka 1/3 av melken mens du visper godt. Når du har rørt ut alle klumpene tilsetter du resten av melken og rører til du har en klumpefri saus. Sett kjelen tilbake på platen og kok opp sausen på middels varme. Rør ofte for å unngå at det fester seg i bunnen.
  • La sausen koke i 3-4 minutter. Ha i saltet, pepperen, muskatnøtten og osten og skru av varmen. Tilsett makaronien bland den forsiktig med sausen.
  • Smør en ildfastform med olje eller smør. Plukk ut laurbærbladene og kanelstangen fra kjøttsausen. Ha sausen i ildfastformen, og legg makaronistuingen som et lokk oppå. Dryss over revet hvitost og sett gratengen nest nederst i ovnen. La den steke i 15-20 minutter, til osten er gyllen.
  • La den ferdigstekte gratengen stå 15 minutter før servering, slik at den får satt seg litt. Dryss over frisk basilikum og granateplekjerner rett før servering. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*