Gratinert bologneseform med potetmos

Bologneseform med potetmos

Jeg digger formretter. Mange av de tar kanskje 35-45 minutter å lage, men det gjør overhode ingenting når retten størsteparten av tiden skal stå og godgjøre seg i ovnen.

Denne gangen har jeg laget en gratinert bologneseform med potetmos. En deilig middagsform som er lett å like for både store og små. Har du kresne barn (eller voksne) i familien så er et triks å bruke en stavmikser på sausen før du blander den med stekt karbonadedeig. Du kan også erstatte potetmosen med kokt pasta dersom det er å foretrekke, eller du ønsker en enda mer lettvint variant.

Tips! Ønsker du en mer spicy variant kan du tilsette litt chili eller kajennepepper i kjøttsausen.

Gratinert bologneseform

På bloggen finner du en rekke andre fristende formretter, som

Håper denne gratinerte bologneseformen faller i smak!

Bolognesegrateng

  • 12. februar 2019
  • 6 porsjoner
  • 45 min
  • Skriv ut
Gratinert bologneseform

Ingredienser

  • Bolognese
  • 500 gram karbonadedeig
  • 1 gul løk
  • 2 gulrøtter
  • 2 stangselleri
  • 1 fedd hvitløk
  • 2 bokser (à 400 gram) hermetiske tomater
  • 2 dl grønnsaksbuljong
  • 5 soltørkede tomater
  • 2 laurbærblad
  • 2 ts tørket oregano
  • Salt og pepper
  • Olivenolje
  • Potetmos
  • 8 poteter
  • 1 dl melk
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper
  • Annet
  • Revet hvitost til gratinering

Fremgangsmåte

Steg 1
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Koketiden vil variere ut fra type potet og størrelse, men beregn cirka 20-25 minutter koketid.
Steg 2
Mens potetene koker går du i gang med bolognesen. Brun karbonadedeig/kjøttdeig kjapt i en panne og sett til side.
Steg 3
Skrell og finhakk løk, hvitløk, gulrot og stangselleri, som så surres blanke i en god olivenolje. Tilsett hermetiske tomater, grønnsaksbuljong (vann + terning eller fond), soltørkede tomater oppskåret i små biter, laurbærblad og oregano. La koke i cirka 5-10 minutter, plukk så ut laurbærbladene.
Steg 4
Sett ovnen på 210 grader, vanlig over og undervarme.
Steg 5
Dersom du har kresne barn i familien kan du bruke en stavmikser til å mose grønnsakene i sausen. Tilsett den ferdigstekte karbonadedeigen og la småputre i 5-10 minutter, eller til potetmosen er ferdig. Smak til med salt og pepper.
Steg 6
Hell kokevannet av potetene når de er ferdigkokte. Tilsett en klatt smør og en skvett melk, og bruk en rotmoser til å lage en luftig potetmos. Blir mosen litt tykk kan du tilsette litt mer melk til du har passe konsistens. Smak til med salt og pepper.
Steg 7
Smør en ildfastform med litt olje. Ha så potetmosen som et lag nederst i formen. Følg på med kjøttsaus og avslutt med litt revet hvitost. Stek bologneseformen i cirka 15 minutter midt i ovnen, til osten begynner å bli gyllen.