Jeg digger formretter. Mange av de tar kanskje 35-45 minutter å lage, men det gjør overhode ingenting når retten størsteparten av tiden skal stå og godgjøre seg i ovnen.
Denne gangen har jeg laget en gratinert bologneseform med potetmos. En deilig middagsform som er lett å like for både store og små. Har du kresne barn (eller voksne) i familien så er et triks å bruke en stavmikser på sausen før du blander den med stekt karbonadedeig. Du kan også erstatte potetmosen med kokt pasta dersom det er å foretrekke, eller du ønsker en enda mer lettvint variant.
Tips! Ønsker du en mer spicy variant kan du tilsette litt chili eller kajennepepper i kjøttsausen.
På bloggen finner du en rekke andre fristende formretter, som
Håper denne gratinerte bologneseformen faller i smak!
Bolognesegrateng
- 12. februar 2019
- 6 porsjoner
- 45 min
- Skriv ut

Ingredienser
- Bolognese
- 500 gram karbonadedeig
- 1 gul løk
- 2 gulrøtter
- 2 stangselleri
- 1 fedd hvitløk
- 2 bokser (à 400 gram) hermetiske tomater
- 2 dl grønnsaksbuljong
- 5 soltørkede tomater
- 2 laurbærblad
- 2 ts tørket oregano
- Salt og pepper
- Olivenolje
- Potetmos
- 8 poteter
- 1 dl melk
- 1 ss smør
- Salt og pepper
- Annet
- Revet hvitost til gratinering
Slik gjør du det
- Steg 1
- Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann. Koketiden vil variere ut fra type potet og størrelse, men beregn cirka 20-25 minutter koketid.
- Steg 2
- Mens potetene koker går du i gang med bolognesen. Brun karbonadedeig/kjøttdeig kjapt i en panne og sett til side.
- Steg 3
- Skrell og finhakk løk, hvitløk, gulrot og stangselleri, som så surres blanke i en god olivenolje. Tilsett hermetiske tomater, grønnsaksbuljong (vann + terning eller fond), soltørkede tomater oppskåret i små biter, laurbærblad og oregano. La koke i cirka 5-10 minutter, plukk så ut laurbærbladene.
- Steg 4
- Sett ovnen på 210 grader, vanlig over og undervarme.
- Steg 5
- Dersom du har kresne barn i familien kan du bruke en stavmikser til å mose grønnsakene i sausen. Tilsett den ferdigstekte karbonadedeigen og la småputre i 5-10 minutter, eller til potetmosen er ferdig. Smak til med salt og pepper.
- Steg 6
- Hell kokevannet av potetene når de er ferdigkokte. Tilsett en klatt smør og en skvett melk, og bruk en rotmoser til å lage en luftig potetmos. Blir mosen litt tykk kan du tilsette litt mer melk til du har passe konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Steg 7
- Smør en ildfastform med litt olje. Ha så potetmosen som et lag nederst i formen. Følg på med kjøttsaus og avslutt med litt revet hvitost. Stek bologneseformen i cirka 15 minutter midt i ovnen, til osten begynner å bli gyllen.
Likte du oppskriften?
Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden eller tagg maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.