Gresk moussaka med lam

Lages på: 1 time 30 minutter Nivå: Middels
Gresk moussaka

Når jeg har litt ekstra god tid til matlaging så skjer det med jevne mellomrom at jeg lager en hjemmelaget moussaka. Moussaka er en gresk matrett, tradisjonelt bestående av kjøttsaus av lam, auberginer, hvit saus, og litt ost på toppen. Perfekt nå i påsken hvor man har litt ekstra god tid, og lam er ekstra mye i fokus.

Moussaka kan nytes slik den er, men er ekstra god med noen nystekte hvitløksbaguetter og en enkel salat.

Moussaka

Moussaka

0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: GreskNivå: Middels
Mengde

6

porsjoner
Tilberedning

1

time 
Steketid

30

minutter
Totalt

1

time 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Kjøttsaus med lam
  • 600 gram 600 kjøttdeig av lam

  • 2 stk 2 gul løk

  • 3 fedd 3 hvitløk

  • 1 ss 1 tomatpuré

  • 2 bokser 2 hermetiske tomater

  • 1/2 ss 1/2 rødvinseddik

  • 1/2 ts 1/2 sukker

  • 2 stk 2 laurbærblad

  • 1 ss 1 oksefond

  • 1 stk 1 kaneltang

  • 2 ts 2 oregano, tørket

  • 1 ts 1 timian, tørket

  • 1 ts 1 røkt paprika

  • Frisk bladpersille

  • 2 stk 2 aubergine

  • 1 ts 1 salt

  • Pepper

  • Hvit saus
  • 2 ss 2 smør

  • 3 ss 3 hvetemel

  • 5 dl 5 melk

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • 1/4 ts 1/4 hvit pepper

  • 1/2 ts 1/2 muskatnøtt

  • 25 gram 25 parmesan

  • 25 gram 25 revet hvitost

  • 2 stk 2 egg

  • Topping
  • 1 neve 1 revet hvitost

Fremgangsmåte

  • Sett stekeovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Lag kjøttsausen. Stek karbonadedeig kjapt i en panne, og gjerne i to omganger slik at du får høy nok varme i pannen. Ha karbonadedeigen i en gryte etter hvert som den er ferdigstekt.
  • Del løk i smått og finhakk hvitløk. Surres i pannen i noen minutter til løken begynner å bli myk. Lag så en liten grop slik at du ser bunnen av stekepannen. Her legger du én spiseskje med tomatpuré, og lar den frese et lite minutt slik at du får fjernet litt av den rå/skarpe tomatpurésmaken. Ha både løk og tomatpuré over i gryten.
  • Tilsett hermetiske tomater i gryten, sammen med litt rødvinseddik, sukker, et par laurbærblad, oksefond, kanel, oregano, røkt paprikakrydder og timian. La det koke ca 20-30 minutter på lav varme, mens du lager ostesaus og steker auberginene.
  • Tilberede aubergine. Vask og del aubergine i ca 1/2 cm tykke skiver, på langs. Risle litt olje over og strø over litt salt. Fordel de på to bakepapirkledde stekebredd, med oljesiden ned. Pensle de så med litt olje og strø over litt mer salt. Stek de i ovnen cirka 10 minutter på hver side.
  • Lag ostesaus. Smelt smør i en liten kasserolle, og bland så inn melet med en visp. Ta kasserollen av platen, spe på med 1/3 av melken. Bruk vispen slik at du blir kvitt alle klumpene. Spe på med resten av melken, og sett kasserollen tilbake på platen. Kok opp under omrøring, og la sausen koke 2-4 minutter. Smak til med salt, hvit pepper, muskatnøtt. Ta sausen av platen og rør inn revet hvitost og parmesan. Visp så inn eggene i ostesausen.
  • Smak til kjøttsausen. Ha i litt fersk bladpersille, og smak til med salt og pepper.
  • Fordel halvparten av kjøttsausen i en ildfastform. Legg på halvparten av de stekte auberginene, før du fordeler over resten av kjøttsausen. Følg på med resten av auberginene, ostesaus og topp det med revet hvitost. Skru ned steketemperaturen til 190 grader, og steke moussakaen i 30-40 minutter. La den gjerne hvile 10 minutter ute av ovnen før servering. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*