Når jeg har litt ekstra god tid til matlaging så skjer det med jevne mellomrom at jeg lager en hjemmelaget moussaka. Moussaka er en gresk matrett, tradisjonelt bestående av kjøttsaus av lam, auberginer, hvit saus, og litt ost på toppen. Perfekt nå i påsken hvor man har litt ekstra god tid, og lam er ekstra mye i fokus.
Moussaka kan nytes slik den er, men er ekstra god med noen nystekte hvitløksbaguetter og en enkel salat.
Gresk moussaka med lam
- 8. april 2017
- 6 porsjoner
- 1 time(r) 30 min
- Skriv ut

Ingredienser
- Kjøttsaus med lam
- 600 gram karbonadedeig av lam
- 2 løk
- 3 fedd hvitløk
- 1 ss tomatpuré
- 1 boks hermetiske tomater
- 2 laurbærblad
- 1/2 grønnsaksbuljongterning
- 1 kanelstang
- 2 ts oregano
- 2 ss fersk bladpersille
- 2 aubergine
- 1 ts salt
- Pepper
- Hvit saus
- 2 ss smør
- 3 ss hvetemel
- 5 dl melk
- 1/2 ts salt
- 1/4 ts hvit pepper
- 2 egg
- Topping
- 2 never revet hvitost
Slik gjør du det
- Steg 1
- Start med å dele aubergine i ca 1/2 cm tykke skiver. Salt de lett og legg de til side mens du går videre med kjøttsausen.
- Steg 2
- Stek karbonadedeig kjapt i en panne, og gjerne i to omganger slik at du får høy nok varme i pannen. Ha karbonadedeigen i en gryte etter hvert som den er ferdigstekt.
- Steg 3
- Del løk i smått og finhakk hvitløk. Surres i pannen i noen minutter til løken begynner å bli myk. Lag så en liten grop slik at du ser bunnen av stekepannen. Her legger du én spiseskje med tomatpuré, og lar den frese et lite minutt slik at du får fjernet litt av den rå/skarpe tomatpurésmaken. Ha både løk og tomatpuré over i gryten.
- Steg 4
- Tilsett en boks med hakkede tomater, et par laurbærblad, grønnsaksbuljong, kanel og oregano. La det koke ca 20-30 minutter på lav varme, mens du fikser hvit saus og steker auberginene.
- Steg 5
- Smelt smør i en liten kasserolle, og bland så inn melet med en visp. Ta kasserollen av platen, spe på med ca 1/3 av melken. Bruk vispen slik at du blir kvitt alle klumpene. Spe på med resten av melken, og sett kasserollen tilbake på platen. Kok opp under omrøring, og la sausen koke 2-4 minutter. Tilsett salt og pepper. Ta sausen av platen og la den avkjøle seg mens du kjapt steker auberginene.
- Steg 6
- Skyll de saltede aubergine-bitene i et dørslag og tørk de med et tørkepapir eller klede. Pensle de med litt olje og stek de i en varm panne, til de blir litt gyllen på hver side. Ferdigstekte auberginer legges til side etter hvert.
- Steg 7
- Nå som hvitsausen er litt mer avkjølt kan du vispe inn eggene, men visp inn ett av gangen.
- Steg 8
- På dette tidspunktet har nok også kjøttsausen kokt lenge nok. Ha i litt fersk bladpersille, og smak til med salt og pepper.
- Steg 9
- Legg aubergine, kjøttsaus og hvit saus lagvis i en ildfastform. Topp det med et par never med hvit ost. Stek på 225 °C i ca. 30 minutter. Håper det smaker!