Sjøkreps med urtesmør

Lages på: Mer enn 1 time Nivå: Middels
Grillet sjøkreps

Litt tidligere i sommer kjøpte jeg sjøkreps hos den lokale REKO-ringen, noe jeg lenge har gledet meg til å teste ut. Dette resulterte i et alle tiders grillmåltid, nemlig grillet sjøkreps med urtesmør. Sammen med sjøkrepsene serverte jeg grillet spisskål med sitronsaus og en hjemmelaget focaccia tangzhong. Dette kan jeg varmt anbefale om du virkelig skal kose deg.

Det er ikke så mye mat i hver sjøkreps, og kan serveres som forrett eller som en lett middag. Skal du servere den til middag vil jeg anbefale å beregne minst fire sjøkreps per person, og ha godt med tilbehør. Sjøkrepsene kan også tilberedes i vanlig stekeovn, på 220 grader vanlig over- og undervarme.

Sjøkreps kan ligne litt på hummeren, men er både mindre og slankere. Den er lys oransje både rå som kokt, og er som regel mellom 18-20 cm lange.

Sjøkrepsene jeg kjøpte var råe og frosne. Du får også kjøpt ferdigkokte sjøkreps i butikken, men siden krepsene kun trenger noen få minutter med varme så valgte jeg å kjøpe dem råe. Får de for mye varme får du et heller seigt resultat, og du risikerer å ødelegge denne edle råvaren.

Hvordan tine sjøkreps?

Det aller enkleste er å tine sjøkrepsene i kaldt vann. Fyll et stort kar med kaldt vann og legg i sjøkrepsene. Etter et par timer er sjøkrepsene tinte.

Hvordan rense sjøkreps?

Kjøper du hel sjøkreps må hode, hale og tarmen fjernes. Dette er fort gjort og krever kun litt teknikk.

  1. Fjern hodet ved å vri kroppen og hodet i motsatt retning.
  2. Fjern hale og tarm. Strekk ut sjøkrepsen. Helt bak på sjøkrepsen vil du se den har flere finner. Ta tak i den midterste finnen. Vri den først til den ene siden, til du kjenner et knekk, deretter til den andre siden. Trekk deretter forsiktig av finnen, og du vil se at tarmen henger fast. Tarmen er ikke farlig å spise, men kan være uappetittlig for mange.
  3. Legg sjøkrepsen med ryggen ned mot et skjærebrett. Finn frem en kokkekniv og del skjøkrepsen i to på langs, uten at du skjærer gjennom skallet (ryggen).

Tips til hvordan jeg skulle renske sjøkreps fant jeg i en video av Frøya Gourmet (lenke til YouTube)

Håper du ble fristet til å teste ut sjøkreps på grillen du også.

Grillet sjøkreps med urtesmør, spisskål og focaccia

Grillet sjøkreps med urtesmør

4.7 fra 3 vurderinger
Type rett: Middag, ForrettNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

25

minutter
Steketid

5

minutter
Tining (hvis frosne)

120

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

Fremgangsmåte

  • Starte med å tine sjøkrepsen i kaldt vann, som beskrevet over.
  • Mens sjøkrepsen tiner gjør du klart urtesmøret. Ha smøret i en foodprosessor, sammen med en skrell hvitløksfedd, friske urter, flaksalt og kvernet pepper. Kjør sammen du du har et mykt og deilig smør, uten store biter av verken hvitløk eller urter. La urtesmøret stå frem til du skal grille sjøkrepsene.
  • Fjern hode, hale og tarm fra sjøkrepsene og del den på langs, slik det er beskrevet lengre opp i innlegget.
  • Fordel urtesmøret utover sjøkrepskjøttet. Sjøkrepsene skal grilles i skallet, så ikke fall for fristelsen med å forsøke å ta kjøttet ut av skallet.
  • Grill sjøkrepsene på den varme grillen med skallet/ryggen vendt ned mot grillen. Steketiden er 2-4 minutter, avhengig av hvor varm grillen er. Pass på at du ikke oversteker krepsen, da dette vil gi et tørt og hardt resultatet. Finn frem en gaffel og sjekk om kjøttet har løsnet fra skallet. Når kjøttet løsner er sjøkrepsene ferdigstekte. Tilbereder du sjøkrepsen i stekeovnen kan du beregne 3-5 minutter på 220 grader.
  • Skvis over litt sitronsaft ved servering og nyt sjøkrepsene med tilbehør som grillet spisskål og focaccia tangzhong. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*