Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner

Lages på: 3 timer Nivå: Middels

Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner

Tradisjonell brødbaking har fått en liten renessanse hos meg det siste året. Kanskje er det fordi det smaker himla godt, eller kanskje er det fordi jeg endelig føler jeg mestrer det å bake brød, uten at de blir som mursteiner eller så tørre at de faller fra hverandre. Jeg vet ikke, jeg vet bare at det er like spennende hver gang. Både på smaken, hvor store de blir, hvordan de ser ut inni når jeg skjærer den første skiven av brødet, og spent på hvor saftige de er etter en dag eller to i brødboksen.

En av triksene jeg har fanget opp er å bløtlegge frø og korn i forkant av selve bakingen. Dette har utrolig mye å si for resultatet. Dersom man bruker tørre korn og frø, så risikerer du jo at de trekker fuktigheten ut av brødet, og du får et ganske tørt og hardt resultat. Ganske logisk ikke sant?

Utgangspunktet for denne oppskriften på grovbrød med havregryn og gresskarfrø var en tidligere brødoppskrift som jeg har benyttet meg mye av det siste halve året. Brødene blir både saftige og luftige, og egner seg også svært godt for nedfrysing. Du kan finne den originale oppskriften på grove hverdagsbrød på denne siden.

Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner
Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner

Håper denne oppskriften på grovbrød med havregryn og gresskarkjerner gir deg et like bra sluttresultat som det har gjort hos meg.

Banner - Mat du blir glad av

Saftige grovbrød med havregryn

4.1 fra 46 vurderinger
Type rett: Frokost, KveldsmatNivå: Middels
Antall

3

grovbrød
Tilberedning

2

timer 

30

minutter
Steketid

35

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • Fase 1
 • 10 ss havregryn

 • 10 ss gresskarkjerner

 • 5 ss linfrø

 • 7 dl vann

 • Fase 2
 • 500 gram fullkornshvetemel

 • 300 gram sammalt rugmel

 • 600 gram siktet hvetemel

 • 2 ts salt

 • 1/2 pose tørrgjær

 • 1 ss honning

 • 2 ss olje

 • 6 dl vann

Fremgangsmåte

 • Fase 1: Ha havregryn, gresskarkjerner og linfrø i en bolle som rommer minimum én liter. Fyll på med vann og la frøene trekke i minimum halvannen time, men gjerne over natten.
 • Fase 2: Ha så mel, salt og gjær i en bakstbolle. Tilsett kaldt vann, olje og honning i bollen og elt det godt sammen med en kjøkkenmaskin, sammen med de oppbløtte frøene (med bløtevannet). Bruker du en kjøkkenmaskin med eltekrok bør du beregne cirka 10-12 minutter eltetid. Jeg anbefaler å vene med å spe på med eventuelt mer mel til slutten av eltetiden. Deigen skal være litt klissete men føles elastisk når du drar i den, litt som en tyggegummi.
 • Heving. Dekk til bakstbollen med plast eller lokk. La den heve i cirka 1,5 time, til den har hevet til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt.
 • Hvelv den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Elt den så videre i noen minutter, ved å dra deigen utover for så å brette den inn mot midten. Strø på med mer mel dersom deigen føles veldig klissete.
 • Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som hast i smurte brødformer. Jeg bruker ofte litt bakepapir i formene istedenfor å smøre de, så er jeg sikker på at jeg ikke får problemer med å ta ut brødene etter at de er ferdigstekte.
 • Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter under et klede. Sjekk underveis at de ikke vokser ut av brødformene. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Steking. Sett brødene nederst i stekovnen. Senk så temperaturen til 220 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. Knips i brødet for å høre om de er ferdige. Dersom de høres hule ut og har fått fin farge på toppen er de ferdigstekte.
 • Ta de ferdigstekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

12 Kommentarer

 1. Nydelig brød! Saftig, luftig og sprø skorpe 😊 Anbefaler å oppbevare brødet med snittflaten ned på en tallerken på kjøkkenbenken. Da beholder det den saftige innsiden og den sprø utsiden.

 2. Testet denne i dag, har ikke smakt på brødet enda, det får avkjøle seg først, men akkurat spist et SÅ digg rundstykke – har bare 2 brødformer så ble rundstykker av den siste delen. Mykt og saftig og godt på smak!
  Jeg helte kokende vann over korn/frø/gryn, vet ikke om det påvirker resultatet men det ble i alle fall bra! Lot stå 4-5 timer før jeg satte deigen.

  • Rolf-Anders Vollan

   Å skålde korn/frø/gryn kan absolutt ha en positiv effekt på sluttresultatet 🙂 Hyggelig å høre, håper også brødene ble like gode som rundstykkene!

 3. Takk for super oppskrift! Har bakt disse brødene flere ganger, og de er sååå gode.
  Men 1 1/2 time på første heving blir for lite her i gården, jeg bruker i hvert fall to timer.
  Gledelig jul!

  • Rolf-Anders Vollan

   Så hyggelig å høre. Takk for tilbakemelding 🙂 Hevetiden kan nok variere litt ut i fra temperaturen i rommet, samt hvor varm deigen er.

 4. Nydelig oppskrift, jeg sliter dog litt med å forstå mengden væske i oppskriften.. min deig blir bare en smørje og jeg ender opp med å tilsette en hel Haug ekstra mel.. noen andre som opplever det samme?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hyggelig å høre 🙂 Det kan være jeg som har brukt litt store spiseskjeer med havregryn, gresskarkjerner og linfrø. Kan måle neste gang jeg bruker denne oppskriften, og heller oppgi i gram. Det vil jo gjøre det mye mer nøyaktig 🙂

 5. Stefi Myrbø

  Kjempegode! Vi har laget disse brødene flere ganger, men tidvis så blir de veldig smulete. Tenker å prøve tilsette litt mer mel neste gang og se om det kan gjøre at brødet henger litt bedre i hop. Bruker du store eller lettkokte havregryn forresten? Takk for at du legger ut så mange gode oppskrifter 🙂

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Stefi, takk for tilbakemeldingen. Det kan være flere årsaker til at brødene smuler, at deigen ikke har eltet tilstrekkelig, frøene ikke er bløtlagt lenge nok, at du brukere grovmalt mel eller deigen er for tørr. Et godt tips kan være å erstatte en halv desiliter av væsken med ett egg, som vil fungere som et bindemiddel. Jeg bruker ofte lettkokte havregryn. Håper dette kan være til hjelp 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*