• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
16. juni 2018

Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner

Tradisjonell brødbaking har fått en liten renessanse hos meg det siste året. Kanskje er det fordi det smaker himla godt, eller kanskje er det fordi jeg endelig føler jeg mestrer det å bake brød, uten at de blir som mursteiner eller så tørre at de faller fra hverandre. Jeg vet ikke, jeg vet bare at det er like spennende hver gang. Både på smaken, hvor store de blir, hvordan de ser ut inni når jeg skjærer den første skiven av brødet, og spent på hvor saftige de er etter en dag eller to i brødboksen.

En av triksene jeg har fanget opp er å bløtlegge frø og korn i forkant av selve bakingen. Dette har utrolig mye å si for resultatet. Dersom man bruker tørre korn og frø, så risikerer du jo at de trekker fuktigheten ut av brødet, og du får et ganske tørt og hardt resultat. Ganske logisk ikke sant?

Utgangspunktet for denne oppskriften på grovbrød med havregryn og gresskarfrø var en tidligere brødoppskrift som jeg har benyttet meg mye av det siste halve året. Brødene blir både saftige og luftige, og egner seg også svært godt for nedfrysing. Du kan finne den originale oppskriften på grove hverdagsbrød på denne siden.

Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner
Grovbrød med havregryn og gresskarkjerner

Håper denne oppskriften på grovbrød med havregryn og gresskarkjerner gir deg et like bra sluttresultat som det har gjort hos meg.

Saftige grovbrød med havregryn

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 16. juni 2018
  • 3 brød
  • 3 time(r)
  • Skriv ut
Grovt brød med havregryn og gresskarkjerner
Ingredienser
  • Fase 1
  • 10 ss havregryn
  • 10 ss gresskarkjerner
  • 5 ss linfrø
  • 7 dl vann
  • Fase 2
  • 500 gram fullkornshvetemel
  • 300 gram sammalt rugmel
  • 600 gram siktet hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 2 ss olje
  • 6 dl vann
Slik gjør du det
Steg 1
Fase 1: Ha havregryn, gresskarkjerner og linfrø i en bolle som rommer minimum én liter. Fyll på med vann og la frøene trekke i minimum halvannen time, men gjerne over natten.
Steg 2
Fase 2: Ha så mel, salt og gjær i en bakstbolle. Tilsett kaldt vann, olje og honning i bollen og elt det godt sammen med en kjøkkenmaskin, sammen med de oppbløtte frøene (med bløtevannet). Bruker du en kjøkkenmaskin med eltekrok bør du beregne cirka 10-12 minutter eltetid. Jeg anbefaler å vene med å spe på med eventuelt mer mel til slutten av eltetiden. Deigen skal være litt klissete men føles elastisk når du drar i den, litt som en tyggegummi.
Steg 3
Dekk til bakstbollen med plast eller lokk. La den heve i cirka 1,5 time, til den har hevet til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor kaldt vann som er brukt.
Steg 4
Hvelv den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Elt den så videre i noen minutter, ved å dra deigen utover for så å brette den inn mot midten. Strø på med mer mel dersom deigen føles veldig klissete.
Steg 5
Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som hast i smurte brødformer. Jeg bruker ofte litt bakepapir i formene istedenfor å smøre de, så er jeg sikker på at jeg ikke får problemer med å ta ut brødene etter at de er ferdigstekte.
Steg 6
Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter under et klede. Sjekk underveis at de ikke vokser ut av brødformene. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 7
Sett brødene nederst i stekovnen. Senk så temperaturen til 220 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. Knips i brødet for å høre om de er ferdige. Dersom de høres hule ut og har fått fin farge på toppen er de ferdigstekte.
Steg 8
Ta de ferdigstekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte.

Likte du oppskriften?

Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.

 

Stikkord

  • Brød
  • Tradisjonelle brød

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Sommersalat med kylling og rabarbravinaigrette
Sukkerfri vaniljesaus

Relaterte innlegg

Julesnurrer (juleskillings)
9. desember 2020
0 kommentarer

Julesnurrer (juleskillings)

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø
21. oktober 2020
0 kommentarer

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø

Det glade kjøkkens Statoilboller
10. oktober 2020
0 kommentarer

Det glade kjøkkens Statoilboller

4 comments

  • Tonje
    27. januar 2020

    Nydelig brød! Saftig, luftig og sprø skorpe 😊 Anbefaler å oppbevare brødet med snittflaten ned på en tallerken på kjøkkenbenken. Da beholder det den saftige innsiden og den sprø utsiden.

    Reply
    • Rolf-Anders Vollan
      27. januar 2020

      Tusen takk for hyggelig tilbakemelding 🙂 Og så smart tips om oppbevaring av brødet, det skal jeg definitivt teste ut 🙂

      Reply
    • Anna Blindheim
      29. april 2020

      Hei.
      Skal man ta med bløtevannet fra frøene også i deigen?

      Reply
      • Rolf-Anders Vollan
        29. april 2020

        Ja, det stemmer. Skal presisere dette i oppskriften.

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales
120delinger