Grovbrød med havrekli

Lages på: Over 3 timer Nivå: Enkel
Brød med havrekli

I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på grovbrød med havrekli. Jeg har ingen tradisjon på å bruke så mye kli når jeg baker brød, for jeg synes de fort blir så smulete. Men disse grovbrødene med havrekli ble jeg veldig fornøyd med. De smuler ikke, de er gode på smak og er i tillegg veldig enkle å lage.

Andre grove brødoppskrifter fra blokken:

Jeg har forsøkt å lage disse brødene på to måter. En gang hvor jeg bløtla havrekli og grovmel en liten time før jeg satte deigen, og en annen gang hvor jeg bare bare eltet det tørre med det våre. Begge deler går fint, men har jeg tiden så pleier jeg bestandig å bløtlegge grovt på forhånd. Les gjerne innlegget Slik lykkes du med brødbaksten, for flere tips.

I brødene jeg baker bruker jeg mindre gjær enn det mange andre gjør. Dette gjør at hevetiden blir noe lengre, men til gjengjeld synes jeg smaken blir desto bedre. Øk eventuelt mengden gjær til 3/4 pose dersom du ønsker å redusere hevetiden noe.

Håper du ble inspirert til å teste ut disse grove brødene med havrekli!

Banner - Mat du blir glad av

Grovbrød med havrekli

4 fra 14 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

2

timer 

50

minutter
Steketid

40

minutter
Totalt

3

timer 

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 750 gram 750 siktet hvetemel

  • 700 gram 700 fullkornshvetemel eller sammalt hvete (finmalt)

  • 150 gram 150 havrekli

  • 2 ts 2 salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 8 dl 8 kaldt vann

  • 2,5 dl 2,5 melk (eller vann)

  • 1 ss 1 sirup

  • 2 stk 2 egg

  • 1 dl 1 olje

  • Dekor/pensling
  • Egg til pensling

  • Frø til pynt

Fremgangsmåte

  • Ved bløtlegging. Start med å bløtlegge fullkornsmel (eller sammalt hvete) og havrekli i 8 dl kaldt vann. Bløtlegges i minst en time, men du kan også gjøre det allerede kvelden i forveien. Ha siktet hvetemel, bløtlagt mel (med væsken), salt, gjær, melk, sirup og sammenvispet egg i en bakstbolle. Hold gjerne igjen én spiseskje av eggene til pensling. Elt deigen i cirka 20 minutter ved hjelp av en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, til du har en smidig deig.
  • Uten bløtlegging. Ha mel, havrekli, salt, gjær, melk, kaldt vann (eller max 15 grader), sirup og sammenvispet egg i en bolle. Hold gjerne igjen én spiseskje av eggene til pensling. Elt deigen i cirka 20 minutter ved hjelp av en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, til du har en smidig deig.
  • Tilsett så olje i deigen (jeg bruker en nøytral olje) og fortsett å elte i cirka 5 minutter. Deigen skal bli smidig og litt klissete. Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i cirka 1,5 timer, til den har økt til dobbel størrelse.
  • Ha deigen over på et melet underlag. Elt den lett sammen og del den opp i 3 like store emner. Form hvert emne til avlange brød, og legg de over i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Dekk til formene med plast eller et fuktig klede og la de etterheve i cirka 45 minutter. Spray de gjerne med bittelitt vann, slik at de ikke tørker ut.
  • Forvarm stekeovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Snitt i brødene med en kniv. Pensle de eventuelt med litt sammenvispet egg og strø over litt frø (jeg brukte en blanding av sesamfrø og linfrø).
  • Sett brødene nederst i ovnen og senk temperaturen til 210 grader. Stekes i 35-40 minutter. For å sjekke om brødene er ferdig kan du ta et av de ut av formen, deretter knipse de på bunnen. Dersom det er en hul lyd så er de ferdigstekte. Avkjøles på rist til de er kalde.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

8 Kommentarer

  1. Steinar Myhr

    Følte det ble veldig mye olje i deigen?
    Aldri brukt så mye som 1 dl før. Virker jo som deigen flyter i olje mens den hever etter elting.

    • Rolf-Anders Vollan

      Heisann
      Det er ikke noe problem å nedjustere mengden olje litt, dersom du ønsker. Jeg bakte disse brødene senest i går, men hadde ikke noe problem med at det var for mye olje.
      Hvis jeg skal gjette så vil jeg tippe at oljen ikke fikk eltet tilstrekkelig etter at du tilsatte oljen. Håper uansett at brødene falt i smak, her er de en gjenganger 🙂

      • Steinar Myhr

        Det kan tenkes!
        Første gang jeg prøver denne oppskriften. Føles som oljen gikk mer rundt deigen i maskinen enn inn i den. Får håpe resultatet blir ok likevel 🙂

        • Rolf-Anders Vollan

          Kan ofte virke litt slik, når man tilsetter oljen i en allerede eltet deig. Men krysser fingrene for et saftig og godt resultat ☺️

  2. Nydelig brød! Første, men ikke siste gang denne oppskriften brukes.

  3. Silje Hordnes Lundhaug

    Hei,

    Tusen takk for en kjempe god oppskrift. Min datter har akkurat begynt i barnehagen, og får med seg dette hver dag, som hun elsker ☺️

    Vil også gjerne få takke for at du skriver på en enkel måte, som gjør at nybegynnere som meg selv ikke opplever det som uoverkommelig☺️

    Hvordan går jeg frem hvis jeg ønsker å langtidshevet denne oppskriften? F.eks over natten? ☺️

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei,
      Tusen tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding. Gleder meg at brødet har falt i smak hos dere, og at oppskriftene er lett forståelige 🙂

      Jeg har ikke forsøkt å langtidsheve en så stor brøddeig, men jeg ville brukt litt mer enn en teskje med tørrgjær (avhengig av hvor lang hevetid du tenker). Og så hadde jeg ikke tatt meg bryet med å elte brødet på forhånd, kun rørt sammen ingrediensene til deigen, dekket den til og latt den stå på benken til neste dag. Men har ikke forsøkt dette i praksis altså 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*