Grovbrød med solsikke og gresskarkjerner

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Grove brød med gresskar og solsikkefrø

Aldri hadde jeg trodd at jeg skulle bli så glad i å bake brød. For noen år siden var brødbaking noe jeg ikke kunne fordra. Jeg forsøkte gang på gang, og som regel ble de utrolig enten smulete, komptakte, rå i midten, tørre eller hadde en skikkelig gjærdunst. Det gikk med andre ord mye i butikkbrød, eller brød fra bakeriet.

De siste årene har dette endret seg. Gradvis har jeg tatt til meg mer og mer kunnskap, jeg har prøvet og feilet, jeg har lest mye om andres erfaringer og om prosessene i gjærbakst. I tråd med dette har brødene mine sakte men sikkert blitt bedre og bedre. Og jeg kjøper sjeldnere og sjeldnere brød på butikken. I dag fyller jeg gjerne opp fryseren med hjemmelagede brød, slik at jeg har grove brød i flere uker fremover. Jeg varierer med ulike typer frø og melsorter fra gang til gang, og det er utrolig gøy hver gang noen kommenterer hvor gode brødene er. I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på grovbrød med solsikke og gresskarkjerner, et saftig og godt grovt brød som egner seg godt til å fryse ned.

Grovbrød med gresskar og solsikke

Ikke så glad i frø og korn i brød? Se Grovbrød med havrekli.

Om du føler at brødbaking er et litt uoverkommelig prosjekt, ikke gi opp. Jeg har vært der selv, og når man endelig lykkes så er det så utrolig verdt det. Jeg har også skrevet et eget innlegg med tips til hvordan du kan lykkes med brødbaksten. Her finner du en rekke gode tips og råd.

Lykke til!

Grove brød med solsikke og gresskarkjerner

0 fra 0 vurderinger
Type rett GjærbakstNivå: Middels
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

35

minutter
Bløtlegging

2

timer 

Ingredienser

  • Til bløtlegging
  • 175 gram gresskarkjerner

  • 150 gram solsikkefrø

  • 125 gram havrekli

  • 7 dl vann

  • Deigen
  • 700 gram fullkornsmel eller finmalt hvete

  • 600 gram siktet hvetemel

  • 2 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 5,5 dl vann

  • 2 ss flytende/smeltet margarin

Fremgangsmåte

  • Start med å legge kli, solsikke og gresskarkjerner i bløt i vann. La de svelle i minimum et par timer, men du kan også gjøre det kvelden i forveien. Bløtleggingen gjør at du får ekstra saftige brød.
  • Når frøene er klare er det på tide å sette deigen. Ha mel, salt, gjær, kaldt vann, margarin og bollen med frø og kli (med gjenstående væske) i en bakstbolle.
  • Bruk en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok, og elt deigen godt sammen. Elt deigen i cirka 20 minutter, til du har en smidig og litt klissete deig.
  • Dekk til bollen med plast eller et lokk om du har. La den heve i 1,5 – 2 timer, til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen).
  • Ha den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Elt deigen lett sammen, og ha på mer mel om nødvendig.
  • Del deigen opp i tre like store deler. Hver av deigemnene formes til avlange pølser som legges over i brødformer. Bruk bakepapir om du ikke har noen god non-stick brødformer. Brødformene mine rommer 2 liter, men du kan også bruke former som rommer 1,5 liter.
  • La brødene etterheve i cirka 30-45 minutter under et klede eller plastfolie. Dusj gjerne brødene med litt kaldt vann for å holde de fuktige. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme, mot slutten av hevetiden.
  • Snitt i toppen av brødene med en kniv. Dette gjør at du kontrollerer hevingen i ovnen. Sett brødformene inn nederst i ovnen, og skru samtidig temperaturen ned til 210 grader. La brødene steke i 35-40 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Brødene er ferdigstekte om du hører en hul lyd, ellers trenger de noen flere minutter i ovnen.
  • De ferdigstekte brødene tas ut av formene og legges over på rist. Vent med å fryse ned eller skjære opp brødene til de er helt kalde.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*