Aldri hadde jeg trodd at jeg skulle bli så glad i å bake brød. For noen år siden var brødbaking noe jeg ikke kunne fordra. Jeg forsøkte gang på gang, og som regel ble de utrolig enten smulete, komptakte, rå i midten, tørre eller hadde en skikkelig gjærdunst. Det gikk med andre ord mye i butikkbrød, eller brød fra bakeriet.
De siste årene har dette endret seg. Gradvis har jeg tatt til meg mer og mer kunnskap, jeg har prøvet og feilet, jeg har lest mye om andres erfaringer og om prosessene i gjærbakst. I tråd med dette har brødene mine sakte men sikkert blitt bedre og bedre. Og jeg kjøper sjeldnere og sjeldnere brød på butikken. I dag fyller jeg gjerne opp fryseren med hjemmelagede brød, slik at jeg har grove brød i flere uker fremover. Jeg varierer med ulike typer frø og melsorter fra gang til gang, og det er utrolig gøy hver gang noen kommenterer hvor gode brødene er. I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på grovbrød med solsikke og gresskarkjerner, et saftig og godt grovt brød som egner seg godt til å fryse ned.
Ikke så glad i frø og korn i brød? Se Grovbrød med havrekli.
Om du føler at brødbaking er et litt uoverkommelig prosjekt, ikke gi opp. Jeg har vært der selv, og når man endelig lykkes så er det så utrolig verdt det. Jeg har også skrevet et eget innlegg med tips til hvordan du kan lykkes med brødbaksten. Her finner du en rekke gode tips og råd.
Lykke til!