Grovbrød uten kjøkkenmaskin

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel

Grovbrød uten bruk av kjøkkenmaskin

Det er ingenting som er så godt som nystekte grovbrød. Jeg kan sette til livs uanstendige mengder brød, så lenge det er helt ferskt, uten å kjenne et snev at metthetsfølelsen.

Etter å testet sikkert hundrevis av brødoppskrifter må jeg innrømme at det er de tradisjonelle brødoppskrifter jeg har falt mest for. Samtidig så ser jeg også at jeg med jevne mellomrom får tilbakemelding fra dere som ikke har en kjøkkenmaskin tilgjengelig.

Derfor deler jeg i dag en oppskrift på grovbrød som kan lages uten kjøkkenmaskin. Perfekt dersom du er student eller ikke har plass til en stor kjøkkenmaskin. I motsetning til annen eltefri bakst så skal ikke dette brødet stå natten over på banken, men er faktisk enda enklere. I denne oppskriften legger du først frøene i bløt, deretter er det bare å røre sammen alle ingrediensene og ha de direkte over i brødformer. La de heve et par timer for så å sette de rett i stekeovnen. Høres nesten for godt ut til å være sant, men jeg har testet denne oppskriften flere ganger med gode resultater.

Når jeg baker tradisjonelle brød med lang eltetid bruker jeg vanligvis kaldt vann, siden temperaturen øker ved elting. Siden det ikke er elting involvert i denne oppskriften er det viktig å bruke lunkent vann, for å få i gang gjæringsprosessen.

Brød uten kjøkkenmaskin

Har du kjøkkenmaskin? Jeg har flere tradisjonelle brødoppskrifter på bloggen. Dette er de mest populære:

Denne oppskriften gir 3 grove brød (brødformene mine er 1,5 liter). Håper de faller i smak!

Grovbrød uten kjøkkenmaskin

0 fra 0 vurderinger
Type rett GjærbakstNivå: Enkel
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

2

timer 

15

minutter
Steketid

45

minutter
Totalt

3

timer 

Ingredienser

  • Til bløtlegging
  • 75 gram havregryn

  • 75 gram linfrø

  • 100 gram gresskarkjerner

  • 5 dl vann

  • Deig
  • 700 gram siktet hvetemel

  • 700 gram fullkornshvetemel

  • 2 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 2 ss rapsolje

  • 1 ss sirup

  • 9 dl vann

Fremgangsmåte

  • Legg havregryn, linfrø og gresskarkjerner i bløt i 5 dl vann (35-37) grader i cirka 20-30 minutter.
  • Bland sammen hvetemel, fullkornshvetemel, salt og tørrgjær i en bolle. Varm vannet til 37 grader. Hell vannet i melblandingen, sammen med rapsolje, sirup, bløtlagte frø og korn (med tilhørende væske). Rør alt godt sammen med en sleiv til melet er godt blandet ut. Konsistensen skal være en mellomting mellom tykk røre og veldig klissete deig.
  • Kle 3 brødformer med bakepapir, og fordel deigen over i formene. Jeg brukte en sleiv og en skje til å fordele røren.
  • Legg et klede over brødformene eller gjør som meg og snu et rent stekebrett opp-ned over. La brødene stå og heve i 1,5-2 timer.
  • Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme. Skru ned temperaturen til 200 grader idet du setter inn brødene. Brødene stekes på et stekebrett nederst i ovnen i cirka 45-50 minutter. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*