Grove havrekjeks med appelsin og sjokolade

Grove havrekjeks med appelsin og sjokolade

Sjokolade og appelsin hører påsken til, så hva passer vel bedre enn å legge ut denne oppskriften på grove havrekjeks med appelsin og sjokolade? Kjeksene ble ikke bare populær hjemme, men de fikk også bein å gå på da jeg tok med noen på jobb.

Disse havrekjeksene er svært grove og du bestemmer helt selv om du vil bruke vanlig sukker, eller om du vil bruke sukrin når du lager kjeksene. Selv valgte jeg å bruke en blanding av sukrin og melis da jeg laget havrekjeksene, men du kan også bruke vanlig sukker, eller til og med lage en sukkerfri variant ved å erstatte melisen med sukrin om du ønsker. Hvis du ønsker en enklere variant så kan jeg anbefale disse havrekjeksene med sjokolade.

Ta gjerne også en titt på disse amerikanske cookiesene dersom du ikke er så glad i kombinasjonen mellom appelsin og sjokolade.

Variasjonstips:

  • Erstatt sukrin med vanlig sukker hvis du ikke har sukrin tilgjengelig eller kanskje ønsker en bakst med vanlig sukker.
  • Om du har diabetes eller av annen grunn ønsker en sukkerfri variant kan du erstatte melis med sukrinmelis og i tillegg kjøpe sukkerfri sjokolade.
  • Hvis du ikke har fibra fullkornshvetemel kan du bruke en kombinasjon av sammalt hvete (finmalt) og vanlig siktet hvetemel. Du kan også erstatte all grovmelet med vanlig siktet hvetemel , men kjeksene blir da ikke like grove.
  • Appelsin er ikke nødvendig i denne oppskriften, og du kan eksempelvis bytte ut appelsin med enten hakkede nøtter eller kanskje tørkede frukt og bær om du heller ønsker. Da kan det i så fall være lurt å holde igjen på litt av melet.
  • Den mørke sjokoladen jeg har brukt kan fint erstattes med annen kokesjokolade.

De grove havrekjeksene har en god smak av både sjokolade og appelsin, uten at appelsinsmaken blir for dominerende.

Grove havrekjeks med appelsin og sjokolade

Grove havrekjeks med appelsin og mørk sjokolade

Ingredienser

  • 100 gram smør
  • 0,75 dl sukrin gold eller brunt sukker
  • 1 dl melis
  • 1 egg
  • 2 dl fullkornshvetemel
  • 1,5 dl lettkokte havregryn
  • 1,5 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker
  • 100 gram mørk sjokolade
  • Appelsinskall fra én appelsin
  • Saften fra 1/2 appelsin

Fremgangsmåte

Steg 1
Pisk romtemperert smør sammen med melis og sukrin gold/brunt sukker. Bland inn ett egg underveis.
Steg 2
Bland sammen fullkornshvetemel, havregryn, bakepulver og vaniljesukker. Hakk den mørke sjokoladen, og vask appelsinen grundig (siden du skal bruke skallet)
Steg 3
Ha melmiksen sammen med smørblandingen. Tilsett finraspet skall fra én appelsin (bare det aller ytterste skallet som er gult) og saften fra en halv appelsin. Vend det inn forsiktig, sammen med hakket mørk sjokolade.
Steg 4
Fordel deigen i små topper på et bakepapirkledd stekebrett ved hjelp av to teskjeer. Deigen vil sige litt utover i ovnen, men det er nok lurt å i tillegg trykke de litt flate.
Steg 5
Stekes midt i ovnen ved 175 grader, i ca 15-20 minutter, til de begynner å bli litt gyldne ytterst. Avkjøles på rist.

Takk for denne suverene oppskrifta. Supergode kjeks, relativt sunne og veldig lettvint oppskrift uten masse dikkedarer. Det liker jeg. Ble to runder i dag etter første smak. Oppskrift lagra. ??