Grove hverdagsvafler med kulturmelk

Lages på: 45 minutter Nivå: Enkel
Grove vafler

Dette er en oppskrift på grove hverdagsvafler som har fått navnet sitt fordi jeg mener de er såpass sunne at de passer like godt til helgefrokosten som til hverdags. Jeg har brukt bittelitt vanlig sukker i de, men om du foretrekker så kan du helt fint erstatte det med søtning som sukrin eller annen foretrukket søtning. Jeg har også brukt skummet kulturmelk i røren, som ikke bare gir et litt saftigere resultat, men som også reagerer med bakepulveret og gir deg ekstra luftige vafler.

Grove vafler med kulturmelk

Det er kanskje ikke nødvendig med med tips til pålegg på disse hverdagsvaflene, men noen av mine favoritter er brunost og mager kesam med syltetøy (hva med hjemmelaget bringebærsyltetøy?). Kan jo også nevne en liten guilty pleasure; selv om det på ingen måte er sunt, så er nugatti faktisk noe av det beste jeg vet på nystekte vafler og boller.

Du lurer kanskje på hva som gjør vaffeloppskriften noe sunnere enn andre oppskrifter? Jo, disse grove hverdagsvaflene inneholder bare grovt mel, er laget uten smør, og inneholder mindre sukker enn mange andre vaffeloppskrifter. Jeg synes disse grove vaflene er kjempegode, men du må gjerne justere den noe etter eget ønske.

Håper det smaker!

Grove vafler med kulturmelk

3.8 fra 31 vurderinger
Type rett: FrokostNivå: Enkel
Porsjoner

6

jern
Tilberedning

10

minutter
Steketid

15

minutter
Svelletid

20

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 5 stk egg

 • 3 ss sukker

 • 3 dl skummet kulturmelk

 • 2 dl fullkornshvetemel

 • 1 ts bakepulver

 • 1 ts vaniljesukker

 • 1/2 ts kardemomme

 • 1/4 ts salt

Fremgangsmåte

 • Visp sammen egg, sukker og vaniljesukker et par minutter, slik at du får en luftig eggeblanding.
 • Bland sammen mel, bakepulver, salt og kardemomme, og rør inn halvparten av melblandingen med eggene slik at du får en klumpefri røre. Bland deretter inn halvparten av kulturmelken, for så å blande inn resten av melet. Til slutt sper du på med resten av kulturmelken. Dette gjør jeg for å lettere forhindre melklumper i røren.
 • La røren stå å svelle i ca 15-20 minutter, men gjerne lengre om du har tid.
 • Stek vaflene i et vaffeljern til de blir gyldne. Smør jernet ved behov. Har du et forholdsvis nytt jern så er du ikke nødt til å smøre mellom hvert jern.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

4 Kommentarer

 1. Astrid

  Hei! Er det mulig å legge ut næringsinnholdet for disse vaflene?

  • Rolf-Anders

   Hei Astrid. Da har jeg beregnet kcal, proteiner og fettinnhold per vaffeljern (oppskriften gir totalt 6 jern). Jeg har beregnet næringsinnhold basert på oppskriften med bruk av vanlig hvitt sukker. Dersom jeg erstatter sukkeret med eksempelvis sukrin så vil antallet kcal per jern reduseres med ca 23 kcal, hvis man har et mål om å holde dette lavest mulig 🙂

 2. Hei,

  Kanskje jeg ikke ser det, men har du lagt ut næringsinnholdet? Ref svar du har gitt en annen kommentar.

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Marie,
   Beklager, men kommentaren henger igjen fra før jeg flyttet oppskriften fra den gamle bloggen min. Jeg vet ikke helt hvor mange kalorier det er i denne, men med skummet kulturmelk, fullkornsmel, eventuelt sukrin og mye egg, så er disse i hvert fall sunnere en vafler flest.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*