Grove og sunnere hveteboller

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Grove hveteboller

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men det vil bestandig være enkelte oppskrifter som mamma og pappa er best på. For mamma sin del så kan jeg blant annet nevne hvetebollene jeg fikk servert med jevne mellomrom opp gjennom oppveksten, julebrødet og den fantastisk gode skuffekaken som hun selv aldri ble fornøyd med glasuren på. Pappa derimot, han har bestandig vært og vil bestandig være den beste til å lage elggryte. Den er i en helt egen klasse, se pappas elggryte.

I dag tenkte jeg at jeg skulle dele en oppskrift på litt grove og sunnere hveteboller. Oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i mammas oppskrift på hveteboller. Jeg har byttet ut deler av hvetemelet med en grovere variant, samt at mengden sukker er redusert noe. Om du er på utkikk etter en finere variant kan jeg anbefale denne oppskriften, som må være verdens beste bolleoppskrift (etter min mening).

Håper disse grove hvetebollene smaker!

Grove og litt sunnere hveteboller

0 fra 0 vurderinger
Type rett: Bakst, Boller, Søt gjærbakst, Ukemeny uke 45Nivå: Enkel
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Antall

14

boller
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

12

minutter

Ingredienser

  • 350 gram fullkornshvetemel

  • 180 gram hvetemel

  • 5 ss sukker

  • 2 ts kardemomme

  • 1/3 pose tørrgjær

  • 1/4 ts salt

  • 80 gram smør

  • 4 dl melk

Fremgangsmåte

  • Mål opp de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett kald melk og elt deigen ved hjelp av en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Elt i 15-20 minutter, til du begynner å få en smidig deig.
  • Tilsett så terninger av romremperert smør, og elt videre i 5-10 minutter. Deigen skal nå være elastisk, og den lange eltetiden har trolig økt temperaturen i deigen til rundt 24 grader.
  • Dekk til deigen med et lokk eller plastfolie, og sett deigen til heving. La den heve i cirka 60-90 minutter, til den har doblet størrelsen.
  • Ha deigen over på et melet underlag, dersom deigen fortsatt er litt for klissete kan du jobbe inn litt mel på dette tidspunktet. Rull deigen ut til en lang pølse, og del den i cirka 14 like store emner. Trill hvert emne ut til en liten bolle, som du plasserer på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Legg et klede over stekebrettet, og la bollene etterheve i ca 30-45 minutter. I mellomtiden setter du ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Rett før hvetebollene settes inn i ovnen kan du pensle de med sammenvispede egg om du ønsker. Dette har ingen funksjon for sluttresultatet, men du får mer glans over bakverket, i tillegg til at det ser mer innbydende ut. Stek bollene nest nederst i ovnen i rundt 12 minutter, til de får en jevn fin brunfarge. Steketiden vil variere fra ovn til ovn. Avkjøl bollene på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

*