Grove og sunnere hveteboller

Grove og sunnere hveteboller

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men det vil bestandig være enkelte oppskrifter som mamma og pappa er best på. For mamma sin del så kan jeg blant annet nevne hvetebollene jeg fikk servert med jevne mellomrom opp gjennom oppveksten, samt kleppsuppe og den fantastisk gode skuffekaken som hun selv aldri ble fornøyd med glasuren på. Pappa derimot han har bestandig vært og vil bestandig være den beste til å lage elggryte. Han er absolutt flink på kjøkkenet, men elggryten hans er en egen klasse.

I denne oppskriften har jeg tatt utgangspunkt i mammas hveteboller. Jeg har byttet ut deler av hvetemelet med en grovere variant, samt at mengden sukker er redusert noe. Om du er på utkikk etter en finere variant kan jeg anbefale denne oppskriften, som må være verdens beste bolleoppskrift (etter min mening).

Litt grovere hveteboller

Grove og sunnere hveteboller

Ingredienser

  • 80 gram smør
  • 400 gram fullkornshvetemel
  • 150 gram hvetemel
  • 6 ss sukker
  • 2 ts kardemomme
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 1/4 ts salt
  • 4 dl melk

Fremgangsmåte

Steg 1
Romtemperert smør og mel smuldres med fingrene, til du er kvitt alle klumpene. Bland inn sukker, tørrgjær, kardemomme og salt.
Steg 2
Tilsett kald eller lunken melk (max 20 grader) og elt deigen enten med kjøkkenmaskin eller for hånd, til du har en smidig men klissete deig. Elt minst 10 minutter med maskin og enda lengre om du gjør det for hånd.
Steg 3
Det er bedre med en deig som er for klissete enn en som er for tørr. Blir den for tørr hever den dårlig og du risikerer kompakte litt tørre hveteboller.
Steg 4
Hev deigen til dobbel større, dvs ca 45-60 minutter, under et klede.
Steg 5
Velt deigen over på et melet underlag, dersom deigen fortsatt er litt for klissete kan du jobbe inn litt mel på dette tidspunktet. Rull deigen ut til en lang pølse, og del den i ca 14-16 like store emner. Trill hvert emne ut til en liten bolle, som du plasserer på et bakepapirkledd stekebrett. Ha et klede over stekebrettet, og la bollene etterheve i ca 30-45 minutter.
Steg 6
Stek bollene midt i ovnen i ca 10-12 minutter på 225 grader, til de får en jevn fin brunfarge. Avkjøl bollene på rist.