Grove polarbrød med havre

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Grove polarbrød

Polarbrød er utrolig praktisk, enten det er i matpakken, på tur, til frokost eller kvelds. Men som med veldig mye annet så kan det ikke sammenlignes med de du lager selv, og du har full kontroll på hva de inneholder. Jeg synes de ferdigkjøpte fort kan bli litt for søte etter min smak, særlig hvis man skal spise de med pålegg på. I tillegg så er det ikke sjelden at det er en og annen pakke med mugg i. Hjemmelagede polarbrød er derimot fantastisk gode, og utrolig lettvint å ha liggende! Da kan du selv bestemme hvor søte du vil ha de, og i tillegg smaker de jo bedre. Denne oppskriften gir i følge grovhetsskalaen til Opplysningskontoret for brød og korn ekstra grove polarbrød, som er en ekstra bonus.

Ofte lager jeg en stor porsjon med polarbrød og hiver alle i fryseren så snart de er avkjølte. Til frokost eller kvelds tar jeg bare opp det antallet jeg har tenkt på spise og gir de et lite minutt i brødristeren. Da blir de knasende sprø på utsiden samtidig som at de er myke inni. Smaker rett og slett som nystekte. Skal du ha med niste til skole eller jobb kan du jo ta de med frosne i matpakken, og innen lunsj er de både tinte og føles som ferske. Ved å fryse de ned unngår du også å kaste gamle skalker med brødmat.

Om ikke polarbrød er en innertier for deg, og heller sverger til annen gjærbakst, så kan jeg blant annet friste med dette grove brødet med linfrø og gresskarkjerner. En favoritt hos mange lesere. Eller så kan du jo sjekket du denne oppskriften på grove rundstykker. Du kan også finne en rekke andre gjærbakst-oppskrifter her på bloggen.

Grove polarbrød passer både til frokost, lunsj og kvelds. Prikker du de ikke før du steker de kan du også bruke de som pitabrød, som du fyller med alt mulig digg.

Lykke til!

Grove polarbrød med havre

4.3 fra 62 vurderinger
Type rett: Frokost, Kveldsmat, LunsjKjøkken: Nordisk
Antall

20

polarbrød
Tilberedning

2

timer 

30

minutter
Steketid

10

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 200 gram havregryn

 • 450 gram fullkornshvetemel

 • 200 gram siktet hvetemel

 • 1/3 pose tørrgjær

 • 2 ts sukker

 • 1 ts salt

 • 6,5 dl melk eller vann

 • 5 ss olje

Fremgangsmåte

 • Mal havregryn til havremel ved hjelp av en matmølle, foodprosessor eller stavmikser. Du kan også bruke ferdigkjøpt havremel.
 • Bland havremel, fullkornsmel, hvetemel, tørrgjær, sukker og salt i en bakstbolle. Tilsett kald eller lunken (max 20 grader) vann og/eller melk. Jeg bruker ofte en 50-50 blanding mellom vann og melk.
 • Elt deigen ved hjelp av en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 10-15 minutter. Ha så i oljen og elt videre i 10 minutter til, til du har en smidig deig. Polarbrøddeigen skal gjerne føles litt vel klissete, men havregrynene vil ta til seg en del av denne ekstra fuktigheten.
 • Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la heve i minst 1 – 1,5 time.
 • Sett ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Tipp den ferdighevede deigen over på et bakstbord, og elt den lett sammen. Del den i to like store emner, som igjen deles i cirka 10-12 like store biter. Trill deigemnene til boller, som kjevles til flate sirkler med en diameter på 10-12 cm. Tykkelsen skal være på cirka 0,3-0,5 cm.
 • Legg sirklene over på bakepapirkledde stekebrett og la de etterheve i 15 minutter. Prikk polarbrødene med spisepinner eller lignende for å forhindre at du lager pitabrød. Stekes midt i ovnen i cirka 9-10 minutter, litt avhengig av tykkelse og stekeovn.
 • Avkjøles på rist under et klede. Frys ned polarbrødene så snart de er avkjølte og ta opp et ønsket antall brød rett før servering.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

15 Kommentarer

 1. Næringsinnhold i disse?

 2. Nina Birgithe

  Takk for super oppskrift på polarbrød! Jeg mixet litt selv mht meltyper. Men de smakte nydelig og var enkle å lage 🙂

 3. Merete Lyngaas Nørstebø

  Ungene elsker disse!
  Men jeg lager ikke en porsjon av gangen.. Går det an å steke på varmluft? Og hvor mange grader?

  • Rolf-Anders Vollan

   Takk for tilbakemelding. Det er bestandig ekstra stas når jeg får høre at oppskriftene mine også faller i smak hos den yngre garde 🙂
   Jeg har ikke forsøkt å steke på varmluft, men vil tro det går fint. Kan være de blir litt tørrere, men det er jo bare å prøve. Dersom du steker med varmluft er en gylden regel å gå ned 20 grader (dvs 190 grader i denne oppskriften).
   Lykke til, og fortell meg gjerne hvordan det gikk!
   Rolf-Anders

   • Merete Lyngaas Nørstebø

    Varmluft og 190 grader funket fint her! 😀
    Greit å følge med på steketiden da 😊👍

 4. Veldig god smak!! Mulig mine polarbrød var tykkere, det tok mer enn 10 min før de ble ferdige. Veldig presis beskrivelse av deigen. Klissete i begynnelsen men det går over jo lengre man elter. Anbefales!!

 5. Kan de stekes på takke?

 6. Vet du hvordan man kan steke disse med gass stekeovn?

  • Rolf-Anders Vollan

   Beklager, har ingen erfaring med gassovn så det blir rene spekulasjoner fra min side 🙂

  • Veldig gode polarbrød men deigen var veldig klissete pg vanskelig å jobbe med selv om jeg fulgte oppskriften til punkt å prikke.

 7. Hva gjør jeg feil om deigen ikke hever så veldig mye? har prøvd flere ganger

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*