Som du kanskje så på Instastory i går så har jeg grove rundstykker med gresskarkjerner, og gjett om jeg ble fornøyd. Rundstykkene er laget på tradisjonelt vis, det vil si med en god runde elting i kjøkkenmaskinen, etterfulgt av en lang heving (mens jeg var på skitur) for så og formes til rundstykker.
Det var ikke bare fremgangsmåten som var tradisjonell, men jeg tror at også ingredienslisten heller ikke virker fremmed. Det kanskje mest ukjente tror jeg må være fullkornshvetemel, for det vet jeg ikke er alle butikker som tar inn. Fullkornshvetemel (eksempelvis fibramel) er rett og slett 100% grovt hvetemel som er ekstra finmalt, så om du ikke får tak i det så kan du gjerne bruke finmalt hvete. At det er ekstra finmalt synes jeg gjør baktsen enda mer saftig og god, og jeg bruker ofte det når jeg baker.
Ellers har jeg begynt å bruke kald væske når jeg setter deig, enten det er til brød eller rundstykker. Temperaturen i deigen øker uansett mens man elter den og du risikerer å ta livet av gjærbakteriene i deigen. Jeg har også god erfaring med å redusere mengden gjær. Dette fjerner litt av den typiske gjærsmaken, og baksten holder seg ferskere mye lengre uten at det blir gjærdunst i brødboksen.
Disse grove rundstykkene godt både med pålegg til frokost, lunsj eller kvelds, eller med påsmurt smør som tilbehør til supper og gryter. De egner seg også godt til å fryse ned.
Håper oppskriften faller i smak!

Hei!
Bakte dem i dag. Spiste et par til kvelds. Veldig gode rundstykker. Har skrevet ned oppskriften i boka mi. Enkelt å lage. Det ble 27 stk /ca 75g før heving.
Melet mitt må være tørrere, og jeg brukte 1,8 dl vann, siden jeg brukte 7 dl H-melk.
Jeg glemte honning. Tilsatt 1ss, hvetekim. Den er jeg glad i.
Disse skal jeg sikkert bake igjen.
Takk for en fornuftig og inspirerende blogg!
Så bra de falt i smak, og at du gjorde din egen vri på oppskriften 🙂 Det kan variere litt hvor tørt melet er, så det er bra du tilpasset mengden væske 🙂
Hyggelig at du liker bloggen, det setter jeg veldig pris på.