Grove rundstykker med gresskarkjerner

Lages på: Over 3 timer Nivå: Middels

Grove rundstykker med gresskarkjerner

Som du kanskje så på Instastory i går så har jeg grove rundstykker med gresskarkjerner, og gjett om jeg ble fornøyd. Rundstykkene er laget på tradisjonelt vis, det vil si med en god runde elting i kjøkkenmaskinen, etterfulgt av en lang heving (mens jeg var på skitur) for så og formes til rundstykker.

Det var ikke bare fremgangsmåten som var tradisjonell, men jeg tror at også ingredienslisten heller ikke virker fremmed. Det kanskje mest ukjente tror jeg må være fullkornshvetemel, for det vet jeg ikke er alle butikker som tar inn. Fullkornshvetemel (eksempelvis fibramel) er rett og slett 100% grovt hvetemel som er ekstra finmalt, så om du ikke får tak i det så kan du gjerne bruke finmalt hvete. At det er ekstra finmalt synes jeg gjør baktsen enda mer saftig og god, og jeg bruker ofte det når jeg baker.

Ellers har jeg begynt å bruke kald væske når jeg setter deig, enten det er til brød eller rundstykker. Temperaturen i deigen øker uansett mens man elter den og du risikerer å ta livet av gjærbakteriene i deigen. Jeg har også god erfaring med å redusere mengden gjær. Dette fjerner litt av den typiske gjærsmaken, og baksten holder seg ferskere mye lengre uten at det blir gjærdunst i brødboksen.

Disse grove rundstykkene godt både med pålegg til frokost, lunsj eller kvelds, eller med påsmurt smør som tilbehør til supper og gryter. De egner seg også godt til å fryse ned.

Håper oppskriften faller i smak!

Grove rundstykker med gresskarkjerner

4.6 fra 9 vurderinger
Type rett: Frokost, Lunsj, KveldsmatNivå: Middels
Antall

24

rundstykker
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

15

minutter
Totalt

3

timer 

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 500 gram fullkornshvetemel eller sammalt hvete

  • 450 gram siktet hvetemel

  • 75 gram gresskarkjerner

  • 1 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 1/2 ss honning

  • 5 dl melk

  • 2 dl vann

  • 4 ss solsikkeolje

Fremgangsmåte

  • Bland mel, gresskarkjerner, tørrgjær og salt i en bakstbolle. Hold gjerne igjen cirka 50 gram av hvetemelet, og tilsett det heller mot slutten av eltingen ved behov.
  • Tilsett kald melk, vann og litt honning, og elt deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 10 minutter. Ha så i solsikkeolje og elt deigen videre i cirka 10 minutter, til du har en smidig og god deig. Tilsett resten av melet ved behov.
  • Dekk til deigen og la den heve i cirka 1-2 timer, eller til dobbel størrelse.
  • Ha deigen over på et melet underlagt. Strekk den utover og brett den sammen et par ganger, til du kjenner deigen blir fastere i konsistensen. Del deigen i to, og rull hver del utover til avlange pølser. Del hver pølse opp i cirka 10-12 like store deler, og form de til runde eller avlange rundstykker.
  • Legg et klede over rundstykkene og la de etterheve i cirka 30-45 minutter.
  • Sett ovnen på 220 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Pensle rundstykkene med egg (eller melk) rett før du setter de i ovnen. La de steke midt i ovnen i cirka 12-15 minutter, til de er gyldne og fine. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Hei!
    Bakte dem i dag. Spiste et par til kvelds. Veldig gode rundstykker. Har skrevet ned oppskriften i boka mi. Enkelt å lage. Det ble 27 stk /ca 75g før heving.
    Melet mitt må være tørrere, og jeg brukte 1,8 dl vann, siden jeg brukte 7 dl H-melk.
    Jeg glemte honning. Tilsatt 1ss, hvetekim. Den er jeg glad i.
    Disse skal jeg sikkert bake igjen.
    Takk for en fornuftig og inspirerende blogg!

    • Rolf-Anders Vollan

      Så bra de falt i smak, og at du gjorde din egen vri på oppskriften 🙂 Det kan variere litt hvor tørt melet er, så det er bra du tilpasset mengden væske 🙂
      Hyggelig at du liker bloggen, det setter jeg veldig pris på.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*