Grove rundstykker med havrekli

Lages på: 3 timer Nivå: Middels
Rundstykker med havrekli

Det var ikke helt åpenbart at jeg skulle legge ut denne oppskriften på grove rundstykker med havrekli i dag. Faktisk så hadde jeg i utgangspunktet planlagt å legge ut en helt annen oppskrift denne lørdagen. Men da jeg våknet og så det grå været ute, så tenkte jeg at det jeg aller mest har lyst til på en slik gråværsdag er jo å bake. Fylle opp fryseren med grove rundstykker, som jeg kan fryse ned til anledninger senere i høst. Så da måtte det jo bli slik.

Rundstykkene jeg deler i dag er grove. Ikke de aller grovest, men 63% om jeg følger grovhetskalkulatoren til Opplysningskontoret for brød og korn. Vil du ha de litt grovere så erstatter du litt av det siktede hvetemelet med mer fullkornsmel eller sammalt hvete. Men husk at konsistensen og smak vil da endre seg noe.

Grove rundstykker klar for steking

I oppskriften vil du se at jeg penslet rundstykkene med egg, og strødde over litt frø. Jeg brukte en blanding av sesamfrø, valmuefrø og bittelitt flaksalt. Dette steget er slett ikke nødvendig for et godt resultat, men se hvor gode de ble seende ut! Og vi spiser jo også med øynene!

I bakehjørnet i dag? Her er litt mer inspirasjon:

Grove rundstykker med havrekli

5 fra 1 vurdering
Type rett: GjærbakstNivå: Middels
Antall

24

rundstykker
Tilberedning + heving

2

timer 

45

minutter
Steketid

15

minutter
Totalt

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 500 gram 500 siktet hvetemel

  • 500 gram 500 fullkornshvetemel eller sammalt hvete

  • 100 gram 100 havrekli

  • 1 ts 1 salt

  • 1/2 pakke tørrgjær

  • 5,5 dl 5,5 kaldt vann

  • 2,5 dl 2,5 melk (eller vann)

  • 1/2 ss 1/2 sirup

  • 1 stk 1 egg

  • 75 gram 75 romtemperert margarin

  • Egg til pensling

  • Frø til pynt

Fremgangsmåte

  • Ha alt det tørre i en bolle (mel, havrekli, salt og tørrgjær). Tilsett kaldt vann, melk, sirup og et sammenvispet egg. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 15 minutter. Du kan også elte for hånd, men det er enklere å få et godt resultat med maskin.
  • Når deigen har eltet i 15 minutter har du i terninger av margarin (smør kan også brukes). Elt videre i ytterligere 5-10 minutter. Deigen skal være lett klissete og smidig.
  • Sett et lokk over bollen (eller dekk til med plastfolie). La deigen heve i cirka 1-1,5 time, til den har hevet til dobbel størrelse.
  • Hvelv deigen over på et melet underlag. Del deigen i to, og rull de utover til pølser. Del hver av emnene opp i cirka 12 like store deler, og form hver av disse til rundstykker, enten runde eller avlange.
  • Legg rundstykkene over på et bakepapirkledd stekebrett. La rundstykkene etterheve under et lett fuktig klede i cirka 45 minutter.
  • Forvarm stekeovnen til 210 grader, vanlig over og undervarme. Pensle rundstykkene med sammenvispede egg, og strø over litt frø. Jeg bruke en blanding av sesamfrø, valmuefrø og salt. Stek rundstykkene nest nederst i ovnen i cirka 15-17 minutter.
  • Avkjøl rundstykkene på rist. Vent med å legge de i en brødpose og eventuelt fryse de ned til de er helt kalde.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Hei, nå ble jeg inspirert til å bake på en regnvåt søndag i Bergen med det jeg hadde i huset. Takk for det. Hadde i havregryn i stedet for kli, en rest yoghurt som trengte å brukes, honning i stedet for sirup og bare 4 g fersk gjær, så da blir det langhev, som jeg liker. Men det blir ferske rundstykker til kvelds og frokost.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*