Enkle grove rundstykker

Lages på: Over 3 timer Nivå: Enkel
Enkle og grove rundstykker

Det er ikke så ofte at jeg lager tradisjonelle rundstykker, da det ofte går i grovbrød eller eltefrie rundstykker. Men nå i disse hjemmekontor-tider så synes jeg det er fint å variere litt. Så da brødboksen var tom tidligere denne uken, bestemte jeg meg for å lage noen enkle grove rundstykker.

Det er ikke så mange ukene siden jeg delte en oppskrift på luftige rundstykker her på bloggen. Men denne gangen ønsket jeg å lage de enklest mulig, og har verken brukt hele frø eller korn, eller brukte så mange ulike typer mel. I tillegg har jeg brukt mindre smør/olje enn i forrige oppskrift, og gjort de enda grovere. Perfekt til hverdagsmaten! Om du er glad i rundstykker med frø og korn så kan jeg derimot anbefale disse grove rundstykkene med gresskarkjerner.

Disse rundstykkene egner seg også svært godt til å fryse ned. Tin de i romtemperatur eller gi 5-8 minutter i stekeovnen ved 150 grader varmluft. Da får de en sprø skorpe, og smaker som nybakt igjen.

Grove rundstykker

Ser de ikke gode ut? Håper du ble inspirert til å teste ut denne oppskriften på grove rundstykker!

Banner - Mat du blir glad av

Grove rundstykker

4 fra 228 vurderinger
Type rett: Gjærbakst, RundstykkerNivå: Enkel
Antall

20

stk
Tilberedning + heving

2

timer 

45

minutter
Steketid

15

minutter
Totalt

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 500 gram 500 siktet hvetemel

 • 550 gram 550 fullkornshvetemel eller sammalt hvete (finmalt)

 • 1,5 ts 1,5 salt

 • 1/2 pose 1/2 tørrgjær

 • 500 gram 500 kaldt vann

 • 200 gram 200 kald melk (eller vann)

 • 1/2 ss 1/2 sirup

 • 1 stk 1 egg

 • 4 ss 4 olje

 • Egg til pensling

 • Frø til pynt

Fremgangsmåte

 • Bland mel, salt og tørrgjær i en bakstbolle. Tilsett kaldt vann, melk, sirup og et egg. Hold gjerne igjen cirka 1/2 ss av egget (til pensling) Elt deigen i rundt15 minutter med påmontert eltekrok. Tilsett så oljen, og elt videre i 5 minutter, til du har en smidig deig. Jeg bruker kald væske når jeg setter deig, uavhengig av om jeg bruker tørr eller fersk gjær. Når du elter deigen vil nemlig temperaturen øke med opptil 1 grad i minuttet, og etter totalt 20 minutter med elting, så vil deigen trolig være rundt 24-25 grader.
 • Dekk bollen til med et lokk eller plast, og la deigen heve i 1,5 – 2 timer i romtemperatur.
 • Når deigen har hevet ferdig har du den over på et bakstbord eller et annet melet underlag. Elt deigen lett sammen et par ganger. Rull deigen til en pølse, som du deler opp i 20-24 like store emner. Trill hvert emne ut til runde eller avlange rundstykker, som settes på et bakepapirkledd stekebrett. Dekk til brettet med et klede, og la rundstykkene etterheve i cirka 45 minutter.
 • Forvarm stekeovnen til 220 grader, vanlig over- og undervarme. Pensle rundstykkene med egg og strø over litt frø på hver av de. Jeg brukte en blanding av sesamfrø, valmuefrø og linfrø. Stek rundtstykkene i 14-15 minutter nest nederst i ovnen, til rundstykkene er gjennomstekte.
 • Avkjøl rundstykkene på rist og nyt de gjerne mens de enda er lunkne. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

10 Kommentarer

 1. irritert baker

  Seigeste oppskriften jeg noen gang har testet.. Uansett hvor mye mel jeg brukte, var det like seigt og grusomt. Å vente i halvannen time på noe som ikke ville heves føles bortkasta. Denne anbefales kun om du ønsker deg en dårlig dag!

  • Rolf-Anders Vollan

   Heisann,
   Dette var utrolig leit å lese. Jeg vet ikke helt hva som kan ha skjedd, oppskriften har jo jevnt over fått gode tilbakemeldinger. Men må teste ut oppskriften selv i nær fremtid. Håper du lykkes mer med andre oppskrifter fra bloggen.

  • Rolf-Anders Vollan

   Jeg har i helgen testet oppskriften på nytt, til punkt og prikke, men jeg greier ikke gjenskape problemene du erfarte. Det er vanskelig å si hva som skjedde da du laget rundstykkene, men har bruk anledningen til å presisere oppskriften ytterligere.

 2. Grethe Bjørklund

  Har ikke gjort ferdig stekingen, men deigen er nå satt til heving og etter mitt skjønn virker den helt grei. Er ikke mer seig enn slike deigen skal være. Sender en ny tilbakemelding når jeg har stekt ferdig 🙂

 3. Grethe Bjørklund

  Rundstykkene ble flotte, og gode, kommer til å bruke den mer kan absolutt anbefales….

 4. Takk for oppskriften! Bakte disse i dag. Helt perfekt resultat. Disse kommer jeg garantert til å bake igjen.

 5. Marit Lande

  Bakte rundstykkene i går, men synes de ble litt tunge. Hva er forskjell på de to grove meltypene? Hvilken er grovest? Blandet de, hadde ikke nok av en type. Vil ha de så fine som mulig

  • Rolf-Anders Vollan

   Det var leit. Grovbakst blir ofte litt tyngre enn helt fin bakst. Begge de grove meltypene er 100% grove, men hvis du eksempelvis bruker Fibra fullkornsmel så er det ekstra finmalt. Da er det lettere å få et litt luftigere resultat enn melsorter som er mer grovmalte.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*