Grove scones – Kjapp og enkel frokost

Lages på: 30 minutter Nivå: Enkel
Grove scones

Grove scones har mange ganger blitt redningen min når brødboksen plutselig er tom, eller jeg generelt er litt brødlei. Scones krever nemlig ingen heving siden de ikke inneholder gjær, og er du litt flittig kan du ha nystekte scones på under halvtimen.

Oppskriften rekker til 8-12 grove scones, avhengig hvor store du vil ha de. Ofte deler jeg deigen i to like store emner, som jeg former til cirka 1,5 cm tykke sirkler. Skjærer være av disse i fire deler (uten å skille de), og steker de. Skal jeg gjøre ekstra flid over frokosten kan jeg bruke en rund utstikker til å forme sconesene, slik jeg har gjort på bildene her. Da blir det fort 10-12 stykker, avhengig av størrelsen på utstikkeren.

For at sconesene skal heve i ovnen trenger bakverket en syre. I denne oppskriften har jeg brukt skummet kulturmelk, men du kan også bruke en blanding av yoghurt og melk om du har tilgjengelig. Jeg har også en oppskrift på veganske scones, hvor jeg har brukt havremelk og sitronsaft som et alternativ.

Scones smaker aller best mens de er nystekte, og blir fort tørre når de blir liggende. Deigen tåler derimot oppbevaring i kjøleskapet, så stek gjerne sconesene etter behov.

Se også flere oppskrifter på scones her på Det glade kjøkken.

Lurer du på hva som får sconesene til å heve?

Scones inneholder ikke gjær, derimot har jeg i denne oppskrifter tilsatt både bakepulver og natron, som inneholder stoffet natriumbikarbonat. Når dette stoffet kommer i kontakt med en syre (i dette tilfellet kulturmelk) så frigjøres karbondioksid i deigen og du vil på den måten kunne heve deigen uten bruk av gjær.

Bakepulver har også en dobbel heveeffekt, da det i tillegg til å inneholde natron også inneholder to syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat, som frigjør karbondioksid ved steking. Du har kanskje sett hvor mye vafler hever idet de stekes i vaffeljernet (skyldes så klart også delvis eggene).

Grove scones

4 fra 2 vurderinger
Type rett: FrokostNivå: Enkel
Porsjoner

8

stk
Tilberedning

15

minutter
Steketid

15

minutter
Totalt

30

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 3,5 dl 3,5 fullkornshvetemel eller sammalt hvete

 • 1,5 dl 1,5 siktet hvetemel

 • 3 ts 3 bakepulver

 • 1/2 ts 1/2 salt

 • 1/2 ts 1/2 natron

 • 2 dl 2 skummet kulturmelk

 • 1 ss 1 honning

 • 1 ss 1 olje

Fremgangsmåte

 • Sett ovnen på 200 grader, over og undervarme.
 • Ha mel, bakepulver, natron og salt i en bolle, og bland dette sammen med en sleiv.
 • Tilsett skummet kulturmelk, honning og olje, og elt dette kjapt sammen. Her gjelder det å ikke aktivere glutenet i deigen, og du vil derfor ikke elte deigen for lenge. Deigen bør være litt klissete.
 • Utbaking metode 1: Form deigen til to like store runde baller. Legg disse på et bakepapirkledd stekebrett, og klem de til 1,5-2 cm flate sirkler. Del hver sirkel i 4 deler, men la de henge sammen.
 • Utbaking metode 2: Kjevle eller klem deigen utover til den er 1,5-2 cm tykk. Stikk ut sirkler av deigen ved hjelp av en utstikker, legg de så over på et bakepapirkledd stekebrett.
 • Stek sconesene midt i ovnen i rundt 15 minutter. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*