Som regel er jeg flink til å planlegge mat og innkjøp i helgen, men på søndag bommet jeg. Å stå opp søndags morgen og finne ut at vi var tomme for både brød og rundstykker var en ganske stor skuffelse. Heldigvis hadde jeg skummet kulturmelk i kjøleskapet (det har jeg  nesten alltid), så da ble denne oppskriften på grove scones redningen.

Scones er både kjapt, enkelt og krever få ingredienser, og fra jeg startet bakingen til at jeg kunne ta sconesene ut av stekeovnen tror jeg ikke det gikk mer enn 30 minutter. Det hjalp så klart litt på at jeg er temmelig sulten når jeg står opp om  morgenen, så da var jeg nok litt ekstra effektiv.

Tips! Jeg erstattet selv 0,5 dl av hvetemelet og  0,5 dl av fibramelet med 1 dl proteinpulver for å få en litt mer proteinrik variant som metter mer. Bruker du et nøytralt proteinpulver så merker du ikke forskjell på  smaken.

Lurer du på hva som får sconesene til å heve?

Som jeg nevnte innledningsvis så brukes ikke gjær når man lager scones. Derimot så er deigen tilsatt både bakepulver og natron, som inneholder stoffet natriumbikarbonat. Når dette stoffet kommer i kontakt med en syre (i dette tilfellet kulturmelk) så frigjøres karbondioksid i deigen og du vil på den måten kunne heve deigen uten bruk av gjær.

Bakepulver har også en dobbel heveeffekt, da det i tillegg til å inneholde natron også inneholder to syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat, som frigjør karbondioksid ved steking. Du har kanskje sett hvor mye vafler hever idet de stekes i vaffeljernet (skyldes så klart også delvis eggene).

 

Legg gjerne igjen en kommentar nederst siden dersom du har noen spørsmål til oppskriften eller hvis du har noe annet på hjertet:)

Hvis du er ny på bloggen min og er interessert i å følge med på hva jeg legger ut, så har jeg både Facebookside, Instagram, Snapchat (sunnere_alt) og nyhetsbrev.