Grove scones – Kjapp og enkel frokost

Grove scones

Denne oppskriften på grove scones ble redningen forrige søndags morgen, da jeg oppdaget at jeg var helt fri for brød. Grove scones krever ingen heving siden de ikke inneholder gjær og kan være ferdige på under halvtimen.

Som regel er jeg flink til å planlegge mat og innkjøp i helgen, men på søndag bommet jeg. Å stå opp søndags morgen og finne ut at vi var tomme for både brød og rundstykker var en ganske stor skuffelse. Heldigvis hadde jeg skummet kulturmelk i kjøleskapet (det har jeg  nesten alltid), så da ble denne oppskriften på grove scones redningen.

Scones er både kjapt, enkelt og krever få ingredienser, og fra jeg startet bakingen til at jeg kunne ta sconesene ut av stekeovnen tror jeg ikke det gikk mer enn 30 minutter. Det hjalp så klart litt på at jeg er temmelig sulten når jeg står opp om  morgenen, så da var jeg nok litt ekstra effektiv.

Her finner du flere oppskrifter på scones fra Det glade kjøkken.

Lurer du på hva som får sconesene til å heve?

Som jeg nevnte innledningsvis så brukes ikke gjær når man lager scones. Derimot så er deigen tilsatt både bakepulver og natron, som inneholder stoffet natriumbikarbonat. Når dette stoffet kommer i kontakt med en syre (i dette tilfellet kulturmelk) så frigjøres karbondioksid i deigen og du vil på den måten kunne heve deigen uten bruk av gjær.

Bakepulver har også en dobbel heveeffekt, da det i tillegg til å inneholde natron også inneholder to syrer, natriumdifosfat og monokalsiumfosfat, som frigjør karbondioksid ved steking. Du har kanskje sett hvor mye vafler hever idet de stekes i vaffeljernet (skyldes så klart også delvis eggene).

 

Grove scones til frokost

Grove scones

Ingredienser

  • 3,5 dl fullkornshvetemel eller sammalt hvete
  • 1,5 dl siktet hvetemel
  • 3 ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts natron
  • 2,5 dl skummet kulturmelk
  • 1 ss honning
  • 1 ss raps- eller solsikkeolje

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett ovnen på 200 grader, over og undervarme.
Steg 2
Ha melk, bakepulver, natron og salt i en bolle, og bland dette sammen med en sleiv.
Steg 3
Tilsett skummet kulturmelk, honning og rapsolje, og elt dette kjapt sammen til en smidig deig.
Steg 4
Form deigen til to like store runde baller. Legg disse på et bakepapirkledd stekebrett, og klem de til ca 1 cm flate sirkler.
Steg 5
Del hver sirkel i 4 deler, og stek sconesene midt i ovnen i ca 15 minutter. Avkjøles på rist.