• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
24. januar 2021

Grovt brød med bygg og havre

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Grovt brød med byggflak

Det begynner å bli en stund siden forrige gang jeg delte en brødoppskrift her på bloggen. Det skyldes ikke at jeg har sluttet å bake brød, snarere tvert i mot. Med hjemmekontor for både meg og samboer så bakes det opptil 3 brød i uken.

I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på grovt brød med bygg og havre. Et saftig grovbrød med frø og hele korn. Dette brødet har jeg laget de siste gangene jeg har bakt, og synes de hele kornene setter en ekstra god smak på brødene. Ved å bløtlegge frøene og kornene så er de med på å bevare saftigheten i brødene, selv etter en runde i fryseren eller en dag på kjøkkenbenken.

Mange av brødene jeg lager har lang hevetid og mindre andel av gjær enn mange andre oppskrifter. Jeg synes den lange hevetiden gir en ekstra god smak på brødene, i tillegg til at holdbarheten blir bedre. Men dersom du vil redusere hevetiden kan du øke andelen gjær til 2/3 pose istedenfor 1/2.

Glad i hjemmelagede grovbrød? Da vil du kanskje også like disse:

  • Grovbrød med solsikke og gresskarkjerner
  • Grovbrød med havrekli

Håper du ble inspirert!

Brød med bygg og havre

Av: Rolf-Anders Vollan
  • 24. januar 2021
  • 3 brød
  • 3 time(r) 30 min
  • Skriv ut
Grovt brød med byggflak
Ingredienser
  • Til bløtlegging
  • 125 gram gresskarkjerner
  • 100 gram linfrø
  • 100 gram havrekli
  • 100 gram byggflak
  • 7 dl vann
  • Hoveddeig
  • 650 gram fullkornsmel eller finmalt hvete
  • 650 gram siktet hvetemel
  • 2 ts salt
  • 1/2 pose tørrgjær
  • 5 dl vann
  • 1 dl appelsinjus
  • 2 ss olje
Slik gjør du det
Steg 1
Start med bløtleggingen. Ha gresskarkjerner, linfrø, havrekli og byggflak i en bolle og hell på vann. La frøene og kornene ligge til bløtlegging i minimum 1,5 time. Dette gjør at de absorberer vann, og de vil bevare saftigheten i brødene.
Steg 2
Når frøene og kornene har ligget tilstrekkelig i bløt er det på tide å sette deige. Ha oppbløtte frø og korn (med gjenværende væske), mel, salt, gjær, kaldt vann, appelsinjuice og olje i en bakstbolle. Elt deigen i 20-25 minutter, helst med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Når deigen nærmer seg ferdigeltet vil du oppleve at den blir mye mer elastisk, og du kan dra i en flik av deigen uten av den ryker. Da vet du at glutennettverket begynner å bli bra. Deigen skal helst være lett klissete når den er ferdigeltet.
Steg 3
Dekk til bollen med plast eller et lokk om du har. La den heve i cirka 2 timer, til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen).
Steg 4
Når deigen har hevet tilstrekkelig has den over på et godt melet underlag. Stram deigen opp med ved strekke den utover til et rektangel, for så å folde hjørnene inn mot midten (som en konvolutt). Ha på mer mel dersom det er nødvendig.
Steg 5
Del deigen opp i tre like store emner. Form hver av de til avlange pølser som legges over i brødformer. Bruk bakepapir om du ikke bruker non-stick brødformer. Brødformene mine rommer 2 liter, men du kan også bruke former som rommer 1,5 liter.
Steg 6
La brødene etterheve i cirka 30-45 minutter under et klede eller plastfolie. Dusj gjerne brødene med litt kaldt vann for å holde de fuktige. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme, mot slutten av hevetiden.
Steg 7
Snitt i toppen av brødene med en brødkniv eller en skalpell før de går i ovnen. Snittingen gjør at du kontrollerer hevingen i ovnen, og du slipper at de sprekker opp på siden. Sett brødformene inn nederst i ovnen, og skru samtidig temperaturen ned til 210 grader. La brødene steke i 35-40 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Brødene er ferdigstekte om du hører en hul lyd.
Steg 8
De ferdigstekte brødene vippes ut av formene og legges over på en rist. La de avkjøle under et klede til de er helt avkjølte.

Stikkord

  • Brød
  • grovbrød
  • Tradisjonelle brød

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Gulrotmuffins med kremostglasur
Gnocchi

Relaterte innlegg

Boller med sjokoladekrem
20. februar 2021

Boller med sjokoladekrem

Julesnurrer (juleskillings)
9. desember 2020

Julesnurrer (juleskillings)

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø
21. oktober 2020

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales