Grovt brød med bygg og havre

Lages på: Over 3 timer Nivå: Middels
Grovt brød med byggflak

Det begynner å bli en stund siden forrige gang jeg delte en brødoppskrift her på bloggen. Det skyldes ikke at jeg har sluttet å bake brød, snarere tvert i mot. Med hjemmekontor for både meg og samboer så bakes det opptil 3 brød i uken.

I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på grovt brød med bygg og havre. Et saftig grovbrød med frø og hele korn. Dette brødet har jeg laget de siste gangene jeg har bakt, og synes de hele kornene setter en ekstra god smak på brødene. Ved å bløtlegge frøene og kornene så er de med på å bevare saftigheten i brødene, selv etter en runde i fryseren eller en dag på kjøkkenbenken.

Mange av brødene jeg lager har lang hevetid og mindre andel av gjær enn mange andre oppskrifter. Jeg synes den lange hevetiden gir en ekstra god smak på brødene, i tillegg til at holdbarheten blir bedre. Men dersom du vil redusere hevetiden kan du øke andelen gjær til 2/3 pose istedenfor 1/2.

Glad i hjemmelagede grovbrød? Da vil du kanskje også like disse:

Håper du ble inspirert!

Grovt brød med bygg og havre

0 fra 0 vurderinger
Type rett GjærbakstNivå: Middels
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

35

minutter
Totalt

3

timer 

30

minutter

Ingredienser

  • Til bløtlegging
  • 125 gram gresskarkjerner

  • 100 gram linfrø

  • 100 gram havrekli

  • 100 gram byggflak

  • 7 dl vann

  • Hoveddeig
  • 650 gram fullkornsmel eller finmalt hvete

  • 650 gram siktet hvetemel

  • 2 ts salt

  • 1/2 pose tørrgjær

  • 5 dl vann

  • 1 dl appelsinjus

  • 2 ss olje

Fremgangsmåte

  • Start med bløtleggingen. Ha gresskarkjerner, linfrø, havrekli og byggflak i en bolle og hell på vann. La frøene og kornene ligge til bløtlegging i minimum 1,5 time, men gjerne lengre. selv pleier jeg vanligvis å legge frøene i bløt kvelden i forveien. Da har de rikelig med tid til å absorbere vann, og de vil bevare saftigheten i brødene.
  • Når frøene og kornene har ligget tilstrekkelig i bløt er det på tide å sette deige. Ha oppbløtte frø og korn (med gjenværende væske), mel, salt, gjær, kaldt vann, appelsinjuice og olje i en bakstbolle. Elt deigen i 20-25 minutter, helst med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Når deigen nærmer seg ferdigeltet vil du oppleve at den blir mye mer elastisk, og du kan dra i en flik av deigen uten av den ryker. Da vet du at glutennettverket begynner å bli bra. Deigen skal helst være lett klissete når den er ferdigeltet.
  • Dekk til bollen med plast eller et lokk om du har. La den heve i cirka 2 timer, til dobbel størrelse. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen).
  • Når deigen har hevet tilstrekkelig has den over på et godt melet underlag. Stram deigen opp med ved strekke den utover til et rektangel, for så å folde hjørnene inn mot midten (som en konvolutt). Ha på mer mel dersom det er nødvendig.
  • Del deigen opp i tre like store emner. Form hver av de til avlange pølser som legges over i brødformer. Bruk bakepapir om du ikke bruker non-stick brødformer. Brødformene mine rommer 2 liter, men du kan også bruke former som rommer 1,5 liter.
  • La brødene etterheve i cirka 30-45 minutter under et klede eller plastfolie. Dusj gjerne brødene med litt kaldt vann for å holde de fuktige. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme, mot slutten av hevetiden.
  • Snitt i toppen av brødene med en brødkniv eller en skalpell før de går i ovnen. Snittingen gjør at du kontrollerer hevingen i ovnen, og du slipper at de sprekker opp på siden. Sett brødformene inn nederst i ovnen, og skru samtidig temperaturen ned til 210 grader. La brødene steke i 35-40 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Brødene er ferdigstekte om du hører en hul lyd.
  • De ferdigstekte brødene vippes ut av formene og legges over på en rist. La de avkjøle under et klede til de er helt avkjølte.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*