
Av frykt for å gjenta meg selv, så har jeg for tiden fått en ny brødfavoritt! Denne gangen er det et grovt brød med linfrø og gresskarkjerner som triumferer på brødtoppen. Vet at flere av dere har ventet på denne oppskriften etter at jeg la ut et bilde på Instastory tidligere denne sommeren, og etter noen finjusteringer er den endelig bloggklar. Jeg rett og slett digger dette brødet, både på smak og konsistens. I tillegg er det noe med linfrøene og gresskarkjernene som gjør at brødet ser ekstra delikat ut.
Selv om jeg også med jevne mellomrom lager eltefrie brød og rundstykker så må jeg innrømme at jeg har en elsk på de tradisjonelle grovbrødene. Både når det gjelder smak og konsistens. Eltefrie rundstykker og brød er svært praktiske dersom man ønsker å starte dagen med nystekt bakst, men når jeg skal fylle opp fryseren så synes jeg den tradisjonelle baksen er aller best. Ofte faller valget på grove flerkornsbrød eller ekstra grove brød , men jeg har også mange andre gode brødoppskrifter her på bloggen.
Sliter du med brødbakingen? Her kan du lese et lite innlegg med gode tips til hvordan man lykkes med brødbaksten.
Håper denne brødoppskriften også blir en favoritt hos deg!
Har du noen erfaring med å bake med speltmel eller andre typer urkorn? Jeg foretrekker det fremfor vanlig hvetemel, men dette med eltingen er vanskelig å få til synes jeg. Disse meltypene tåler jo ikke så hard elting. Passer vel fint til eltefri baking da, men jeg synes som du, at de tradisjonelle brødene er best. Noen erfaringer/tips å dele? 😊
Hei Grete,
Jeg har bakt litt med speltmel, men som deg synes jeg det er enklere til eltefri bakst. Selv om jeg ikke er noen ekspert på dette speltmelbakst, så har jeg noen tips som kanskje kan hjelpe deg litt på veien:
– Spelt absorberer mer fuktighet enn mange andre melsorter. La deigen derfor være litt ekstra klissete før heving.
– Erstatt 1 dl av væsken med appelsinjuice. c-vitaminen skal visstnok kunne gi et bedre resultat.
– Som du nevner så tåler ikke spelt så tung elting. Elt den derfor i cirka 5 minutter og på lav hastighet.
– Siden deigen tåler mindre elting, så er et tips å redusere litt på mengden gjær og heller øke hevetiden. Ved elting og heving dannes nemlig glutennettverket i deigen som gjør at den holder bedre på luft og fuktighet.
Tusen takk for alle tips og for du tok deg tid til å skrive så utfyllende. Det settes pris på!
Fantastisk godt grovbrød! Hele familiens favorittbrød! Fryser brødene halve og tar ut og legger i kjøkkenklede! Da holder skorpen seg sprø! Takk for oppskrift!
For et kompliment! Dette brødet har også lenge vært en av favorittene hos oss, og det er så gøy å se at det også faller i smak hos andre 🙂 Takk for hyggelig tilbakemelding!
Veldig spennende oppskrift 🙂 Har aldri tenkt på å bruke juice i brøddeigen. Setter det mye smak? Hva gjør det med konsistensen?
Vil ikke det være lurt å vente til slutten av eltingen med å tilsette kornene? Derfor meg at gluten blir mindre forstyrret da. Eller har det ikke noe å si?
Takk for det, Kjetil 🙂 Jeg bruker ofte litt juice i brødoppskriftene mine. Det setter ingen juicesmak på brødene, men synes de blir ekstra gode. Baker man med rug er det jo også anbefalt med litt syre i deigen (nå er jo ikke det tilfellet her da). Tror det er litt smak og behag, men du kan jo teste og gi meg en tilbakemelding 😄
Når det gjelder eltingen så tror jeg ikke det har så alt for mye å si. I oppskrifter md smør eller olje så venter jeg ofte med å ha i smøret/oljen til siste del av eltingen, men har aldri tenkt på det når det gjelder hele frø og korn:)
Hei!
Jeg brukte 2 dl hele linfrø på 6 brød. Men jeg glemte å bløtlegge de først.
Har det noe å si?
Går ut i fra at det ikke var denne oppskriften du brukte, så svarer helt generelt:) vanligvis så bløtlegger jeg frøene for at de ikke skal trekke fuktigheten ut av deigen, og for å holde brødene saftige. Det er nok ingen krise om de ikke er bløtlagte, men du kan få et litt mer kompakt og tørrere resultat enn hvis du hadde bløtlagt de først.