Grovt brød med linfrø og gresskarkjerner

Lages på: Mer enn 3 timer Nivå: Middels
Saftig grovbrød med linfrø og gresskarkjerner

Av frykt for å gjenta meg selv, så har jeg for tiden fått en ny brødfavoritt! Denne gangen er det et grovt brød med linfrø og gresskarkjerner som triumferer på brødtoppen. Vet at flere av dere har ventet på denne oppskriften etter at jeg la ut et bilde på Instastory tidligere  denne sommeren, og etter noen finjusteringer er den endelig bloggklar. Jeg rett og slett digger dette brødet, både på smak og konsistens. I tillegg er det noe med linfrøene og gresskarkjernene som gjør at brødet ser ekstra delikat ut.

Grovt brød med gresskarkjerner

Selv om jeg også med jevne mellomrom lager eltefrie brød og rundstykker så må jeg innrømme at jeg har en elsk på de tradisjonelle grovbrødene. Både når det gjelder smak og konsistens. Eltefrie rundstykker og brød er svært praktiske dersom man ønsker å starte dagen med nystekt bakst, men når jeg skal fylle opp fryseren så synes jeg den tradisjonelle baksen er aller best. Ofte faller valget på grove flerkornsbrød eller ekstra grove brød , men jeg har også mange andre gode brødoppskrifter her på bloggen.

Sliter du med brødbakingen? Her kan du lese et lite innlegg med gode tips til hvordan man lykkes med brødbaksten.

Håper denne brødoppskriften også blir en favoritt hos deg!

Grovt brød med linfrø og gresskarkjerner

5 fra 5 vurderinger
Type rett GjærbakstNivå: MIddels
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

35

minutter

Ingredienser

 • Første del
 • 175 gram gresskarkjerner

 • 150 gram linfrø

 • 100 gram havrekli

 • 7 dl vann

 • Andre del
 • 700 gram fullkornsmel eller finmalt hvete

 • 600 gram siktet hvetemel

 • 2 ts salt

 • 1/2 pose tørrgjær

 • 4,5 dl vann

 • 1 dl appelsinjus

 • 2 ss olje

Fremgangsmåte

 • Første del. Ha gresskarkjerner, linfrø, havrekli og vann i en bolle. Legg på et lokk og la frøblandingen stå i minimum én time, men gjerne lengre også. Ofte gjør jeg denne delen allerede kvelden i forveien.
 • Andre del (sette deigen). Nå er det klart for baking. Ha alt det tørre i en bakstbolle. Tilsett kaldt vann, appelsinjus, olje og de oppbløtte frøene (med tilhørende væske). Elt deigen sammen, aller helst med en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Deigen eltes i cirka 20 minutter, til den er smidig og elastisk. Jeg pleier å kjøre maskinen på lav hastighet de første 15 minuttene, og øke tempoet litt på slutten. Deigen kan virke litt klissete mens du elter, men min erfaring er at havrekliet tar til seg litt fuktighet under hevingen. Spe eventuelt med litt mel om nødvendig.
 • Heving. Dekk til bollen med plast eller lokk, og la den heve i 1,5 – 2 timer. Hevetiden vil variere ut fra temperatur i rommet og hvor lenge du har eltet deigen (eltingen øker temperaturen i deigen).
 • Utbaking av brød. Ha den ferdighevede deigen over på et godt melet underlag. Dra brødeigen utover til et rektangel, strø på mel, og brett den inn mot midten som en konvolutt. Gjenta to-tre ganger. Du vil kjenne på deigen at den blir fastere for hver gang.
 • Del deigen opp i tre like store deler. Form hvert emne til avlange pølser som has i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Brødformene mine rommer 1,5 liter.
 • Tid for å etterheve. Etterhev brødene i cirka 30-45 minutter under et klede. Sjekk gjerne underveis at de ikke hever seg ut av brødformene. Forvarm ovnen til 240 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Steking. Lag et nesten horisontalt snitt i toppen av hver av brødene med en brødkniv eller skalpell. Dette gjør at du kontrollerer hevingen i ovnen. Sett så brødformene inn nederst i stekeovnen. Skru ned temperaturen til 210 grader og la brødene steke i cirka 35 minutter. For å sjekke om brødet er ferdig kan du ta et av brødene ut av formen og knipse det på undersiden. Høres det hult ut er brødene ferdigstekt.
 • Ta de stekte brødene ut av formene og la de avkjøle på rist. Skjær først skiver av grovbrødene etter at de er helt avkjølte.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

7 Kommentarer

 1. Har du noen erfaring med å bake med speltmel eller andre typer urkorn? Jeg foretrekker det fremfor vanlig hvetemel, men dette med eltingen er vanskelig å få til synes jeg. Disse meltypene tåler jo ikke så hard elting. Passer vel fint til eltefri baking da, men jeg synes som du, at de tradisjonelle brødene er best. Noen erfaringer/tips å dele? 😊

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Grete,
   Jeg har bakt litt med speltmel, men som deg synes jeg det er enklere til eltefri bakst. Selv om jeg ikke er noen ekspert på dette speltmelbakst, så har jeg noen tips som kanskje kan hjelpe deg litt på veien:
   – Spelt absorberer mer fuktighet enn mange andre melsorter. La deigen derfor være litt ekstra klissete før heving.
   – Erstatt 1 dl av væsken med appelsinjuice. c-vitaminen skal visstnok kunne gi et bedre resultat.
   – Som du nevner så tåler ikke spelt så tung elting. Elt den derfor i cirka 5 minutter og på lav hastighet.
   – Siden deigen tåler mindre elting, så er et tips å redusere litt på mengden gjær og heller øke hevetiden. Ved elting og heving dannes nemlig glutennettverket i deigen som gjør at den holder bedre på luft og fuktighet.

   • Tusen takk for alle tips og for du tok deg tid til å skrive så utfyllende. Det settes pris på!

 2. Inger Flattum

  Fantastisk godt grovbrød! Hele familiens favorittbrød! Fryser brødene halve og tar ut og legger i kjøkkenklede! Da holder skorpen seg sprø! Takk for oppskrift!

  • Rolf-Anders Vollan

   For et kompliment! Dette brødet har også lenge vært en av favorittene hos oss, og det er så gøy å se at det også faller i smak hos andre 🙂 Takk for hyggelig tilbakemelding!

 3. Kjetil Bøe

  Veldig spennende oppskrift 🙂 Har aldri tenkt på å bruke juice i brøddeigen. Setter det mye smak? Hva gjør det med konsistensen?

  Vil ikke det være lurt å vente til slutten av eltingen med å tilsette kornene? Derfor meg at gluten blir mindre forstyrret da. Eller har det ikke noe å si?

  • Rolf-Anders Vollan

   Takk for det, Kjetil 🙂 Jeg bruker ofte litt juice i brødoppskriftene mine. Det setter ingen juicesmak på brødene, men synes de blir ekstra gode. Baker man med rug er det jo også anbefalt med litt syre i deigen (nå er jo ikke det tilfellet her da). Tror det er litt smak og behag, men du kan jo teste og gi meg en tilbakemelding 😄

   Når det gjelder eltingen så tror jeg ikke det har så alt for mye å si. I oppskrifter md smør eller olje så venter jeg ofte med å ha i smøret/oljen til siste del av eltingen, men har aldri tenkt på det når det gjelder hele frø og korn:)

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*