Grovt brytebrød

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Grovt brytebrød - pinterest

Brytebrød er en litt morsomt hvetebakst. Deigen i seg selv er temmelig rett frem, men jeg husker at jeg som barn syntes det var litt ekstra stas å kunne få “bryte av” en del av brytebrødet. Har nok ikke den samme entusiasmen nå lengre, men jeg synes det er gøy å variere litt med brødbaksten.

Dette er oppskriften på et grovt og saftig brytebrød. Selv etter 3 dager i brødbaksten så har det fortsatt saftig, og det egner seg også godt til å fryse ned. I motsetning til hva du kanskje er vant til så laget jeg en rektangulær for på brytebrødet istedenfor den tradisjonelle “blomsten”. Du kan for all del gå for en mer tradisjonell form på brytebrødet, men jeg tenkte det var mer praktisk med et litt mer avlangt brød.

Hjemmelaget eplemos/eplesyltetøy

Tips! Nystekt brytebrød smaker ekstra godt med hjemmelaget eplemos! Nam!

Banner - Mat du blir glad av

Grovt brytebrød

4 fra 8 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Porsjoner

12

stk
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

20

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 350 gram 350 fullkornshvetemel

  • 250 gram 250 siktet hvetemel

  • 1/2 pose 1/2 tørrgjær

  • 1 ts 1 salt

  • 1/2 ss 1/2 honning

  • 4,5 dl 4,5 vann

  • 2 ss 2 olivenolje

  • Pensling og dekor
  • Egg

  • Valmuefrø

Fremgangsmåte

  • Start med å ha mel, salt og tørrgjær i en bakstbolle. Tilsett vann (kaldt eller opp til rundt 25 grader), honning og olje, og elt deigen sammen med en kjøkkenmaskin i 10-15 minutter. Dersom deigen virker litt for klissete til å begynne med så venter jeg gjerne med å tilsette mer mel til jeg har eltet en deigen en stund. Deigen er ferdigeltet når den har blitt elastisk og du kan dra i den ut at den ryker.
  • Dekk til bollen med et lokk eller klede og la deigen heve på et lunt sted i 1-2 timer, avhengig av hvor kaldt du har det i rommet og hvor kaldt vannet var.
  • Tipp den ferdighevede deigen over på et melet underlagt. Elt den lett sammen og rull den utover til en lang pølse. Del rundstykkedeigen opp i 12 like store emner som trilles utover til baller.
  • Sett de ferdigformede rundstykkene på et bakepapirkledd stekebredd. Jeg satte de 3 i bredde og 4 i lengde med cirka 0,5 cm glippe mellom hvert rundstykke. Legg et klede over og la etterheve i cirka 45 minutter.
  • Etter 30 minutter setter du ovnen på 210 grader vanlig over- og undervarme. Deretter visper du sammen et egg i en kopp. Pensle rundstykkene med egget og strø over litt valmuefrø eller sesamfrø for dekor. Det kan være lurt å pensle 3 av gangen, slik at ikke eggene tørker inn før du får strødd over dekor.
  • Stek brytebrødene midt i ovnen i cirka 17-20 minutter. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*