Grovt speltbrød

Lages på: 2 timer 30 min Nivå: Enkel
Grovt speltbrød

Jeg har for tiden fått en ny brødfavoritt hjemme, og det er verken laget av surdeig eller er eltefritt. Brødet er et grovt speltbrød som er enkelt å lage. Det krever kort eltetid, og inneholder mindre gjær enn vanlige brød. I tillegg smaker det helt fantastisk godt.

Deigen skal være veldig klissete i konsistensen, og helles over  i en brødform når den har eltet og hevet. Etterhev speltbrødet, før det så stekes i ovnen i cirka 45 minutter. Så enkelt!

Du kan også sjekke noen av mine andre brødoppskrifter. Her finner du alt fra eltefrie brød, til grytebrød og mer tradisjonelle brødoppskrifter.

Grovt speltbrød

3 fra 6 vurderinger
Type rett Frokost, KveldsmatNivå: Enkel
Antall

1

Brød
Tilberedning

1

time 

45

minutter
Steketid

45

minutter
Totalt

2

timer 

30

minutter

Ingredienser

  • 450 gram sammalt speltmel

  • 150 gram siktet speltmel

  • 1 ts salt

  • 50 gram havregryn

  • 50 gram solsikke- eller gresskarkjerner

  • 25 gram linfrø

  • 1/3 pose tørrgjær

  • 5 dl vann

  • 2 ss olivenolje

Fremgangsmåte

  • Varm opp vannet til ca 35-37 grader (ca fingervarmt). Ha havregryn, solsikke-/gresskarkjerner og linfrø i en bakstbolle sammen med vannet. La svelle i cirka 5 minutter.
  • Ha speltmel, salt og tørrgjær i bollen med resten. Tilsett også olivenolje.
  • Elt deigen sammen enten med en kjøkkenmaskin eller for hånd i 3-4 minutter, til du har en klissete deig. Deigen skal ikke ha rørekonsisten, men vært svært klissete. La heve i 60 minutter på et lunt sted.
  • Kle en stor brødform med bakepapir og hell deigen over i formen. Dekk til med en klede og la etterheve i ca 30 minutter. Følg med på deigen underveis, og «stikk den ned» dersom den er i ferd med å rømme formen.
  • Stek så brødet på 210 grader i ca 45 minutter, nederst i ovnen. Brødet skal høres hult ut når du knipser på det, eller når det har nådd en kjernetemperatur på ca 95-96 grader.
  • Hvelv det nystekte brødet over på en rist og dekk til med et klede til det er avkjølt. Håper speltbrødet faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

4 Kommentarer

  1. Hei og tak for mitt medlemsskap. Jeg har prøvet at være speltbrød flere ganger, men resultatet blir et litt klisset i mitten. Danskere sierra at brødet er “kleit” som det traditionelle rugbrødet deres. Jeg ønsker et gjennomstekt brød. Hvordan er ditt speltbrød? Spiser nu det siste forskøket, men vil ikke gi opp til jeg finner “mitt” brød.

    Mvh Mona

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Mona,
      Jeg har ikke opplevd at brødet blir klissete i midten, men det kan skyldes at enten deigen er for tynn eller at du rett og slett steker brødet for lite. Hvor tykk er deigen? Du kan forsøke å ha i litt mindre vann enn det som står i oppskriften, og erstatte enda mer av det grove speltmelet med siktet speltmel. Når det gjelder steketid så er det slik at dersom du banker i brødet før du tar det ut av ovnen så skal det høres hult ut.

      PS! Hvis du har muligheten til å måle kjernetemperaturen på brødet så skal den være cirka 96-97 grader.

      Tror jeg må bake dette brødet på nytt til helgen slik at jeg får kontrollert oppskriften 🙂

  2. Hei. Forsøkte speltbrødet ditt i påsken men første forsøk ble veldig tørt. Har nå løst det med at jeg tilsetter 2 ss olivenolje og reduserer vannet litt. Fantastisk godt brød og med oljen så holder det seg godt i flere dager 🙂

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Lillian,
      Takk for tips! Det er mange år siden forrige gang jeg laget dette brødet, så det tror jeg at jeg må lage på nytt 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*