Gryte med svin og sopp

Lages på: 40 minutter Nivå: Enkel
Gryte med svin og sopp

I går laget jeg en enkel gryte med svin og sopp, og mange har allerede lagt inn en bestilling på oppskrift. Ikke så rart, for denne gryteretten ble virkelig fantastisk god! Denne kan du nyte enten det er hverdag eller helg.

Om høsten og vinteren synes jeg gryter smaker ekstra godt. Har jeg god tid synes jeg noe av det beste jeg kan lage er pappas elggryte eller småsteik (sosekjøtt), mens i en travel hverdag kanskje heller tyr til en kjapp linsegryte med kikerter og kokos eller kanskje en enkel torskegryte. Visste du forresten at i boken min, Mat du blir glad av, har jeg et helt kapittel med hverdagsgryter på under halvtimen. Absolutt verdt å sjekke ut, om du er på jakt etter kjappe middagsfavoritter.

Litt om noen av ingrediensene

  • Ytre- eller indrefilet av svin – I oppskriften har jeg brukt svinekjøtt, men du kan også bruke storfekjøtt om du ønsker. Svinefilet er både magert og mørt kjøtt, og er kjapt å tilberede.
  • Sopp – Soppen kan du utelate om du ønsker det, men jeg synes den tilfører mye umami til gryten. Men er det noen i familien som ikke er like stor fan av sopp kan jeg tenke meg det ville vært godt med litt ekstra rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot eller kanskje persillerot.
  • Sjalottløk – Jeg har alltid liggende sjalottløk i kjøleskapet, og bruker det ofte i supper og gryter. Men du kan også bruke både vanlig gul løk eller rødløk om du ønsker det. 2 sjalottløk tilsvarer cirka 1 liten gul løk.
  • Maizena – Maizena er maisstivelse og egner seg godt til å jevne supper og gryter. Når jeg skriver maizena i mine oppskrifter mener jeg den lyse pakken hvor det også står maisstivelse på utsiden. Den er også glutenfri. Har du ikke maizena kan du bruke hvetemel, men husk at da blir den heller ikke glutenfri.
  • Oksebuljong – Jeg foretrekker å blande ut oksefond i vann eller å kjøpe ferdig oksekraft. Men oksebuljongterninger er også et et godt alternativ. Skal du lage den glutenfri bør du sjekke at verken fond eller buljong inneholder spor av gluten.
  • Balsamicoeddik – Balsamicoeddik er en type eddik du får kjøpt på butikken. Om du ikke allerede har denne eddiksorten kan du bruke rødvinseddik.
  • Soyasaus. Soyasaus gir en god dybde i retter hvor den tilsettes, og kan erstatte en del av saltet i oppskriften. Den er også full av umami og en enkel måte å gjøre retten mer kompleks.
  • Sukkerkulør. Sukkerkulør er rett og slett karamellisert sukker og kan tilsettes for å sette en delikat brunfarge på retten.

Håper du ble fristet til å teste ut denne gryten med svin og sopp.

Gryte med svin og sopp

4 fra 10 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Enkel
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Koketid

20

minutter
Totalt

40

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram 600 svinefilet

  • 250 gram 250 sjampinjong eller aromasopp

  • 1 ss 1 nøytral olje

  • 1 ss 1 smør

  • 2,5 dl 2,5 utblandet oksebuljong

  • 1/2 ts 1/2 tørket timian

  • 1/2 ts 1/2 tørket rosmarin

  • 1 ts 1 paprikapulver

  • 2 stk 2 sjalottløk

  • 2 stk 2 gulrøtter

  • 1 fedd 1 hvitløk

  • 1 ss 1 maizena eller hvetemel

  • 1 dl 1 kremfløte

  • 1 ss 1 balsamicoeddik

  • 1 ss 1 soyasaus (eventuell glutenfri variant)

  • 1/2 ts 1/2 salt (smak deg frem)

  • 1/2 ts 1/2 kvernet pepper

  • Sukkerkulør (valgfritt)

  • Frisk persille

  • Potetmos
  • 600 gram 600 melne poteter

  • 1 ss 1 smør

  • 1/2 dl 1/2 melk (omentrent)

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • 1/4 ts 1/4 pepper

Fremgangsmåte

  • Start med å skjære kjøttet i strimler. Finn frem en ny kniv og skjærefjøl, og del soppen i båter.
  • Kok potetene i usaltet vann til dem er møre. Skrell del først om du foretrekker. Selv tar jeg meg ikke bryet med å skrelle potetene dersom skallet er tynt. Det er jo tross alt rett under skallet at mange av næringsstoffene sitter.
  • Stek kjøttet i en blanding av olje og smør, på høy varme. Ha kjøttet over i en gryte etter hvert som det er ferdigstekt. Når kjøttet er ferdigstekt steker du soppen i samme panne som du har stekt kjøttet i. Ha også den i gryten når den har krympet og fått litt farge. Tilsett oksebuljong, timian, rosmarin og paprikakrydder og kok opp gryten.
  • Skrell og finhakk sjalottløken. Skrell gulrøttene og del dem i halvmåner. Skrell og finhakk hvitløken. Surr først sjalottløken og gulrøttene i litt olje i stekepannen, i et par minutter. Ha deretter hvitløken og surr videre i et minutt. Ha grønnsakene i gryten med kjøttet.
  • Bland maizenaen med kremfløten og spe den i gryten under omrøring. La gryten koke noen minutter.
  • Tilsett balsamicoeddik, soyasaus og smak deg frem til riktig mengde salt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør dersom du ønsker en mørkere gryte. La kjøttet trekke i gryten mens du lager ferdig potetmosen.
  • Hell kokevannet av potetene og la dem dampe litt i kasserollen. Ha i smør og litt melk, og bruk en potetmoser til å lage en jevn og fin potetmos. Rør den luftig med en sleiv og smak deg frem til riktig mengde salt og pepper.
  • Server gryten med hjemmelaget potetmos og et dryss av finhakket persille. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*