
I går laget jeg en enkel gryte med svin og sopp, og mange har allerede lagt inn en bestilling på oppskrift. Ikke så rart, for denne gryteretten ble virkelig fantastisk god! Denne kan du nyte enten det er hverdag eller helg.
Om høsten og vinteren synes jeg gryter smaker ekstra godt. Har jeg god tid synes jeg noe av det beste jeg kan lage er pappas elggryte eller småsteik (sosekjøtt), mens i en travel hverdag kanskje heller tyr til en kjapp linsegryte med kikerter og kokos eller kanskje en enkel torskegryte. Visste du forresten at i boken min, Mat du blir glad av, har jeg et helt kapittel med hverdagsgryter på under halvtimen. Absolutt verdt å sjekke ut, om du er på jakt etter kjappe middagsfavoritter.
Litt om noen av ingrediensene
- Ytre- eller indrefilet av svin – I oppskriften har jeg brukt svinekjøtt, men du kan også bruke storfekjøtt om du ønsker. Svinefilet er både magert og mørt kjøtt, og er kjapt å tilberede.
- Sopp – Soppen kan du utelate om du ønsker det, men jeg synes den tilfører mye umami til gryten. Men er det noen i familien som ikke er like stor fan av sopp kan jeg tenke meg det ville vært godt med litt ekstra rotgrønnsaker som gulrøtter, sellerirot eller kanskje persillerot.
- Sjalottløk – Jeg har alltid liggende sjalottløk i kjøleskapet, og bruker det ofte i supper og gryter. Men du kan også bruke både vanlig gul løk eller rødløk om du ønsker det. 2 sjalottløk tilsvarer cirka 1 liten gul løk.
- Maizena – Maizena er maisstivelse og egner seg godt til å jevne supper og gryter. Når jeg skriver maizena i mine oppskrifter mener jeg den lyse pakken hvor det også står maisstivelse på utsiden. Den er også glutenfri. Har du ikke maizena kan du bruke hvetemel, men husk at da blir den heller ikke glutenfri.
- Oksebuljong – Jeg foretrekker å blande ut oksefond i vann eller å kjøpe ferdig oksekraft. Men oksebuljongterninger er også et et godt alternativ. Skal du lage den glutenfri bør du sjekke at verken fond eller buljong inneholder spor av gluten.
- Balsamicoeddik – Balsamicoeddik er en type eddik du får kjøpt på butikken. Om du ikke allerede har denne eddiksorten kan du bruke rødvinseddik.
- Soyasaus. Soyasaus gir en god dybde i retter hvor den tilsettes, og kan erstatte en del av saltet i oppskriften. Den er også full av umami og en enkel måte å gjøre retten mer kompleks.
- Sukkerkulør. Sukkerkulør er rett og slett karamellisert sukker og kan tilsettes for å sette en delikat brunfarge på retten.
Håper du ble fristet til å teste ut denne gryten med svin og sopp.