Grytebrød av spelt og havre

Lages på: 10 timer Nivå: Middels

Oppskåret grytebrød av spelt og havre

Noe av det beste med grytebrød er den fantastisk sprøe skorpen du får, samtidig som det på innsiden både er luftig og saftig. Dette brødet av spelt og havre er slett ikke noe unntak, og det var fortsatt svært saftig selv etter en halv uke i brødboksen.

Ofte lager jeg veldig grove brød, men denne gangen laget jeg brødet halvgrovt. Godt med litt variasjon også på brødfronten, og så synes jeg det er litt å enklere å lage grytebrød når ikke deigen er alt for grov. Hever bedre gjør den også.

Spelt og havre ble forøvrig en veldig god kombinasjon, så anbefaler deg absolutt å teste dette brødet!

Grytebrød av spelt og havre
Grytebrød av spelt og havre
Brødskive med egensyltede rødbeter
Brødskive med egensyltede rødbeter

Grytebrød av spelt og havre

5 fra 3 vurderinger
Type rett Frokost
Antall

1

brød
Tilberedning + heving

11

timer 
Steketid

45

minutter

Ingredienser

  • 200 gram sammalt speltmel

  • 150 gram store havregryn

  • 350 gram siktet speltmel

  • 1 ts salt

  • 1/2 ts tørrgjær

  • 6 dl kaldt vann

  • 1 ts honning

Fremgangsmåte

  • Ha alt det tørre i en bolle. Ha i kaldt vann og honning, og rør det kjapt sammen med en sleiv til det er godt blandet. Dekk til bollen med et lokk eller plast, og la stå på kjøkkenbenken (romtemperatur) til neste morgen eller minimum 9-12 timer.
  • Strø godt med mel på benken eller et bakstbord når deigen er ferdighevet. Velt deigen over på bakstbordet og ha godt med mel på deigen dersom den er klissete. Elt deigen lett, ved og dra den forsiktig utover til et rektangel. Brett hjørnene inn mot midten og strø på mer mel ved behov. Gjenta prosessen et par ganger og du vil kjenne at deigen binder seg/blir fastere.
  • Ha godt med mel på et bakepapir. Form deigen til en sirkel og legg den over på bakepapiret med bretten ned. Strø godt med mel over og legg bakstbollen eller et klede over. La deigen hvile i 1,5 – 2 timer.
  • Når det er gjenstår1/2 time igjen av hevetiden setter du en støpsjerngryte (med lokk) inn nederst i ovnen på 250 grader.
  • Ta gryten ut av ovnen, og sett den på et underlag som tåler varme. Velt deigen oppi den glovarme gryten, sett på lokket og sett gryten tilbake i ovnen med lokket på. Hvis brøddeigen ligger litt ujevnt kan du riste litt forsiktig på gryten.
  • Stek brødet de første 30 minuttene med lokk. Ta så av lokket og skru ned ovnstemperaturen til 200 grader. Stek videre i ytterligere 15 minutter.
  • Løft det nystekte brødet ut av gryten og avkjøl det på en rist

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

2 Kommentarer

  1. Anita Aashildrød

    Fantastisk godt brød.😋
    Ny favoritt for alle 7 her i huset.

    Anita

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*