Gulasj – en Ungarsk klassiker

Lages på: 2 timer Nivå: Middels
Gulasjsuppe

For noen dager siden laget jeg en deilig gulasjsuppe, og jeg tenkte derfor at det var flere som ville ha oppskriften. Gulasj er en ungarsk gryte eller suppe med kjøtt, og betraktes av mange som Ungarns nasjonalrett. Navnet gulasj betyr visstnok “gjetermat” i følge Wikipedia, og bestod av oksekjøtt i en krydret suppe eller saus.

Jeg skulle egentlig ha litt karve i suppen, men dette hadde visst falt ut fra handlelisten min. Istedenfor tilsatte jeg timian, som faktisk ble utrolig godt. I oppskriften har jeg brukt stavmikser på løk og chili. Dette skaper en mye mer fyldig og rundere suppe synes jeg, men er slett ikke nødvendig om du ikke ønsker.

Server gulasjsuppen med godt brød med smør ved siden av, og kanskje en liten skje med rømme. Vel bekomme!

Et utvalg andre middagssupper fra bloggen:

Gulasj

4 fra 13 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: UngarskNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Koketid

1

time 

40

minutter
Totalt

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 600 gram 600 høyrygg

  • 2 stk 2 gule løk

  • 3 fedd 3 hvitløk

  • 1/2 stk 1/2 rød chili (prøv deg frem)

  • 3 ss 3 tomatpuré

  • 1 boks 1 hermetiske tomater

  • 1 liter 1 kjøttbuljong/kjøttkraft

  • 2 ts 2 røkt paprikakrydder

  • 1 ts 1 karve (eller timian)

  • 1 ts 1 sukker

  • 2 stk 2 laurbærblader

  • 1 stk 1 rød paprika

  • 1 stk 1 gulrot

  • 4 stk 4 kokefaste poteter

Fremgangsmåte

  • Del opp kjøttet i terninger på cirka 3 x 4 cm. Stek det i en varm panne eller gryte, gjerne i flere omganger, til det har fått en fin stekeskorpe. Legges så over på et fat.
  • Kutt opp løk, hvitløk og chili. Fjern gjerne steinene fra chilien. Surres så i en liten klunk med olje. Lag en liten grop i pannen eller gryten, som du tilsetter 2-3 spiseskjeer tomatpuré i. La tomatpuréen frese i et lite minutt eller to, for å fjerne den skarpe smaken på puréen. Ha alt sammen over i en gryte, sammen med hermetiske tomater og buljong.
  • La suppen koke 5-10 minutter før du kjører det sammen ved hjelp av en stavmikser, til du har en jevn suppe.
  • Tilsett det stekte kjøttet, røkt paprikakrydder, karve eller timian (jeg brukte timian), sukker og laurbærblad. La gryten eller suppen koke i 1-2 timer, til kjøttet begynner å bli mørt.
  • Skyll og del paprikaen opp i smått. Skrell gulrot og poteter, og del de opp i jevnstore biter. Ha grønnsakene i gryten og la de koke seg møre, i cirka 20-30 minutter. Smak til med salt og pepper.
  • Server gulasjen med fersk brød, og en skje eller to med rømme om du ønsker. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

2 Kommentarer

  1. Magnus Kingsrød

    Kjempegod Gulasj. Har laget den flere ganger, og alle jeg har servert den til har vært kjempefornøyde

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*