Gyros med lammekjøttdeig

Lages på: 1 time Nivå: Enkel
Gyros med lammekjøttdeig

Gyros er noe av det beste jeg vet fra det greske kjøkken, og jeg har allerede flere ulike oppskrifter på bloggen. I dag tenkte jeg å dele en ny oppskrift, med lammekjøttdeig. Ofte lager jeg gyros med biter av kylling eller lammekjøtt, men etter tips fra en av mine faste følgere, Synnøve, måtte jeg teste ut en variant med kjøttdeig av lam. Her slipper du å bruke tid på å skjære opp kjøttet, og du trenger ikke marinere like lenge. Dette ble nydelig godt, og har du fulgt meg en stund har du kanskje fått med deg at jeg er dårlig til å følge oppskrifter slavisk. Så med utgangspunkt i oppskriften på gyros med lammekjøtt, gir jeg deg nå en oppskrift på gyros med lammekjøttdeig.

Har du ikke frisk rosmarin kan du bruke tørket rosmarin istedenfor (1/2 – 1 ts bør være tilstrekkelig)

Jeg brukte disse flate pitabrødene i oppskriften. Har sett det er mulig å kjøpe, særlig i butikker med godt utvalg. Om du ikke får tak i, eller har tid til å bake, kan du bruke vanlige pitabrød som fyller. I tidsangivelsen på oppskriften har jeg ikke tatt høyde for at du lager pitabrødene selv.

Gyros med lammekjøttdeig

5.0 fra 1 vurdering
Type rett: MiddagNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

50

minutter
Koketid

10

minutter
Totalt

1

time 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 1/2 stk rødløk

  • 2 fedd hvitløk

  • 2 stilker frisk rosmarin

  • 1 ss rødvinseddik

  • 1 ts honning (valgfritt)

  • 2 ss olivenolje

  • 2 ts tørket oregano

  • 1 ts tørket timian

  • 1/2 ts salt

  • 1/2 ts sort pepper

  • 600 gram kjøttdeig av lam

  • Olivenolje til steking

  • Tzatziki
  • 1/2 stk agurk

  • 1 1/2 dl gresk yoghurt

  • 1 fedd hvitløk

  • 1/2 ss sitronsaft

  • 1/4 ts hvit pepper

  • 1/4 ts sukker

  • 1/4 ts salt

  • Frisk mynte (valgfritt)

  • Tilbehør
  • 4 stk Flate pitabrød

  • 2 stk tomater

  • 1/2 stk agurk

  • 1/2 stk rødløk

Fremgangsmåte

  • Om du har bestemt deg for å lage pitabrødene selv, er det det første du bør starte med.
  • Gå i gang med marinaden. Skrell rødløken og feddene med hvitløk. Skjær rødløken i tynne båter og finhakk både hvitløken og rosmarinen.
  • Ha løk, hvitløk og rosmarin i en bolle. Tilsett rødvinseddiken, honningen, olivenoljen, oreganoen, timianen, saltet og pepperen. Bland godt og ha i lammekjøttdeigen. Bruk hendene og bland lammedeigen med marinaden. Ikke kna lammedeigen for mye. Sett kjøttet kjølig i minimum 1/2 time, men gjerne lengre om du har tid.
  • Lag tzatzikien. Riv agurken grovt på et råkostjern og ha den i et dørslag. Ha yoghurten i en skål. Skrell og finhakk hvitløksfeddet, og ha det sammen med yoghurten. Skvis i sitronsaft og ha i hvit pepper, sukker, salt og eventuelt finhakket mynte. Skvis vannet ut av agurken med hendene og ha den sammen med yoghurten. Bland godt og smak eventuelt til med mer salt. Sett kjølig frem til servering.
  • Stek det marinerte kjøttet i litt olje i en varm stekepanne. Om du skal varme ferdigkjøpte pitabrød i stekeovnen (dersom du ikke har laget selv) er dette riktig tidspunkt å gjøre det på.
  • Gjør klart tilbehøret. Skjær tomatene og agurken i tynne skiver. Skrell rødløken og skjær den i tynne båter.
  • Fordel stekt lammekjøtt, tzatziki og oppskårede grønnsaker på et pitabrød. Fold den sammen og nyt!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

  1. Kathrine Moen

    Hei 🙂
    Et det innafor å bruke kjøttdeig av okse?

    • Rolf-Anders Vollan

      Det bør gå helt fint. Men kanskje ha litt ekstra krydre, siden lammekjøttdeig har litt mer smak 🙂

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*