Halvgrove baguetter med havre

Lages på: Mer enn 2 timer Nivå: Enkel
Baguette

Jeg har lenge tenkt på at jeg burde lage baguetter snart, og i helgen skulle det skje. Jeg hadde nemlig planer om å lage en helt ny type kyllingsalat, og hadde bestemt meg for at den måtte nytes i en baguette. Ja, det er slike «hung ups» jeg kan få, det kan være alt fra hva jeg skal ha i en rett, eller hvordan den skal anrettes. Og siden jeg allerede hadde salaten på plass, så måtte jeg jo også lage baguettene som salaten nytes i.

Oppskriften på kyllingsalaten kommer litt senere denne uken, men i mellomtiden kan jeg friste med disse påleggssalatene:

Merkelig nok så har jeg aldri vært sånn kjempefan av helt fine brød, og helt siden jeg var liten så har jeg som regel styrt unna både loff og fine rundstykker om jeg har mulighet. Så da jeg skulle lage baguette så var det naturlig for meg å ha litt grovt i deigen. Ikke så mye, men bare litt havremel for at de skal mette noe lengre. Om du ønsker de helt fine så er det ikke noe i veien for å erstatte havremelet med siktet hvetemel. Siden havre ikke inneholder gluten så vil du nok oppleve at det er enklere å håndtere deigen dersom du bruker bare siktet hvete. Det er jo derfor det er enklere å få eksempelvis fine brød til å heve bedre enn grove brød.

Denne oppskriften rekker til 5 mindre baguetter (jeg la de fra langside til langside på stekebrettet). Ideelt sett hadde jeg delt deigen i 6, og laget de litt smalere. Gode ble de uansett, og selv etter et par dager på benken føltes de som ferske.

Havrebaguetter

Halvgrove baguetter med havre

4 fra 26 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Enkel
Antall

5

baguetter
Tilberedning + heving

3

timer 
Steketid

15

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 725 gram 725 siktet hvetemel

 • 275 gram 275 havremel

 • 20 gram 20 salt

 • 1/2 pose 1/2 tørrgjær

 • 750 gram 750 vann

 • 2 ss 2 solsikkeolje

Fremgangsmåte

 • Ha hvetemel, havremel, salt og tørrgjær i en bakstbolle. Mål opp kaldt vann og elt deigen ved hjelp av en kjøkkenmaskin, med påmontert eltekrok. Jeg bruker kaldt vann, siden deigen kommer til å øke med cirka 1 grad i minuttet gjennom eltingen.
 • La deigen elte på lav hastighet i 15 minutter. Tilsett solsikkeoljen og elt videre i rundt 5 minutter. Det er vanskelig å gi en fasit på hvor lenge du skal elte, da alt handler om hvor elastisk deigen din har blitt. Når deigen har eltet lenge nok skal du kunne dra fliker av deigen, uten at den ryker. Dette er et tegn på at glutennettverket er sterkt nok.
 • Dekk til bollen med et lokk eller et trekk eller folie, og la den heve på benken i 1,5-2 timer. Til den er dobbel så stor.
 • Ha den ferdighevede deigen på et melet underlag. Dra den utover til et rektangel, og brett så inn hjørnene mot midten. Gjenta dette noen ganger. Hensikten med dette er å stramme opp deigen. Del deigen i fem like store deler. Trill hver av de utover til lange baguetter, og legg de over på et bakepapirkledd stekebrett. Jeg la alle baguettene på ett stekebrett, på tvers, fra langside mot langside. De vokste litt sammen ved steking, så her kunne jeg med fordel heller laget seks baguetter, som jeg hadde fordelt over to stekebrett.
 • Dekk til stekebrettet og la baguettene få etterheve i 30-45 minutter. Sett ovnen på 225 grader.
 • Rett før baguettene går i ovnen snitter du i de med en skarp kniv. Deretter pensler du de med vann, og drysser over litt mel for et rustikk utrykk. Vannet gjør at baguettene blir sprø på utsiden.
 • Stek baguettene nest nederst i ovnen i 15-20 minutter, til de her gyllne. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*