Halvgrovt grytebrød med gresskarkjerner

Lages på: Mer enn 12 timer Nivå: Middels
Halvgrovt grytebrød

Det har gått mye i tradisjonell brødbaking de siste årene, og det begynner å bli en lenge siden forrige oppskrift på grytebrød. I dag tenkte jeg derfor å dele denne oppskriften på halvgrovt grytebrød med gresskarkjerner.

Jeg har blitt skikkelig glad i å bruke gresskarkjerner når jeg baker brød, og faktisk så er favorittbrødet mitt grovbrød med linfrø og gresskarkjerner. Dette brødet vet jeg også har slått veldig godt an hos dere av dere lesere. Gresskarkjernene setter en ekstra god smak på brødet, i tillegg til at det holder på mye fuktighet.

Selv om grytebrødene ser veldig store og flotte ut, så kan de nettopp derfor være litt utfordrende å håndtere. Derfor pleier jeg å dele brødet først i to, for så å skjære skiver på tvers. Skjær gjerne opp hele brødet i skiver, som du fryser ned. Da kan du ta opp enkeltskiver av brødet, som kan tines på få minutter i brødristeren. Et annet triks er å smøre pålegg på de frosne brødskivene og ta de med i matpakken, da er det tint til lunsj og føles samtidig som ferskt.

Grytebrød med gresskarkjerner

Her er noen andre grytebrødoppskrifter hvis du vil ha litt mer inspirasjon:

Lykke til!

Grytebrød med gresskarkjerner

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: GjærbakstNivå: Middels
Porsjoner

1

grytebrød
Tilberedning

12

timer 
Steketid

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 350 gram hvetemel

 • 250 gram fullkornshvetemel

 • 100 gram rugmel

 • 75 gram gresskarkjerner

 • 1,5 ts salt

 • 1/2 ts tørrgjær

 • 1 dl juice

 • 4,5 dl vann

Fremgangsmåte

 • Ha mel, gresskarkjerner og salt i en bolle. Tilsett kaldt vann og juice, og rør det kjapt sammen ved hjelp av en sleiv. Legg et lokk over bollen eller dekk den til med plast. La deigen heve 10-15 timer på kjøkkenbenken.
 • Ha den ferdighevede deigen over på et god melet underlag. Istedenfor å elte deigen så pleier jeg å bruke strekk-og-brett teknikken, for å unngå å jobbet ut luften ut av deigen. Strekk deigen utover til et rektangel, og fold hjørnene inn mot midten. Strø på mel underveis. Elte prosessen en del ganger, til deigen blir fast i konsistensen. Denne teknikken er aller enklest på helt fine deiger.
 • Form deigen til en rund kule og legg den over i en godt melet hevekurve med skjøten på deigen vendt ned. Dersom du ikke har en hevekurve kan du legge deigen på et god melet bakepapir med også her med bretten ned. Legg en stor bolle over deigen som et lokk.
 • La deigen etterheve i cirka 1-1,5 time. Når det er 30 minutter igjen av hevetiden skrur du ovnen på 250 grader, vanlig over- og undervarme. Sett en ildfastgryte inn nederst i ovnen med lokket på.
 • Når ovnen og gryten er varm og deigen har hevet ferdig tar du ut gryten ut av ovnen og setter den på et underlag som tåler varme. Vær forsiktig så du ikke brenner deg! Fjern lokket og tipp deigen umiddelbart over i gryten. Dersom deigen ikke havnet helt i midten av gryten kan du ta tak i begge «ørene» på gryten og rist den litt sidelengs slik at deigen blir sentrert. Legg lokket på gryten og sett den tilbake inn i ovnen.
 • Stek brødet de første 30 minuttene med lokk. Ta så av lokket, og du kan se hvordan brødet har fått denne karakteristiske formen som gjerne grytebrø har. Reduser varmen ned til 200 grader, stek grytebrødet ytterligere 15 minutter, uten lokk, til det er ferdigstekt.
 • Ha brødet over på en rist og la det avkjøle til det er kaldt. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*