Halvgrovt surdeigsbrød av hvete

Lages på: Mer enn 12 timer Nivå: Middels
Halvgrovt surdeigsbrød

Dette halvgrove surdeigsbrødet av hvete er et av de beste eltefrie brødene jeg har laget. Brødet ble både saftig og luftig, med en knasende sprø skorpe og den litt karakteristiske surdeigssmaken. Om du ikke har en surdeigsstarter, eller kanskje ikke er så glad i surdeigsbakst, så er det bare å erstatte surdeigsstarteren med en halv teskje tørrgjær. Fremgangsmåten er ellers lik.

En forutsetning for å lage surdeigsbrød er  at du har en bakeklar surdeigsstarter. Med bakeklar så mener jeg at surdeigsstarteren må ha blitt “matet opp” 4-6 timer i forkant av at du skal bruke den. Du kan lese mer om hvordan du pleier surdeigsstarteren din i dette innlegget. Og om du har lyst til å lage din egen surdeigsstarter så kan du lese mer om det i dette innlegget,

Tips! Dersom du kjøper en ferdig surdeig på butikken er disse som regel allerede bakeklare, og kan bare brukes rett i oppskriften.

For anledningen laget jeg også en enkel aïoli, som er nydelig til nystekt surdeigsbrød og fingermat. Les oppskrift på aïoli

Halvgrovt surdeigsbrød med aïoli
Halvgrovt surdeigsbrød med aïoli

Halvgrovt surdeigsbrød passer godt med pålegg til både frokost og kvelds, eller oppskåret i tynne skiver med smør  til supper eller gryter. Se gjerne flere av mine oppskrifter på surdeigsbakst.

Håper denne brødoppskriften falt i smak!

Halvgrovt surdeigsbrød

4.2 fra 106 vurderinger
Type rett: FrokostKjøkken: NordiskNivå: Middels
Antall

1

brød
Tilberedning

12

timer 
Steketid

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 450 gram hvetemel

 • 250 gram sammalt hvetemel, finmalt

 • 1ts salt

 • 2 ss bakeklar surdeigsstarter

 • 5 dl vann

 • 1 ss honning

Fremgangsmåte

 • Bland mel og salt i en bolle.
 • Mål opp kaldt vann i et litermål og ha i et par spiseskjeer av den bakeklare surdeigsstarteren i vannet. Dersom surdeigen er skikkelig bakeklar vil den være så fyll av luft at den vil flyte opp i vannet (flytetesten). Rør surdeigen ut i vannet med en skje og tilsett cirka 1 ss honning i vannet.
 • Tilsett væsken i melblanding og rør brøddeigen kjapt sammen. Dekk til med et lokk eller plastfolie og la stå på kjøkkenbenken i minst 10-12 timer.
 • Neste morgen, eller når surdeigen har hevet ferdig, velter du den utover et godt melet underlag. Dersom deigen er klissete har du godt med mel på både fingre, og strø gjerne litt mel over deigen. Forsøk å dra deigen utover, strø over mel, og brett deigen inn mot midten fra alle sidene. Gjenta prosessen et par ganger.
 • Ha godt med mel på et bakepapir. Form deigen til en sirkel og legg den på bakepapiret med bretten ned. Strø godt med mel over og legg bakstbollen eller et klede over. La deigen hvile i rundt 1 1/2 time. Dersom du har en rund hevekurv så anbefaler jeg deg å bruke den når du etterhever brødet. Min er erfaring er at deigen kleber mindre til hevekurver enn eksempelvis bakepapir, i tillegg er det enklere å bevare den runde formen. Strø godt med mel i hevekurven, legg det ferdigformete brødet med skjøten ned i kurven, strø over mel og dekk til med et klede. Hevekurver er rett og slett geniale og koster nesten ingenting på Clas Ohlson eller andre butikker.
 • Når det er en halvtime igjen av hevetiden er det på tide å skru på ovnen på 240 grader, vanlig over og undervarme. Sett inn en støpjernsgryte (som tåler varme) med lokket på, på nederste rille i ovnen.
 • Ta støpjernsgryten ut av ovnen når deigen har hevet ferdig. Sett gryten på et underlag som tåler varme og velt brøddeigen over i den glovarme gryten. Dersom brødet legger seg litt skjevt i gryten kan du riste litt på gryten sidelengs for å sentrere det. Husk grytekluter! Sett på lokket og sett gryten tilbake i ovnen med lokket på.
 • Stek brødet de første 30 minuttene med lokket på. Deretter tar du av lokket og setter samtidig varmen ned til 220 grader. Jeg elsker øyeblikket hvor jeg kan ta av lokket og nyte den rustikke formen brødet har fått. Stek brødet videre i 15 minutter.
 • Velt det nystekte surdeigsbrødet ut av gryten og over på en rist, og la det avkjøle.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

27 Kommentarer

 1. Camilla

  Hei! Kan jeg bruke annet grov mel som for eksempel rugmel eller havremel?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei,
   Det kan du absolutt gjøre! Jeg synes havre fort kan bli litt kompakt, så mulig du enten vil bruke en blanding av havre og rugmel, eller kanskje bruke en litt større andel siktet hvetemel.
   Lykke til! 🙂

 2. Hei!

  Kan jeg godt bake brødet i silikonbrødformer eller anbefaler du at jeg går til innkjøp av en jerngryte?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Beate,
   Første delen av steketiden skal stekes med lokk på, så ville kanskje brukt en ildfastform med lokk om jeg hadde. Og så er jeg litt usikker på om silikonformen leder og holder på varmen like godt som jerngryten eller ildfastformen.

 3. Anne-Mari Gulbrandsen

  Hei
  Jeg opplever plutselig at brødet ikke hever? Surdeigen flyter og virker veldig fin. Har du noen tips til hva det kan være? Bakt brødet mange ganger, men dette har skjedd de siste to gangene

  • Rolf-Anders Vollan

   Det er litt vanskelig å si hva som er årsaken. Kan det være at surdeigsstarteren har blitt bakt litt lite med i det siste? Jeg ville kanskje forsøkte å matet surdeigstarteren ganske hyppig en liten periode, for å få skikkelig boost på surdeigsstarteren. Eksempelvis forsøkt å matet den hver 5-6 time en dag (så snart det begynner å bli skikkelig aktivitet i starteren).
   Håper du finner ut av det 🙂

 4. Anne-Mari Gulbrandsen

  Hei igjen. Når jeg mater så hyppig, skal jeg ta av noe innimellom?

  • Rolf-Anders Vollan

   Jeg tar cirka 4 ss mel i en ren skål og blander inn vann og 2 ss av surdeigsstarteren til jeg har en passe konsistens. Resterende kan du eksempelvis bruke i vaffelrøre 🙂

 5. Jeg har nettopp prøvd denne oppskriften, men det gikk skeis. Etter autolysen på kjøkkenbenken over natten (kl. 23.30 til kl. 12.30 neste dag) var deigen altfor løs og fuktig, og umulig å jobbe videre med. Jeg hadde fulgt oppskriften til punkt og prikke, og surdeigstarteren var garantert førsteklasses. Det eneste avviket var at jeg brukte svensk “brødsirap” i stedet for honning. Er løsningen bare å bruke mindre vann?
  Jeg lurer ellers på hvor lang hevetiden skal eller bør være, det er ikke angitt. Bare at ovnen skal settes på når det er en halvtime igjen av samme.
  Priser på hevekurver utenom ClasO og IKEA: fra ca kr 250 og oppover. Nesten ingenting? Riktignok er oppskriften fra 2018, men likevel?

  • Rolf-Anders Vollan

   Uff da, det var leit å høre. Litt vanskelig å gjette på hva som gikk feil, men å justere ned mengden vann er sikkert ikke så dumt. Tror jeg nesten må forsøke å teste ut denne oppskriften på nytt, og eventuelt oppdatere den. Jeg laget i dag et ganske likt surdeigsbrød (Du finner bilde av det på instastoryen min i dag, og det ble veldig bra). Tror jeg hevet det på benken i 10 timer, før jeg bakte det ut.
   Hevekurven mener jeg at jeg kjøpte på Clas Ohlson sannsynligvis i 2016-2017. Ser den ligger på 140 kroner der nå på nettet, og den var nok desto rimeligere da jeg kjøpte den.

   • Jeg kan vel supplere med å nevne at jeg hadde deigen, eller nærmest røra, i brødform og stekte på “vanlig” måte. Brødet hevet fint og smakte helt ypperlig. Jeg prøver gjerne oppskriften igjen, denne gangen med litt mindre vann, kanskje 350 gram?

 6. Favoritt surdeigsbrød 🙂
  Takk for god oppskrift!

 7. Synne Rønning

  Jeg klarte det 😍 første forsøk og ingen erfaring tidligere. Fikk en oppstarter for et par måneder siden. Jeg har matet den, men den feilet flyte-testen, så jeg lot deigen heve i 24 timer istedenfor 12, og det ble skikkelig futt. Og brødet ser så insane nydelig ut. Jeg har aldri vært så stolt over noe jeg har bakt 😂 tusen takk! Nå skal jeg starte ny deig som jeg kan bake opp i morgen eller i kveld!

 8. Kjempegod oppskrift. Resultatet ser supert ut, sjølv om eg bytte ut deler av finmalt kveite med ulike frø 🙂 hadde bakepapiret ned i gryta. Det funka fint 🙂

 9. Kan jeg bake dette brødet med ferdig surdeigsstarter kjøpt på butikken?

 10. Et tips hvis man ikke har hevekurv er å bruke et dørslag med et rent kjøkkenhåndkle i. Dryss litt mel i før deigen legges i 🙂

 11. Hei! Hvor stor er støpejernsgryten du bruker?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*