
Dette halvgrove surdeigsbrødet av hvete er et av de beste eltefrie brødene jeg har laget. Brødet ble både saftig og luftig, med en knasende sprø skorpe og den litt karakteristiske surdeigssmaken. Om du ikke har en surdeigsstarter, eller kanskje ikke er så glad i surdeigsbakst, så er det bare å erstatte surdeigsstarteren med en halv teskje tørrgjær. Fremgangsmåten er ellers lik.
En forutsetning for å lage surdeigsbrød er at du har en bakeklar surdeigsstarter. Med bakeklar så mener jeg at surdeigsstarteren må ha blitt “matet opp” 4-6 timer i forkant av at du skal bruke den. Du kan lese mer om hvordan du pleier surdeigsstarteren din i dette innlegget. Og om du har lyst til å lage din egen surdeigsstarter så kan du lese mer om det i dette innlegget,
Tips! Dersom du kjøper en ferdig surdeig på butikken er disse som regel allerede bakeklare, og kan bare brukes rett i oppskriften.
For anledningen laget jeg også en enkel aïoli, som er nydelig til nystekt surdeigsbrød og fingermat. Les oppskrift på aïoli

Halvgrovt surdeigsbrød passer godt med pålegg til både frokost og kvelds, eller oppskåret i tynne skiver med smør til supper eller gryter. Se gjerne flere av mine oppskrifter på surdeigsbakst.
Håper denne brødoppskriften falt i smak!

Hei! Kan jeg bruke annet grov mel som for eksempel rugmel eller havremel?
Hei,
Det kan du absolutt gjøre! Jeg synes havre fort kan bli litt kompakt, så mulig du enten vil bruke en blanding av havre og rugmel, eller kanskje bruke en litt større andel siktet hvetemel.
Lykke til! 🙂
Hei!
Kan jeg godt bake brødet i silikonbrødformer eller anbefaler du at jeg går til innkjøp av en jerngryte?
Hei Beate,
Første delen av steketiden skal stekes med lokk på, så ville kanskje brukt en ildfastform med lokk om jeg hadde. Og så er jeg litt usikker på om silikonformen leder og holder på varmen like godt som jerngryten eller ildfastformen.
Hei
Jeg opplever plutselig at brødet ikke hever? Surdeigen flyter og virker veldig fin. Har du noen tips til hva det kan være? Bakt brødet mange ganger, men dette har skjedd de siste to gangene
Det er litt vanskelig å si hva som er årsaken. Kan det være at surdeigsstarteren har blitt bakt litt lite med i det siste? Jeg ville kanskje forsøkte å matet surdeigstarteren ganske hyppig en liten periode, for å få skikkelig boost på surdeigsstarteren. Eksempelvis forsøkt å matet den hver 5-6 time en dag (så snart det begynner å bli skikkelig aktivitet i starteren).
Håper du finner ut av det 🙂
Hei igjen. Når jeg mater så hyppig, skal jeg ta av noe innimellom?
Jeg tar cirka 4 ss mel i en ren skål og blander inn vann og 2 ss av surdeigsstarteren til jeg har en passe konsistens. Resterende kan du eksempelvis bruke i vaffelrøre 🙂
Jeg har nettopp prøvd denne oppskriften, men det gikk skeis. Etter autolysen på kjøkkenbenken over natten (kl. 23.30 til kl. 12.30 neste dag) var deigen altfor løs og fuktig, og umulig å jobbe videre med. Jeg hadde fulgt oppskriften til punkt og prikke, og surdeigstarteren var garantert førsteklasses. Det eneste avviket var at jeg brukte svensk “brødsirap” i stedet for honning. Er løsningen bare å bruke mindre vann?
Jeg lurer ellers på hvor lang hevetiden skal eller bør være, det er ikke angitt. Bare at ovnen skal settes på når det er en halvtime igjen av samme.
Priser på hevekurver utenom ClasO og IKEA: fra ca kr 250 og oppover. Nesten ingenting? Riktignok er oppskriften fra 2018, men likevel?
Uff da, det var leit å høre. Litt vanskelig å gjette på hva som gikk feil, men å justere ned mengden vann er sikkert ikke så dumt. Tror jeg nesten må forsøke å teste ut denne oppskriften på nytt, og eventuelt oppdatere den. Jeg laget i dag et ganske likt surdeigsbrød (Du finner bilde av det på instastoryen min i dag, og det ble veldig bra). Tror jeg hevet det på benken i 10 timer, før jeg bakte det ut.
Hevekurven mener jeg at jeg kjøpte på Clas Ohlson sannsynligvis i 2016-2017. Ser den ligger på 140 kroner der nå på nettet, og den var nok desto rimeligere da jeg kjøpte den.
Jeg kan vel supplere med å nevne at jeg hadde deigen, eller nærmest røra, i brødform og stekte på “vanlig” måte. Brødet hevet fint og smakte helt ypperlig. Jeg prøver gjerne oppskriften igjen, denne gangen med litt mindre vann, kanskje 350 gram?
Rettelse: Jeg mente 450 g vann.
Du kan prøve det. Har ikke rukket å teste oppskriften selv enda er jeg redd 🙂 Håper det blir et bedre resultat enn sist altså.
Favoritt surdeigsbrød 🙂
Takk for god oppskrift!
Takk for tilbaekemelding, det setter jeg veldig pris på å høre 🙂
Jeg klarte det 😍 første forsøk og ingen erfaring tidligere. Fikk en oppstarter for et par måneder siden. Jeg har matet den, men den feilet flyte-testen, så jeg lot deigen heve i 24 timer istedenfor 12, og det ble skikkelig futt. Og brødet ser så insane nydelig ut. Jeg har aldri vært så stolt over noe jeg har bakt 😂 tusen takk! Nå skal jeg starte ny deig som jeg kan bake opp i morgen eller i kveld!
Så hyggelig å høre 🙂 Hurra! 😀
Kjempegod oppskrift. Resultatet ser supert ut, sjølv om eg bytte ut deler av finmalt kveite med ulike frø 🙂 hadde bakepapiret ned i gryta. Det funka fint 🙂
Så hyggelig å høre 🙂 Takk for tips, det høres veldig godt ut 🙂
Kan jeg bake dette brødet med ferdig surdeigsstarter kjøpt på butikken?
Det bør gå fint 🙂