Hjemmelaget eplemos

Lages på: 45 minutter Nivå: Enkel
Hjemmelaget eplemos

De norske eplene er i sesong og dette har jeg så klart utnyttet. Første oppskrift ut i år er en oppskrift på eplemos. Et enkelt eplesyltetøy som bare består av epler, vann, sukker og litt sitronsaft. Eplemosen prøvesmakte jeg på nystekt brytebrød med et glass melk ved siden av. Jeg kan love deg at det var utrolig godt, både eplemosen og brytebrødet!

Se også oppskrift på grovt brytebrød.

Personlig er jeg ikke så stor fan av syltetøy som er for søte, og syrligheten på eplene vil også variere veldig. Derfor er det lurt å bruke mengden sukker jeg har oppgitt som en pekepinn, og heller smake deg frem til ønsket sødme.

Heimlaga eplemos

Eplemos er godt både som pålegg eller i desserter og kaker. Tidligere har jeg blant annet laget en porsjonsostekake med eple, og jeg kan forestille meg at det på ingen måte hadde vært feil i en eplepai eller som kakefyll.

Tips! Hjemmelaget eplemos egner seg også godt til å fryse ned. Pass på at du ikke har fylt glassene alt for fulle, da kan de fort sprekke.

Håper syltetøyet faller i smak!

Hjemmelaget eplemos

4 fra 30 vurderinger
Type rett PåleggNivå: Enkel
Mengde

2

glass
Totalt

45

minutter

Ingredienser

 • 1 kg epler

 • 1 dl vann

 • 1 skvis sitronsaft

 • 125 gram sukker

Fremgangsmåte

 • Ha vann og sitronsaft i en kasserolle.
 • Skrell eplene, del de i to og fjern kjernehuset. Skjær de opp i ganske store terninger og ha de over i kasserollen med sitronvann. Jeg skreller gjerne ett og ett eple, deler det opp i biter og har det i kasserollen før jeg går videre med neste eple. Forsøker også å blande det inn i sitronvannet slik at det ikke skal bli brunt før jeg er ferdig med å skrelle de resterende eplene.
 • Når alle eplene er i kasserollen koker du opp vannet, og lar de småkoke seg møre på lav varme. Beregn cirka 20-30 minutter, avhengig av hvor faste eplene er.
 • Tilsett sukkeret og rør med en sleiv. La mosen koke videre i cirka 5 minutter.
 • Ha eplemosen over i varme og kokte glass for å øke holdbarheten av syltetøyet. Sett på tette lokk og oppbevar glassene kaldt og kjølig (la de gjerne avkjøle seg på benken med lokket på før du setter de kaldt).

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Stikkord

6 Kommentarer

 1. Enkel og god oppskrift. Kjempegod eplemos😋

  • Rolf-Anders Vollan

   Så godt å høre 😀 Minner meg på om at det er på høy tid at jeg lager en liten batch med eplemos selv!

 2. Merete Iversen

  Hei, skal prøve denne oppskriften i dag, men lurer på om det skal være 1 kilo hele epler, eller 1 kilo skrelt og uten kjerne?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Merete,
   Beklager sent svar. Jeg mener det var 1 kg hele epler, med skall og alt:) Men smak deg gjerne frem til riktig mengde sukker uansett. Syrligheten på eplene varierer jo en god del 🙂

 3. Heidi Johansen

  Kan dette syltetøyet fryses?

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*