Hjemmelaget eplemos

Lages på: 45 minutter Nivå: Enkel
Eplemos

De norske eplene er i sesong og dette har jeg så klart benyttet meg av. Første oppskrift ut i år er en oppskrift på eplemos. Et enkelt eplesyltetøy som bare består av epler, vann, sukker og litt sitronsaft. Eplemosen prøvesmakte jeg på nystekt brytebrød med et glass melk ved siden av. Jeg kan love deg at det var utrolig godt, både eplemosen og brytebrødet!

Se også oppskrift på grovt brytebrød.

Personlig er jeg ikke så stor fan av syltetøy som er for søte, og syrligheten på eplene vil også variere veldig. Derfor er det lurt å bruke mengden sukker jeg har oppgitt som en pekepinn, og heller smake deg frem til ønsket sødme.

Heimlaga eplemos

Eplemos er godt både som pålegg eller i desserter og kaker. Tidligere har jeg blant annet laget en porsjonsostekake med eple, og jeg kan forestille meg at det på ingen måte hadde vært feil i en eplepai eller som kakefyll.

Tips! Hjemmelaget eplemos egner seg også godt til å fryse ned. Pass på at du ikke har fylt glassene alt for fulle, da kan de fort sprekke.

Håper syltetøyet faller i smak!

Hjemmelaget eplemos

4.1 fra 146 vurderinger
Type rett: PåleggNivå: Enkel
Mengde

2

glass
Totalt

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 1 dl vann

 • 1/4 stk sitron

 • 1 kg epler

 • 125 gram sukker

Fremgangsmåte

 • Ha vannet og sitronsaften i en kjele.
 • Skrell eplene, del dem i to og fjern kjernehusene. Skjær eplene opp i ganske store terninger og ha dem over i kasserollen med sitronvannet. Jeg skreller og deler helst opp ett eple av gangen, og blander det med sitronvannet før jeg går videre til neste eple. Dette forhindrer eplebitene å bli brune før jeg er ferdig med å skrelle alle eplene.
 • Kok opp vannet med eplebitene. La dem småkoke seg møre på lav varme. Koketiden kan variere mellom 10-30 minutter, avhengig av eplesort.
 • Tilsett sukkeret og rør med en sleiv. La mosen koke videre i cirka 5 minutter.
 • Ha eplemosen over i kokvarme og steril glass for å øke holdbarheten av syltetøyet. Sett på tette lokk og oppbevar glassene kaldt og kjølig (la glassene med eplemos avkjøle seg på benken med lokket på før du setter de kaldt).

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

15 Kommentarer

 1. Enkel og god oppskrift. Kjempegod eplemos😋

  • Rolf-Anders Vollan

   Så godt å høre 😀 Minner meg på om at det er på høy tid at jeg lager en liten batch med eplemos selv!

 2. Merete Iversen

  Hei, skal prøve denne oppskriften i dag, men lurer på om det skal være 1 kilo hele epler, eller 1 kilo skrelt og uten kjerne?

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Merete,
   Beklager sent svar. Jeg mener det var 1 kg hele epler, med skall og alt:) Men smak deg gjerne frem til riktig mengde sukker uansett. Syrligheten på eplene varierer jo en god del 🙂

 3. Heidi Johansen

  Kan dette syltetøyet fryses?

 4. Åse Vestre

  Kor lenge held det seg i kjøleskapet med sterile glas?

 5. Iris Frøybu

  Prøvde oppskriften idag med sommerepler. Mosen ble nydelig, jeg la til litt vanilje, kanel og ingefær, vellykket. Koketid må reduseres mye med sommerepler, kokte ca 10 minutter og så et par minutter med sukker og krydder til slutt.

  • Rolf-Anders Vollan

   Det høres veldig godt ut, må prøve den kombinasjonen selv tror jeg. Takk for tips om koketid, skal poengtere at dette varierer mellom de ulike eplesortene 🙂

  • Hvordan gjorde du med ingefær og vanilje?

 6. Veldig fin oppskrift, enkelt for en som meg, som aldri har gjort det før. Frister til gjentakelse 🙂

 7. Første gang jeg har kokt eplemos, den har ellers kommet ferdig fryst i beger…
  Mosen ble passe søt, skal fryses 😊 mye jobb å skrelle, men skal helt sikkert gjentas.

 8. Deilig resultat med denne oppskriften 🙂 Veldig populært til så mangt, så ny omgang må lages. Her vanker det nok julegaver også.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*