Hjemmelaget og litt sunnere marsipan

Lages på: Mer enn 12 timer Nivå: Middels
Hjemmelaget og litt sunnere marsipan, sunn marsipan

Dette er en oppskriften på hjemmelaget  og litt sunnere marsipan, med ca 65% mandler. Marsipanen du lager selv kan ikke sammenlignes med kjøpesvarianten, hvor enkelte varianter inneholder kun 20% mandler, og smaker svært kunstig.

Da jeg var liten så husker jeg godt at vi barna bidro til julebaksten hjemme. Det gikk neppe i et kjempestort tempo, og jeg husker at det blant annet var var marsipan, smeltet sjokolade og pepperkakedeig klint på bord, gulv i sokker og puter i store deler av desember.

Jeg husker at marsipan var en av høydepunktene, og det var like  spennende hvert år om deigen var bra nok til  å lage figurer av. Mamma hadde spart på flere utklipp fra ulike blader, av ulike marsipanfigurer i forskjellige farger. Det var ikke mye å utsette på kreativiteten, og mange ganger så nok fatene med marsipan mer ut som en dyrehage, for det var marsipankrokodiller, frosker, gris og andre figurer i alle slags farger.

I denne marsipanoppskriften har jeg brukt dadler som søtning. Det var riktignok ikke denne varianten vi  pleide å lage hjemme, men også denne sunne utgaven er svært god og har en fin marsipansmak. Jeg tror dessverre ikke denne oppskriften egner like godt dersom en ønsker å lage figurer, men det var svært enkel å lage enkle marsipankuler.

Lykke til med bakingen av en sunn og svært god marsipan som kan nytes med mye bedre samvittighet!

Tips! Tragant er tilsatt for å få en mer smidig deig, som skal gjøre at marsipanen ikke så lett sprekker. Den kan sløyfes ved eget ønske.

Lykke til med marsipanlagingen!

Sunnere marsipan

0 fra 0 vurderinger
Type rett: BakstNivå: Middels
Porsjoner

30

marsipankuler

Ta deg tiden til å lage marsipan fra bunnen av, og jeg er ganske sikker på at du ikke vil angre.

Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 160 gram 160 mandler

 • 90 gram 90 dadler

 • 1/4 ts 1/4 tragant

 • 85 gram 85 sukkerfri sjokolade

Fremgangsmåte

 • Skolding av mandler (1-2 dager i forveien)
 • Legg mandlene i kokende vann i ca 4-5 minutter.
 • Ha mandlene over i et dørslag for å fjerne vannet. Fjern skallet fra mandlene ved å poppe de mellom tommelen og pekefingeret. Kast skallet og ha de hvite mandlene over på et stekebrett som du har kledd med et kjøkkenhåndkle.
 • Legg et håndkle over og la tørke i 1-2 dager.
 • Lage marsipan
 • Skjær 4-5 dadler på langs for å fjerne steinen. Del dadlene i 4 biter og ha de sammen med mandlene og litt tragant oppi en stavmikserbolle.
 • Benytt foodprosessor eller hakkefunksjonen til stavmikseren for å male mandlene sammen med dadlene til en ganske fin masse.
 • Kna litt med massen slik at det blir en formbar deig, og trill den ut til små kuler.
 • Dypp kulene i smeltet sjokolade og sett de kjølig.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

 1. Hei ! Spennende oppskrift 🙂 Jeg lurer på hvor får jeg tak i tragant ? Og hvilken foodprosessor anbefaller du ? I fjor kjøpte jeg en Brown, men den døde om et år. Takk for svar 🙂 Fantastiske oppskrifter du har !

  • Rolf-Anders Vollan

   Hei Marina 🙂
   Takk for det. Det er mange år siden jeg kjøpte tragant sist, men da kjøpte jeg det på apoteket 🙂
   Når det gjelder foodprosessor så brukte jeg matmøllen/hakkebollen til stavmikseren. Jeg har en Braun stavmikser med litt ulike deler til, men husker dessverre ikke hva modellen heter.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*