Hjemmelaget og litt sunnere marsipan

Hjemmelaget og litt sunnere marsipan, sunn marsipan

Dette er en oppskriften på hjemmelaget  og litt sunnere marsipan, med ca 65% mandler. Marsipanen du lager selv kan ikke sammenlignes med kjøpesvarianten, hvor enkelte varianter inneholder kun 20% mandler, og smaker svært kunstig.

Da jeg var liten så husker jeg godt at vi barna bidro til julebaksten hjemme. Det gikk neppe i et kjempestort tempo, og jeg husker at det blant annet var var marsipan, smeltet sjokolade og pepperkakedeig klint på bord, gulv i sokker og puter i store deler av desember.

Jeg husker at marsipan var en av høydepunktene, og det var like  spennende hvert år om deigen var bra nok til  å lage figurer av. Mamma hadde spart på flere utklipp fra ulike blader, av ulike marsipanfigurer i forskjellige farger. Det var ikke mye å utsette på kreativiteten, og mange ganger så nok fatene med marsipan mer ut som en dyrehage, for det var marsipankrokodiller, frosker, gris og andre figurer i alle slags farger.

I denne marsipanoppskriften har jeg brukt dadler som søtning. Det var riktignok ikke denne varianten vi  pleide å lage hjemme, men også denne sunne utgaven er svært god og har en fin marsipansmak. Jeg tror dessverre ikke denne oppskriften egner like godt dersom en ønsker å lage figurer, men det var svært enkel å lage enkle marsipankuler.

Lykke til med bakingen av en sunn og svært god marsipan som kan nytes med mye bedre samvittighet!

Tips! Tragant er tilsatt for å få en mer smidig deig, som skal gjøre at marsipanen ikke så lett sprekker. Den kan sløyfes ved eget ønske.

Lykke til med marsipanlagingen!

Sunnere marsipan

Ta deg tiden til å lage marsipan fra bunnen av, og jeg er ganske sikker på at du ikke vil angre.
Hjemmelaget og litt sunnere marsipan

Ingredienser

  • 160 gram mandler
  • 90 gram dadler
  • 1/4 ts tragant
  • 85 gram sukkerfri sjokolade

Fremgangsmåte

Steg 1
Skolding av mandler. Legg mandlene i kokende vann i ca 4-5 minutter.
Steg 2
Ha mandlene over i et dørslag for å fjerne vannet. Fjern skallet fra mandlene ved å poppe de mellom tommelen og pekefingeret. Kast skallet og ha de hvite mandlene over på et stekebrett som du har kledd med et kjøkkenhåndkle.
Steg 3
Legg et håndkle over og la tørke i 1-2 dager.
Steg 4
Lage marsipan. Skjær 4-5 dadler på langs for å fjerne steinen. Del dadlene i 4 biter og ha de sammen med mandlene og litt tragant oppi en stavmikserbolle.
Steg 5
Benytt foodprosessor eller hakkefunksjonen til stavmikseren for å male mandlene sammen med dadlene til en ganske fin masse.
Steg 6
Kna litt med massen slik at det blir en formbar deig, og trill den ut til små kuler.
Steg 7
Dypp kulene i smeltet sjokolade og sett de kjølig.