
Lurer du på hvordan du lager hjemmelaget rømmegrøt? Da kan jeg trøste deg med at det er mye enklere enn du tror. Ikke er det vanskelig og det tar heller ikke lang tid. Jeg har i gamle oppskrifter lest at det er litt av en jobb å røre ut alt fettet ut av grøten, men med denne metoden så var det jo kjempeenkelt.
Forrige helg dro den lille familien vår på hyttetur på Sjusjøen. Vi hadde ikke lagt noen spesielle planer for turen, og ønsket bare få et lite avbrekk fra den travle hverdagen og koble helt av. For meg er matlaging litt av kosen ved å være på hyttetur. Da har jeg tid til å lage akkurat det jeg har lyst til, og føler kreativiteten kommer tilbake til meg.
Etter en fin tur på Lunkefjell, på en ellers ganske kjølig dag, så var jeg ikke i tvil om at det skulle bli rømmegrøt til lunsj. Hjemmelaget rømmegrøt, med smør, sukker, kanel, servert med spekeskinke. Noe så fantastisk godt!
Hjemmelaget rømmegrøt serveres med en liten skje av smøret du tidligere kokte ut av grøten, sukker, kanel og oppskåret spekeskinke.
Håper det smaker!
Det var ikke bare samboeren min og meg som koste oss på Sjusjøen, også Felix så ut til å ha det svært fint:

Det du gjør er ikke hva andre gjør, men kanskje det er flere metoder?
Jeg husker jeg stort sett gikk gjennom livet uten å lage rømmegrøt fordi “det var jo så vanskelig”. Så måtte jeg lage det en jul og det var først vrient, så skilte smøret seg ut!
Så har jeg laga det 2 ganger i året i mange år, men ikke siden 2018. Jeg vet ikke hvorfor, tror det er fordi noen ville heller ha risgrøt.
Når jeg skulle lage rømmegrøt i julen som var(for et par uker siden) så skilte smøret seg aldri ut og etter 45min hadde jeg kasta bort 3xpakker seterrømme og 1 hel pakke mandel mel.
For om smøret ikke skiller seg ut, så smaker det ikke like godt. Å ikke bruke hvetemel, har ikke vært et problem før? Det blir ikke den sure smaken om ikke smøret skiller seg ut, ikke sant?
Nå har jeg brukt annet mel enn hvetemel, feks mandel mel mange ganger før og det har jo funka?? Hadde jeg bare flaks?
Kan det være det er viktig det er hvetemel, som inneholder gluten og 65-70% karbohydrater?
For dette mandel melet var spesielt fettrikt uten karbohydrater-det var første gangen jeg brukte denne typen. Kanskje dette er svaret, et for feit mel?
Det blir fort mange hundre gram karbohydrater i rømmegrøt, derfor kutter mange ut hvetemelet, men det er også karbohydrater i Helmelka, samt det man har oppå om man bruker rørsukker.
På det reint kjemiske, er det noe som kan føre til at fettet ikke skiller seg fra rømmen? Jeg ble anbefalt å bruke økologisk rømme “fordi det alltid virker”, men jeg tror dette er bare en av flere metoder som kan virke.
**Hvor viktig er sukkeret i hvetemelet og i helmelken for at dette skal fungere, for at fettet skal skille seg ut?**
Kunne det være en ide om du prøvde å lage rømmegrøt uten hvetemel og uten ku melk, for å hjelpe 20% av befolkningen som ikke spiser/drikker dette?
Jeg lurer på….ville noen dråper sitronsaft hjelpe skille fettet ut av rømmen?
Det er litt vanskelig å si hva som har skjedd når du har laget rømmegrøt. Hva slags fremgangsmåte brukte du? Jeg bruker vanligvis seterrømme, da denne er laget slik at den skiller ut fett ved koking. Derfor koker jeg rømmen en del før jeg sper i en del av melet, og koker det til grøten “svetter ut” fettet før jeg sper på med melk. Om mandelmelet på en eller annen måte binder fettet til grøten, det er litt vanskelig å si, men høres jo søkt ut.