
Det er få ting som er så digg som en skikkelig saftig og smakfull hjortestek. Har du ikke hjort tilgjengelig er det ikke noe i veien for å bruke annet viltkjøtt eller storfekjøtt. Hjortesteken serverte jeg med en deilig potet- og persillerotpuré, og med hjemmelaget soppsaus.
Før jeg kommer til oppskriften, så vil jeg gi deg 3 tips på veien som forhåpentligvis vil gi deg et saftig resultat.
- Først og fremst er det en fordel at kjøttstykket er romtemperert før du begynner. Har du et kaldt kjøttstykke og bruker høy varme, så risikerer du at det ytterste kjøttet oppnår en høy temperatur mens kjernen fortsatt er rå.
- Tips nummer to er å bruke lav steketemperatur, gjerne 90-100 grader. Igjen så får du en jevnere steketemperatur tvers gjennom kjøttstykket, og du slipper at den ytterste delen får for høy temperatur.
- Siste tipset fra meg er å la kjøttet hvile i minst en halvtime etter at du har tatt det ut av ovnen. Da fordeler kjøttkraften seg i hele steken og siver ikke ut når du begynner å skjære i det.


Ble veldig rød og blodig ved denne fremgangsmåten. Tips for å få den medium stekt ?
Hei,
Hvor høy ble kjernetemperaturen? Ved 60 grader skal hjorten være medium stekt, mens 65-70 grader skal den være medium pluss. Kan det være at steketermometeret ikke stod i den tykkeste delen av kjøttet, og derfor viste for høy temperatur, for tidlig?
Jeg pleier å lage hjortestek et par ganger i året, men denne gangen fant jeg ikke steik som var stor nok (ca 3kg) og måtte velge 2 på 1,5 kg. Jeg skal langtidsteike dem, men lurer nå på ca steketid. Skal jeg anta steketid ut i fra en stek på 3 kg, eller skal jeg anta steketid ut fra 1,5 kg, eller kanskje midt mellom? 😊 Jeg bruker steketermometer, så den delen er grei, men vil helst ha maten klar når gjestene skal spise.
mvh
Ulf Simensen
Hei,
Hvis du har to steker på 1,5 kg må du beregne kortere tid enn én stor på 3 kg. Det skyldes at en større og tykkere steik har lengre vei inn til kjernen, som er det siste punktet temperaturen vil øke. Hvis du steker to stk på 1,5 samtidig så ville jeg antatt at det ikke tar så alt for mye lengre tid enn om du hadde stekt én, men kanskje noe 🙂
Pakker du steken inn i aluminiumsfolie når den hviler? Eller blir den da for mye stekt fordi den fortsetter kokeprosessen ? Takk !
Jeg pleier å dekke formen til med aluminiumsfolie, det går helt fint 🙂