Hønsefrikassé

Lages på: 4 timer Nivå: Middels

Klassisk hønsefrikassé

For et par helger siden ble det servert en skikkelig 80-tallsklassiker, nemlig hønsefrikassé. Selv om jeg ikke har noen har noen spesielle minner av å ha spist hønsefrikassé opp gjennom oppveksten (født på siste halvdel av 80-tallet), så må jeg innrømme at denne kasserolleretten er sterkt undervurdert! Du kan finne flere klassikere fra barndommen på denne siden.

Ikke bare smaker hønsefrikassé godt, men er jo i tillegg svært rimelig! For 2,5 kg frossen høne betalte jeg bare 65 kroner! Hadde jeg vært student i dag, så hadde dette nok blitt en gjenganger på middagsmenyen. Skal du være ekstra flink, så kan du gjøre som meg og fryse ned deler av hønsekraften du ikke bruker i frikasséen. Da har du til fremtidige supper og gryter, og smaker mye bedre enn buljong. Jeg har samlet flere budsjettmiddager på denne siden.

Hønsefrikassé lages i to omganger. I den første fasen koker du hønen mør, og er den delen som tar lengst tid. Dette kan du også gjøres kvelden i forveien om du foretrekker. Andre fase er rimelig kjapt unnagjort, så har du allerede kokt hønen ferdig så er middagen ferdig så snart potetene har kokt ferdig.

En tallerken med hønsefrikassé

Jeg kan love deg at det ikke blir siste gangen jeg lager hønsefrikassé, og det kommer nok flere varianter av denne retten på bloggen i fremtiden. Kanskje det neste gang må bli en variant med kokosmelk og karripasta, kan se for meg at det må bli en innertier.

Håper denne oppskriften på hønsefrikassé faller i smak!

Hønsefrikassé

0 fra 0 vurderinger
Type rett MiddagNivå: Middels
Porsjoner

8

porsjoner
Tilberedning

1

time 
Koketid

3

timer 
Totalt

4

timer 

Ingredienser

  • Koke høna
  • 2-3 kg høne

  • 1 gul løk

  • 1/2 sellerirot

  • 1/2 purreløk (det grønne)

  • 2 laurbærblader

  • 1 ss salt

  • 1 ts hel pepper

  • Cirka 3 liter vann

  • Frikassèsaus
  • 3 gulrøtter

  • 1/2 sellerirot

  • 1/2 purreløk (resten)

  • 3 ss smør

  • 3 ss hvetemel

  • 6 dl hønsekraft

  • 2 dl kremfløte

  • 1 ss sitronsaft

  • Salt og pepper

  • Tilbehør
  • Poteter

Fremgangsmåte

  • Kok hønen. Du må gjerne tine hønen før du setter i gang, men det er ikke nødvendig. Dersom hønen er frossen bør du beregne cirka 3 timer koketid, litt avhengig av størrelsen. En tint høne trenger litt kortere tid, cirka 2 timer.
  • Skrell løk og sellerirot og kutt opp i forholdsvis store biter. Skyll og kutt opp halvparten av en purreløk (den grønne delen)
  • Ha oppkuttede grønnsaker i en gryte sammen med hønen, vann, laurbærblad, salt og pepper. Mengden vann vil variere ut fra hvor stor kasserollen er, men bør være såpass mye at det såvidt dekker hønen.
  • Kokes i 2-3 timer, til kjøttet enkelt løsner fra beina.
  • Ta den ferdigkokte hønen ut av kraften og la den avkjøle. Kjøtt plukkes av beingrinden når den er avkjølt. Ta vare på cirka 6-7 dl av hønsekraften (siles), denne skal du bruke videre i frikasséen. Ta gjerne vare på resten av kraften også. Sil den, og redusér den ned (kok den ned) til cirka halvparten av mengden. Da blir den mer konsentrert og kan fryses ned til senere bruk. Ypperlig alternativ til buljong og fond i både supper og gryter.
  • Lag ferdig hønsegryten. Start med å koke potetene. Dette tar lengst tid. Skrell så grønnsakene og del de opp i biter. Surr gulrot, selerirot og purreløk i litt smeltet smør i en gryte. Strø over mel og bland godt.
  • Tilsett hønsekraft, fløte og kok i 5-10 minutter til grønnsakene er møre. Ha i hønen og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*