Hvalbiff med risotto og sprø persillerotchips

Lages på: 45 minutter Nivå: Middels
Hvalbiff med risotto

Det er ikke så ofte det blir servert biff hos oss. Alt for sjeldent i følge samboeren. Selv synes jeg en saftig biff er godt, men jeg har ofte lyst til å lage noe mer spennende når helgen kommer og jeg endelig har god tid til å stå på kjøkkenet. Forrige helg slo jeg derimot to fluer i ett smekk, for da serverte jeg hvalbiff med risotto og sprø persillerotchips. En nydelig helgerett.

  • Glad i hval? Sjekk ut denne oppskriften på hvalgryte.

Hvalkjøtt er utrolig mørt kjøtt, og må behandles veldig skånsomt. Det er veldig magert og skal ikke mye til før det blir tørt og hardt når du steker det. Jeg steker det derfor kun noen få minutter på høy varme før jeg skrur ned varmen, og beholder gjerne en ekstra rød kjerne.

Denne gangen har jeg servert hvalkjøttet med risotto (med erter i) og persillerotchips. I mangel på litt grønt til denne retten, tenkte jeg nemlig det kunne være en god idé å tilføre erter til risottoen. Det ble kjempegodt! Jeg hadde dem først i kokende vann et par minutter for å unngå å avkjøle risottoen. Ulempen er jo at du får et ekstra kokekar å vaske, men du unngår å avkjøle risottoen før serverer den. Persillerotchipseen laget jeg ved å frityrsteke løvtynne skiver av persillerot. Det er gjort på få minutter, tilfører retten et sprøtt element.

Hvalbiff med risotto og persillerotchips er alt i alt en nydelig middag som bare må nytes!

Hvalbiff med risotto og sprø persillerotchips

0.0 fra 0 vurderinger
Type rett: MiddagNivå: Middels
Porsjoner

4

porsjoner
Tilberedning

35

minutter
Steketid

10

minutter
Totalt

45

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 500 gram hvalbiff

  • Smør til steking

  • Salt og pepper

  • Risotto
  • 1 ss smør

  • 1 ss olivenolje

  • 1 stk sjalottløk

  • 1 bunt frisk timian

  • 200 gram risottoris

  • 1,5 dl hvitvin

  • 7,5 dl varm kyllingkraft

  • 250 gram frosne erter

  • 50 gram parmesan

  • Salt og pepper

  • Persillerotchips
  • 2 stk persillerot

  • Nøytral olje som tåler høy temperatur

  • Salt

Fremgangsmåte

  • Persillerotchips
    Start med persillerotchipsen. De er kjappe å lage, og kan ligge på et tørkepapir frem til resten av maten er serveringsklar. Skrell persillerøttene og skjær dem i tynne skiver på langs. Bruk gjerne en mandolin om du har (et godt julegavetips om du ikke har).
  • Varm opp oljen i en kjele, til den når 180 grader. Om du ikke har et steketermometer er en indikasjon på at varmen er varm nok er at du ser litt bevegelse i oljen. Dersom du stikker et treskaft nedi oljen skal det også bruse rundt. Husk å ALDRI ha vann i den varme oljen, da vil den eksplodere, og ha et lokk tilgjengelig. Unngå også at oljen blir for varm.
  • Legg skiver med persillerot nedi den varme oljen (ikke alt på én gang), og la dem ligge et minutt eller to til de blir gyldne. Jeg bruker en fiskeøse/hullsleiv i metall til å fiske opp persillerotchipsene, og legger dem umiddelbart over på tørkepapir. Dryss over litt salt.
  • Risotto
    Ha smør og olje i en tykkbunnet gryte. Skrell og finhakk sjalottløken og surr den et lite minutt i gryten. Plukk bladene av timianstilkene eller finhakk den, og ha den i gryten sammen med risottorisen. Surr videre et par minutter, til risen blir litt blank.
  • Ha i hvitvin og la den frese godt i gryten til den fordamper og absorberes av risen. Tilsett kyllingkraften, én øse av gangen. La kraften koke inn i risen under omrøring, før du tilsetter nok en øse. Fortsett slik til kraften er brukt opp. Dette tar rundt 20 minutter (gå i gang med halvbiffen i mellomtiden).
  • Ha de frosne ertene i kokende vann et minutt eller to før du tilsetter dem i risottoen (uten vannet). Ha i revet parmesan, og smak til med salt og pepper.
  • Hvalbiff
    Tørk hvalbiffen med et tørkepapir, og fjerne eventuelle hvite sener og blodårer. Skjær den opp i jevnstore porsjonsstykker. Stek hvalbiffen i en raus mengde med smør, et par minutter på hver side. Krydre biffen med salt og pepper og skru samtidig ned varmen. Øs smøret over biffstykkene mens du fortsetter å steke dem i 2-4 minutter. Steketiden avhenger av hvor tykke stykkene er. La det ferdigstekte hvalkjøttet hvile noen minutter før servering.
  • Servering
    Server hvalbiffen på en seng av risotto, med sprø persillerotchips og eventuelt noen blader frisk timian for pynt. Håper det smaker!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*