Hveteboller (uten egg)

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Hveteboller (uten egg)

I dag deler jeg en oppskrift på hveteboller som jeg har tatt med meg hjemmefra, og som etter min mening gir de beste hvetebollene. Jeg har gjort noen små justeringer i oppskrifter gjennom årene, noe som har resultert i utrolig saftige og luftige boller. Absolutt verdt å teste denne oppskriften.

Disse hvetebollene er også uten egg, perfekt for de som er allergiske. Måleenhetene er heller ikke oppgitt i gram, men i desiliter eller tilsvarende. Derfor kan noen av målene bli noe unøyaktig. Dette har jeg bevisst gjort siden det står i den originale oppskriften, samt at flere av dere følgere heller ikke bruker kjøkkenvekt. Jeg håper det er i orden.

For ekstra god smak på bollene anbefaler jeg å male kardemommekjerner (ferdig renskede – ikke kardemommekapsler).

PS! Bollene egner seg også godt til nedfrysing. Tin bollene på cirka 120-140 grader på vanlig over- og undervarme, og de føles som nystekte igjen.

Jeg håper virkelig at denne oppskriften på hveteboller faller i smak, og at den gir deg like luftige og saftige hveteboller som jeg får når jeg følger den! Bollene smaker fortreffelig med nyrørt jordbær! Hvis du skal ta den helt ut kan du også fylle de med krem og syltetøy, se oppskrift på fastlavnsboller. Se også oppskrift på skoleboller for en variant med vaniljekrem, glasur og kokos.

Hveteboller (uten egg)

4.3 fra 42 vurderinger
Type rett: KosNivå: Enkel
Antall

12

boller
Tilberedning

3

timer 
Steketid

12

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 10 dl hvetemel

 • 6 ss sukker

 • 2 ts kardemomme

 • 1/3 pakke tørrgjær

 • 4 dl melk

 • 100 gram romtemperert margarin / smør

Fremgangsmåte

 • Ha mel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en bolle. Tilsett kald eller lunken (max 20 grader) melk og elt deigen til du har en smidig deig. Jeg anbefaler å bruke en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok for et best mulig resultat. Beregn cirka 20 minutter elting med maskin. Årsaken til at jeg bruker kald væske er at temperaturen i deigen øker med cirka 1 grad i minuttet når du bruker kjøkkenmaskin. Derfor risikerer du å drepe gjæren hvis du i tillegg bruker varm væske. Faktisk så er den optimale temperaturen for deigen rundt 24 grader når den skal heve.
 • Når deigen har eltet i cirka 20 minutter, tilsetter du små terninger av romtemperert smør. Fortsett å elt deigen til smøret er godt jobbet inn og den begynner å slippe bakstbollen igjen. Du vil oppleve at deigen blir mye løsere og smidigere i konsistensen. Sjekk om deigen er eltet tilstrekkelig ved å ta en glutentest. Dra en flik/øre av deigen. Dersom du kan dra i deigen uten at den ryker, og du nesten kan se gjennom fliken/øret, så er den eltet tilstrekkelig
 • Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i cirka to timer på et lunt sted. Hevetiden vil blant annet avhenge av hvor varmt du har det i rommet, men det er ingen grunn til å forhaste heveprosessen.
 • Ha den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 10-12 like store emner. Form hvert emne utover til små boller og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
 • Dekk til stekebrettet med plast eller et klede og la etterheve i cirka 45 minutter. Pensle med melk, eller en blanding av egg og vann.
 • Stek hvetebollene i forvarmet ovn (midterste rille) i cirka 10-12 minutter, på 225 grader. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

6 Kommentarer

 1. Det her er de beste bollene jeg har lagd! Jeg er ingen gjærbakst baker, men med denne oppskriften så kan til og med jeg skryte av luftige og gode boller😊 takk for oppskrift!

  • Rolf-Anders Vollan

   For en herlig tilbakemelding! Dette er standard-oppskriften på hveteboller her i huset, blir like bra hver gang. Tusen tusen takk for at du deler din erfaring 🙂 Ha en fin kveld!
   Rolf-Anders

 2. Helen Virgo

  Det er noe galt med denne oppskriften. Deigen ble knallhard. Jeg tilsatte mer væske men den ville ikke ta til seg mer. Hverken jeg eller kjøkkenmaskinen klarte å elte inn mer væske slik at hele deigen måtte til slutt gå i søpla.

  • Rolf-Anders Vollan

   Så rart, jeg brukte akkurat denne oppskriften nå i dag (og har brukt den flere ganger), men opplevde ikke noe problem med den. Faktisk har jeg mer væske i forhold til mel, sammenlignet med mange andre bolleoppskrifter. Du er helt sikker på at du ikke målte feil mengde mel eller melk?

  • En sikker vinner her i huset 😃👍

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*