I dag deler jeg en oppskrift på hveteboller som jeg har tatt med meg hjemmefra, og som etter min mening gir de beste hvetebollene. Jeg har gjort noen små justeringer i oppskrifter gjennom årene, noe som har resultert i utrolig saftige og luftige boller. Absolutt verdt å teste denne oppskriften.
Disse hvetebollene er også uten egg, perfekt for de som er allergiske. Måleenhetene er heller ikke oppgitt i gram, men i desiliter eller tilsvarende. Derfor kan noen av målene bli noe unøyaktig. Dette har jeg bevisst gjort siden det står i den originale oppskriften, samt at flere av dere følgere heller ikke bruker kjøkkenvekt. Jeg håper det er i orden.
Lag disse hvetebollene du også og gi meg gjerne en tilbakemelding på hvor godt du likte de i kommentarfeltet nederst på siden.
PS! Bollene egner seg også godt til nedfrysing. Tin bollene på cirka 120-140 grader på vanlig over- og undervarme, og de føles som nystekte igjen.
Jeg håper virkelig at denne oppskriften på hveteboller faller i smak, og at den gir deg like luftige og saftige hveteboller som jeg får når jeg følger den! Bollene smaker fortreffelig med nyrørt jordbær! Hvis du skal ta den helt ut kan du også fylle de med krem og syltetøy, se oppskrift på fastlavnsboller. Se også oppskrift på skoleboller for en variant med vaniljekrem, glasur og kokos.
Luftige hveteboller (uten egg)
- 24. februar 2018
- 10-12 stk
- 3 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- 10 dl hvetemel
- 6 ss sukker
- 2 ts kardemomme
- 1/3 pose tørrgjær
- 4 dl melk
- 100 gram romtemperert margarin / smør
Slik gjør du det
- Steg 1
- Ha alt det tørre i en bolle. Tilsett kald eller lunken (max 20 grader) melk og elt det godt sammen til du har en smidig deig. Bruker du kjøkkenmaskin med eltekrok bør du beregne 7-8 minutter på lav hastighet, mens dersom du elter for hånd bør du legge på noen minutter. Årsaken til at jeg bruker kald væske er at da får du en bedre deig å jobbe med, i tillegg så øker temperaturen på deigen når du bruker kjøkkenmaskin, og du risikerer å drepe gjæren hvis du i tillegg bruker varm væske.
- Steg 2
- Tilsett så små terninger av romtemperert smør mens du fortsetter å elte deigen. Fortsett å elt deigen til smøret er godt jobbet inn og den begynner å slippe bakstbollen igjen. Dette tar litt tid. Tilsett litt mer mel ved behov. Deigen skal ha litt tyggiskonsistens, og du skal kunne dra i den uten at den ryker.
- Steg 3
- Dekk til bollen med plast eller et lokk og la den heve i cirka to timer på et lunt sted. Hevetiden vil blant annet avhenge av hvor varmt du har det i rommet, men det er ingen grunn til å forhaste heveprosessen.
- Steg 4
- Velt den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Elt den sammen et par minutter og strø på litt mer mel ved behov. Trill deigen utover til en lang pølse og del den opp i cirka 10-12 like store emner. Trill hvert emne utover til små boller og sett de på et bakepapirkledd stekebrett.
- Steg 5
- Dekk til stekebrettet med plast eller et klede og la etterheve i cirka 45 minutter.
- Steg 6
- Pensle med melk, eller en blanding av egg og vann.
- Steg 7
- Stek hvetebollene i forvarmet ovn (midterste rille) i cirka 10-12 minutter, på 225 grader. Avkjøles på rist.