Om du ikke har smakt surdeigspizza så har du virkelig gått glipp av noe skikkelig digg. Det har mer eller mindre blitt fast tradisjon at vi spiser surdeigspizza på fredager, og det til samboeren store glede. Pizzadeigen setter jeg på fredags morgen, så får deigen stå og heve seg og utvikle den deilige surdeigssmaken mens jeg er på jobb. 10-14 timer senere, når jeg har vært på både jobb og trening, så er det bare å bake ut pizzadeigen og toppe den med hva du måtte ønske.
Denne gangen laget jeg en variant med hvit pizzasaus, toppet med spekeskinke, vårløk og granateple. Dersom du ikke har forsøkt granateple på hvit pizza så anbefaler jeg deg å teste det, surdeigspizza eller ei.
Forberedelser! Mat surdeigsstarteren 6-10 timer før du setter deigen, dersom du allerede ikke har en bakeklar surdeigsstarter.
Du kan finne flere andre pizzavarianter her på denne siden, og om du er spesielt interessert i hvite pizzaer så må du gjerne ta en titt på denne hvite pizzaen med chorizo og skinke eller denne viltpizzaen med reinsdyr og granateple.
Hvit surdeigspizza med spekeskinke
- 27. oktober 2018
- 2 pizzaer
- 12 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- Pizzabunn
- 2,5 dl fullkornshvetemel
- 2,5 dl tipo 0 eller siktet hvetemel
- 1/2 ts salt
- 2 ss bakeklar surdeigsstarter
- Cirka 2,5 dl vann
- Hvit pizzasaus
- 1,5 dl lett crème fraîche
- 1 fedd hvitløk
- 2 ts oregano
- 1 ss olivenolje
- 1/2 dl eplemost
- Salt og pepper
- Topping
- 150 gram mozzarella
- Spekeskinke
- 4-5 vårløk
- 1/2 granateple
Slik gjør du det
- Steg 1
- Start med pizzabunnen.
- Steg 2
- Ha alt det tørre i en bolle. Bland 2 store spiseskjeer av den nyoppfriskede surdeigsstarteren i kaldt vann. Ha surdeigsvannet sammen med resten og elt deigen godt sammen i ca 10-15 minutter med maskin til du har en smidig og elastisk deig.
- Steg 3
- Tips! Min erfaring når deigen skal heve såpass lenge er at det ofte er bedre å ha en litt fastere deig enn du vanligvis ville laget. Deigen skal heve i lang tid, og da lønner det seg ofte at den ikke er for klissete.
- Steg 4
- Dekk til bollen med plast, og la den stå og heve i ca 10-12 timer.
- Steg 5
- Lag den hvite pizzasausen mens deigen hever, slik at smakene får satt seg. Ha crème fraîche i en liten skål og tilsett finhakket/presset hvitløk, oregano, olje og eplemost. Rør sammen med en skje, og smak deg til med salt og pepper. Sett den hvite sausen kjølig til bunnen er klar.
- Steg 6
- Sett ovnen på 250 grader når deigen begynner å nærme seg ferdighevet. La gjerne stekebrett eller pizzastein/-stål stå i ovnen.
- Steg 7
- Ha den ferdighevede surdeigen over på et godt melet underlag. Del den i to, og jobb eventuelt inn litt mel i deigen ved behov. Trill hvert emne ut til en ball og trykk den utover til en passe stor pizza. Bruk kjevle om du finner det nødvendig, og pass på at du har nok mel under.
- Steg 8
- Fordel den hvite pizzasausen utover hver av bunnene. Fordel mozzarella, påfulgt av spekeskinke og oppskåret vårløk.
- Steg 9
- Legg pizzaen over på det oppvarmede stekebrettet (eller pizzastein/-stål) nederst i ovnen. Steketiden er beregnet til cirka 7-9 minutter, til den begynner å bli gyllen oppå.
- Steg 10
- Ta ut pizzaen og dryss over kjerner av granateple. Nyt umiddelbart!
Likte du oppskriften?
Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.
Dette var en skikkelig god pizza. Lager den for andre gang i dag, men orket ikke å la den heve i 10 timer. Vi får se om 7 timer, 1 time etterheving og litt honning i deigen får fart på sakene. Surdeigskulturen min heter Otto II. Denne anbefales!
Takk for hyggelig tilbakemelding! Litt kortere hevetid gikk nok bare fint kan jeg tenke meg 🙂 Smart med honning, og så kan man alltids tilsette en halv teskje med tørrgjær i tillegg til surdeigsstarteren dersom man ønsker å gi den et ekstra futt i deigen. Digger navnet!