
- Antall: 4 porsjoner
- Tilberedning: 10 minutter
- Steke/Koke: 30 minutter
- Mengde: 2 personer
Dal, daal eller dahl - en ny middagsfavoritt
Si hei til en av de nye middagsfavorittene mine - nemlig indisk dal (også kjent som daal, dahl eller dhal). Jeg er kjempeglad i indisk mat, men jeg må innrømme at det først er det siste året at jeg i større grad har begynt å eksperimentere på det indiske kjøkken. Du kan på bloggen blant annet finne en oppskrift på hjemmelaget kylling tikka masala fra tidligere i høst og den nord-indiske curryen shahi paneer.
Dal er en indisk gryte og har kanskje blitt en av de nye middagsfavorittene mine. Den passer like godt til hverdags som til helgekosen, er studentvennlig (budsjettmiddag) i tillegg vegetar. Lager du dal på en ukedag kan du gjøre som meg og servere den med chapati (roti) ved siden av, mens nanbrød kanskje er det som frister mest dersom det er helgekosen. Og tro meg, dette er definitivt en middagsrett som metter!
Ingredienser
- Dal (daal)
- Spisskummen, hel - 1 ts
- Rapsolje - 1 ss
- Gul løk - 1 stk
- Hvitløk - 2 fedd
- Fersk ingefær - 2 cm
- Chiliflak - 1 ts
- Garam masala - 1 ss
- Gurkemeie - 1 ts
- Koriander, malt - 1/2 ts
- Hermetiske tomater - 800 gram
- Grønnsaksbuljong - 2 dl
- Kokosmelk - 1 boks
- Lime - 1 stk
- Kikerter - 1 liten boks
- Røde linser - 175 gram
- Salt
- Tilbehør
- Chapati
- Ris
- Yoghurt naturell eller lettrømme
Fremgangsmåte
- Gjør klar løk og ingefær. Rens og finhakk løk og hvitløk, mens ingefæret skrelles og raspes på den fine delen av et råkostjern. Jeg synes i en slik gryte at løken være oppkuttet i smått.
- Varm opp litt olje i en tykkbunnet kasserolle eller gryte. Ha i spisskummen og la den frese i 20-30 sekunder for å frigjøre litt av den deilige smaken. Bruker du malt spisskummen kan du vente med å ha i krydre til du har i de andre krydrene.
- Ha i løk, hvitløk og ingefær og la det surre på medium varme til løken begynner å bli myk.
- Tilsett så de andre krydrene, dvs tørkede chiliflak, garam masala, gurkemeie og malt koriander. Bland det godt med løken, og vent 30-60 sekunder før du også tilsetter hermetiske tomater, saften av en lime, grønnsaksbuljong (bruk gjerne fond dersom du har) og kokosmelk.
- Kok gryten i 10-20 minutter slik at du får frem alle de deilige smakene, avhengig av hvor god tid du har.
- Ha en boks kikerter og røde linser over i et dørslag og skyld de godt under kaldt rennende vann. Tilsettes så i gryten og kokes videre i minimum 5 minutter.
- Smak til med salt helt til slutt.
Server dal i dype skåler eller tallerkener sammen med chapati, en liten klatt yoghurt eller rømme, med nan og/eller ris ved siden av. Du kan også strø over litt finhakket koriander om du har tilgjengelig.
Håper det smaker!
Likte du oppskriften?
Jeg vil gjerne høre hva du synes om oppskriften. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nederst på siden, legg igjen en melding på Kjøkkenpraten eller Facebooksiden eller tag maten du lager med #detgladekjokken på Instagram. Det er utrolig gøy å høre om lesere, venner og bekjente som blir inspirert av det jeg legger ut.