Jambalaya

Lages på: 45 minutter Nivå: Enkel
Jambalaya

Jambalaya! Bare navnet i seg selv er en god grunn til å ta en nærmere titt på denne retten.

Jambalaya er en slags risrett fra det kreolske og cajunske kjøkken. Hvis jeg har forstått det riktig så inneholder den kreolske jambalayaen tomater og kjøttet stekes gjerne sammen med grønnsakene. I en cajunsk jamabalaya stekes kjøttet først, og får gjerne en brunere fargere. Cajunsk jambalaya er mest vanlig i området rundt Lousiana, mens kreolsk jambalaya er mer populært i New Orleans.

Det er ikke uvanlig å kombinere kylling, pølser (helst andouille – en amerikansk krydret svinepølse) og reker i Jambalaya, men heller ingen fasit. Selv valgte jeg kylling og pølser, men siden jeg ikke fikk takk i andouille valgte jeg en røkt og smakfull pølse av svin.

Denne oppskriften ble en slags miks av både kreolsk og cajunsk. Jeg har tilsatt tomater i denne oppskriften, samtudig stekte jeg kjøttet først, og brukte også cajun kryddermiks. Godt ble det uansett!

Flere oppskrifter med cajun:

Jambalaya

4 fra 4 vurderinger
Type rett: MIddagKjøkken: AmerikanskNivå: Enkel
Porsjoner

6

porsjoner
Tilberedning

20

minutter
Koketid

25

minutter
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • 400 gram 400 kyllingfilet

  • 300 gram 300 røkte pølser av svin

  • 1 stk 1 gul løk

  • 3 stk 3 paprika

  • 2 stilker 2 stangselleri

  • 3 fedd 3 hvitløk

  • 1 boks 1 hermetiske tomater

  • 9 dl 9 utblandet kyllingbuljong eller -kraft

  • 2 ss 2 cajun kryddermiks

  • 1 ts 1 timian

  • 1/2 ts 1/2 kajennepepper

  • 1 stk 1 laurbærblad

  • 3 dl 3 basmatiris

  • Frisk persille

  • Salt og pepper

  • Olivenolje til steking

Fremgangsmåte

  • Skjær kyllingen i cirka 2×3 cm store biter, og del pølsene i jevnstore viter.
  • Skrell løken og skjær løk og paprika i små terninger. Stilkene med stangselleri deler du opp i tynne skiver, og hvitløksfeddene skrelles og finhakkes.
  • Krydre kyllingbitene med salt og pepper, og stek dem så i en gryte i en god klunk olivenolje. Når kyllingen begynner å få litt farge tilsetter du pølsebitene, og steker videre til også de har fått en fin stekeskorpe. Kyllingen skal senere trekke i gryten, og det er derfor ikke nødvendig at den er gjennomstekt. Legg den stekte kyllingen og pølsebitene til side på et fat.
  • I samme gryte som du har stekt kyllingen i, har du nå den oppkuttede løken, paprikaen og stangsellerien. Dersom det er tørt i gryten tilsetter du litt mer olivenolje. Surr videre til løken begynner å bli myk. Tilsett så hvitløken og surr videre cirka et halvt minutt, så unngår du at den blir brent (og besk).
  • Ha i hermetiske tomater, kyllingkraft, cajun kryddermiks, timian, kajennepepper og laurbærblad. Kok opp og tilsett risen. La gryten koke et par minutter under omrøring før du har kyllingen og pølsen over i gryten. Kok opp gryten på nytt, legg på et lokk og la den trekke rett under kokepunktet til risen er ferdig. Rør i gryten underveis, og sjekk at den ikke koker seg for tørr. Tilsett i så fall litt ekstra vann. Beregn cirka 20 minutter koketid på risen.
  • Smak til gryten med salt og pepper, og dryss over finhakket persille rett før servering.

Notater

  • Glutenfri ved å velge glutenfrie pølser. Sjekk også at buljongen ikke inneholder spor av gluten.
  • Melkefrie ved å velge pølser som ikke inneholder spor av melk. Sjekk også at buljongen ikke inneholder spor av melk.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*