Jeg blir ofte spurt om hva som er favorittretten min. Dette er jo et helt umulig spørsmål å svare på, fordi det varierer jo veldig fra årstid til årstid, om det er middag, dessert eller kaker mm. Nå som det er mørkt og kaldt ute synes jeg det derimot er utrolig godt med gryter, både kremede gryter eller de som er litt fart i.
I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på en jegergryte. Men til forskjell fra hva man kanskje vanligvis ville hatt i en slik gryte så har jeg brukt vanlig storfekjøtt. Ikke så ulike pappas elggryte, men med en litt justert ingrediensliste.
Jeg har også denne gangen passet på at jegergryten kan lages lavFODMAP-vennlig. Pass i så fall på at du bruker laktosefri crème fraîche, fløte og melk og bruk bare den grønne delen av vårløken. Tyttebærsyltetøy og sukkerkulør er jeg usikker på om er lavFODMAP-vennlig, så det kan det være greit å unngå om du er usikker.
Håper denne kremede storfegryten faller i smak!
Hjemmelaget jegergryte med storfekjøtt
- 16. november 2019
- 4-6 porsjoner
- 2 time(r)
- Skriv ut

Ingredienser
- Jegergryte
- 600 gram høyrygg av storfe
- 1 ss smør
- 1,5 ts timian
- 10-12 einebær
- 3 gulrøtter
- 1/2 - 1 liten sellerirot
- 4 vårløk
- 1/2 boks lett crème fraîche
- 2 dl fløte
- 1 dl melk
- 2 ts maizena
- 1 ts salt
- Pepper
- Sukkerkulør
- Potetmos
- Cirka 400 gram poteter
- 1 dl melk
- 1/2 ss smør
- 1/2 ts salt
- Pepper
- Tilbehør
- Tyttebærsyltetøy
Slik gjør du det
- Steg 1
- Skjær storfekjøttet opp i terninger på cirka 2×4 cm. Eventuelle hinner kan du også skjære bort.
- Steg 2
- Brun så kjøttet kjapt i en panne i litt smør, gjerne i flere omganger slik at du får høy nok temperatur når du steker kjøttet. Ha kjøttet over i en gryte etter hvert som at det er ferdigbrunet.
- Steg 3
- Fyll opp vann slik at det nesten dekker kjøttet i gryten. Knus 10-12 hele einebær, og ha det i gryten sammen med tørket timian. La kjøttet koke under lokk i 1-1,5 timer, til det er skikkelig mørt og har fått tatt smak fra krydrene.
- Steg 4
- Lag potetmosen mens kjøttet putrer. Skrell potetene (valgfritt) til de er møre i usaltet vann. Beregn cirka 20-25 minutter, avhengige av potettype. Hell vannet av potetene, for så å mose de ved hjelp av en rotmoser. Tilsett melk, salt, smør og pepper, og rør den luftig ved hjelp av en sleiv.
- Steg 5
- Skrell gulrøtter og sellerirot, og skjær de opp i jevnstore biter/terninger. Skjær vårløken i skiver, bruk bare det grønne dersom gryten skal være lavFODMAP-vennlig. Ha de sammen med kjøttet, kok videre i 10 minutter.
- Steg 6
- Visp sammen créme fraiche og maizena i en bolle, tilsett fløte og melk. Spe blandingen i gryten under omrøring. Kok opp og la koke i 5-10 minutter. Dersom jegergryten fortsatt har litt tynn konsistens kan du blande ut litt mer maizena i melk, som spes i gryten.
- Steg 7
- Ha i vårløken og smak til med salt og pepper. For en litt mørkere farge på gryten kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
- Steg 8
- Server jegergryten med hjemmelaget potetmos og tyttebærsyltetøy. Håper den faller i smak!
Hei, Rolf-Anders!
Så flott at du også legger ut fodmap vennlige oppskrifter! Gleder meg til å å prøve jegergryten din! Oppskriften ligner på en jeg lagde tidligere «on the fly», men glemte å skrive ned detaljene. 😊 Gjør ikke det mer…
Keep it up!
Mvh. Beate
Hei Beate,
Så utrolig fint å høre. Jeg har noen i familien med IBS, så når de kommer på besøk så blir jeg ekstra påpasselig med hva jeg har i maten. Håper gryten faller i smak, hos oss ble det i hvert fall en suksess 🙂
Rolf-Anders