Jegergryte

Lages på: 2 timer Nivå: Enkel
Jegergryte

Jeg blir ofte spurt om hva som er favorittretten min. Dette er jo et helt umulig spørsmål å svare på, fordi det varierer jo veldig fra årstid til årstid, om det er middag, dessert eller kaker mm. Nå som det er mørkt og kaldt ute synes jeg det derimot er utrolig godt med gryter, både kremede gryter eller de som er litt fart i.

I dag tenkte jeg å dele en oppskrift på en jegergryte. Men til forskjell fra hva man kanskje vanligvis ville hatt i en slik gryte så har jeg brukt vanlig storfekjøtt. Ikke så ulike pappas elggryte, men med en litt justert ingrediensliste.

Jegergryte

Jeg har også denne gangen passet på at jegergryten kan lages lavFODMAP-vennlig. Da er det viktig at du passer på at du bruker både laktosefri crème fraîche, fløte og melk, og bruk bare den grønne delen av vårløken. Tyttebærsyltetøy og sukkerkulør er jeg usikker på om er lavFODMAP-vennlig, så det kan det være greit å unngå om du er usikker.

Håper denne kremede storfegryten faller i smak!

Banner - Mat du blir glad av

Jegergryte med storfekjøtt

4.2 fra 84 vurderinger
Type rett: MiddagKjøkken: NordiskNivå: Enkel
Porsjoner

4

store porsjoner
Tilberedning

30

minutter
Koketid

1

time 

30

minutter
Totalt

2

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Jegergryte
  • 600 gram høyrygg av storfe

  • 1 ss smør

  • 2 ts timian

  • 12 stk hele einebær

  • 3 stk gulrøtter

  • 1/2 stk sellerirot

  • 4 stk vårløk

  • 1/2 boks lett crème fraîche

  • 2 dl fløte

  • 1 dl melk

  • 1 ss maizena

  • 1 ts salt

  • Pepper

  • Sukkerkulør

  • Potetmos
  • 600 gram melne poteter

  • 1 dl melk

  • 1/2 ss smør

  • 1/2 ts salt

  • Pepper

  • Tilbehør
  • Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

  • Skjær storfekjøttet opp i terninger på cirka 2×4 cm. Eventuelle hinner kan du også skjære bort.
  • Brun så kjøttet kjapt i en panne i litt smør, gjerne i flere omganger slik at du får høy nok temperatur når du steker kjøttet. Ha kjøttet over i en gryte etter hvert som at det er ferdigbrunet.
  • Fyll opp vann slik at det nesten dekker kjøttet i gryten. Jeg brukte 3,5 dl vann. Knus hele einebær ved hjelp av en morter, og ha det i gryten sammen med tørket timian. La kjøttet koke under lokk i 1-1,5 timer, til det er skikkelig mørt og har hentet mye smak fra krydrene.
  • Lag potetmosen mens kjøttet putrer. Skrell potetene (valgfritt) og kok de i usaltet vann til de er møre. Beregn 20-25 minutter, avhengige av type potet. Pass på at du ikke koker på for høy varme, da de har lett for å gå i stykker da. Hell vannet av potetene, for så å mose de ved hjelp av en rotmoser. Tilsett melk, salt, smør og pepper, og rør den luftig ved hjelp av en sleiv.
  • Skrell gulrøtter og sellerirot, og skjær de opp i jevnstore biter/terninger. Ha de sammen med kjøttet og kok videre i 15-20 minutter.
  • Visp sammen créme fraiche og maizena i en bolle, tilsett fløte og melk. Spe blandingen i gryten under omrøring. Kok opp og la koke i 5-10 minutter. Dersom jegergryten fortsatt har litt tynn konsistens kan du blande ut litt mer maizena i melk, som spes i gryten.
  • Skjær vårløken i skiver, bruk bare det grønne dersom gryten skal være lavFODMAP-vennlig. Tilsett vårløken og smak til med salt og pepper. For en litt mørkere farge på gryten kan du tilsette noen dråper sukkerkulør.
  • Server jegergryten med hjemmelaget potetmos og tyttebærsyltetøy. Håper den faller i smak!

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

10 Kommentarer

  1. Hei, Rolf-Anders!
    Så flott at du også legger ut fodmap vennlige oppskrifter! Gleder meg til å å prøve jegergryten din! Oppskriften ligner på en jeg lagde tidligere “on the fly”, men glemte å skrive ned detaljene. 😊 Gjør ikke det mer…
    Keep it up!
    Mvh. Beate

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Beate,
      Så utrolig fint å høre. Jeg har noen i familien med IBS, så når de kommer på besøk så blir jeg ekstra påpasselig med hva jeg har i maten. Håper gryten faller i smak, hos oss ble det i hvert fall en suksess 🙂

      Rolf-Anders

  2. Superkjekt du legger ut mat vi med ibs kan bruke. håper du lager flere oppskrifter.

  3. Hei! Dette ser veldig bra ut.
    Når jeg koker kjøttet så lenge, vil ikke mye av vannet forsvinne? Hva kan jeg eventuelt gjøre med det når jeg hiver oppi gulrot og selleri?

    • Rolf-Anders Vollan

      Neida, så lenge du koker gryten med lokket på, så vil ikke vannet kunne fordampe. Laget en ganske lik gryte i dag, og da var mengden vann tilstrekkelig 🙂

  4. Freddy Kongsberg

    Hei Rolf-Anders!

    Veldig god jegergryte! Hvis den skal spisses litt på smak hva foreslår du?

    Beste hilsen
    Freddy

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei Freddy,
      Mye man kan gjøre med denne gryten tenker jeg. Du kan jo gjøre det enkelt, tilsette en skive brunost eller ha i litt tyttebærsyltetøy. Litt rødvin i gryten er sikkert heller ikke så dumt. Vanskelig å gi en fasit her altså 🙂

  5. Kenneth

    Høres veldig godt ut, og jeg skal definitivt prøve.
    Men jeg lurer på en ting angående steg 4 – Potetmosen. Hvor lenge jeg må skrelle potetene for at de skal bli møre? xD (Skjønner at det bare er en skrivefeil, men det var litt morsomt xD )

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*