Julebrød (julekake) 2.0

Lages på: 3 timer Nivå: Enkel
Julebrød

Plutselig var vi i desember måned og nedtellingen til jul starter for fullt. En av tingene jeg bare må ha hver jul er julebrød (eller julekake om du vil). Jeg har alltid pleid å følge mammas oppskrift på julebrød med rosiner, men i år dristet jeg meg til å endre litt på oppskriften.

Det er ikke de kjempestore endringene jeg har gjort, for julebrødene er i utgangspunktet fantastisk gode. Jeg har blant annet brukt litt mindre gjær enn det som var i den originale oppskriften. Særlig eldre oppskrifter kan være litt overivrig på gjærfronten. Da er det viktigere å heller gi deigen nok tid til å heve og utvikle den gode smaker, så slipper man denne gjærdunsten som kan oppstå av baksten. I tillegg har jeg tilsatt bittelitt salt, for å forsterke smakene.

Får du tak hele kardemommekjerner vil jeg på det sterkeste anbefale å kjøpe de, fremfor malt kardemomme. Bruk en morter til å støte kjernene selv, og du får frem en utrolig god kardemommesmak. Dette blir noe helt annet enn å bruke ferdigmalt kardemomme.

Må si jeg ble svært fornøyd med disse julebrødene, og jeg har allerede prøvespist noen skiver med brunost på. Herlighet så godt det ble! Resten av brødene bla lagt i fryseren, og skal tas opp til jul. Er du ikke glad i rosiner, kan de uten problemer bare utelates fra oppskriften.

Julekake

Julebrød (julekake)

5.0 fra 2 vurderinger
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Enkel
Antall

3

brød
Tilberedning + heving

2

timer 

30

minutter
Steketid

37

minutter
Totalt

3

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 1250 gram siktet hvetemel

 • 225 gram sukker

 • 2 ts kardemomme

 • 1/2 ts salt

 • 2/3 pose tørrgjær

 • 725 gram melk

 • 1 stk egg

 • 250 gram romtemperert smør

 • 150 gram rosiner (valgfritt)

Fremgangsmåte

 • Ha melet, sukkeret, kardemommen, saltet og tørrgjæren i en bakstbolle. Som jeg nevnt tidligere i oppskriften så må du gjerne bruke kardemommekjerner, som du støter i en morter. Dette gir en utrolig god smak.
 • Tilsett den kalde melken og egget, og elt deigen ved hjelp av en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Elt deigen i 15-20 minutter på lav hastighet. Å bruke kjøkkenmaskin til å lage brød er bestandig en god idé. Du greier ikke elte deigen like godt for hånd, og er jo også slitsomt i lengden å elte så lenge. Tilsett så romtemperert smør oppskåret i terninger, og elt videre til smøret er eltet godt inn i deigen. Dette tar vanligvis rundt 5 minutter. Ha i rosinene mot slutten av eltetiden. Når deigen har eltet tilstrekkelig lenge, skal den være så elastisk at du kan dra i en flik av deigen uten at den ryker. Ryker den rimelig kjapt, er det et tegn på at deigen ikke har eltet tilstrekkelig lenge.
 • Dekk til bollen med et lokk eller en plastfolie. La deigen heve i 1,5 time på kjøkkenbenken, til den har doblet seg i størrelse.
 • Ha den ferdighevede deigen over på et lett melet underlag. Dra deigen utover til et rektangel, og brett sidene inn mot midten. Gjenta denne prosessen et par ganger, til du kjenner at deigen strammer seg opp. Del deigen i 3 like stor emner, som hvert emne formes til avlange brød. Legg de over i smurte eller bakepapirkledde brødformer. Bruker du brødformer med et godt non-stick belegg er det ikke nødvendig.
 • Dekk til brødene med et klede, og la de etterheve i 45 minutter. Sett samtidig på stekeovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Pensle de ferdighevede julebrødene med sammenvispet egg. Stek brødene nederst i stekeovnen i 35-40 minutter. Steketiden vil variere fra ovn til ovn, men i min ovn tok det 38 minutter.
 • Avkjøl brødene helt på rist, før de enten fryses ned eller nytes med pålegg på. Håper de smaker.Julebrød med brunost

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

2 Kommentarer

 1. Jan Harald

  Hei
  Er det 1,5 eller 2 liters brødformer denne oppskriften er beregnet for?

  • Rolf-Anders Vollan

   Mine brødformer er rundt 2,5 liter mener jeg, men da var det rimelig romslig i formene. Så 2 liter bør gå veldig bra.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*