Julebrød med rosiner

Lages på: 3 timer Nivå: Middels
Julebrød med rosiner

Helt fra jeg var liten har vi hatt tradisjon på å ha en stor frokost 1. juledag, med hele familien samlet. Mens man gjerne har vært litt nøktern på påleggsfronten ukene i forveien så bugner altså dette frokostbordet over av pålegg og brødbakst i ulike varianter. Frokosten på 1. juledag er rett og slett årets hyggeligste frokost og et av julas høydepunkter spør du meg.

Blant all den deilige maten på frokostbordet kan du finne mammas julebrød. Dette er en julekake med rosiner og er selve stjernen på frokostbordet, og jeg tør ikke gjette på hvor mange julebrød som trylles opp av fryseren i løpet av julen. Her snakker vi et skikkelig luftig og saftig julebrød, som selv etter en runde i fryseren føles som ferskt! Om man ikke er så glad i rosiner kan man uten problemer utelate rosinene fra oppskriften.

Dette julebrød er grundig testet over mange år, men på tross av det så har jeg dristet meg til å gjøre noen justeringer. Blant annet har jeg endret litt på rekkefølgen og elter deigen lenge før smøret tilsettes. Min erfaring er at dette gir et enda saftigere resultat.

Julebrødene egner seg også godt til å fryse ned.

Julebrødet har fått så utrolig mye skryt av dere lesere, så håper også du lar friste til å teste oppskriften!

Julebrød

4.3 fra 53 vurderinger
Type rett: Søt gjærbakstNivå: Middels
Porsjoner

3

brød
Tilberedning + heving

2

timer 

30

minutter
Steketid

35

minutter
Totalt

3

timer 

Denne er oppskriften gir totalt tre saftige og gode julebrød. Brødene er stekt i brødformer på 1,5 liter, men det er ikke noe i veien for å forme og steke de som runde julekaker istedenfor. Har du først smakt disse julebrødene vil jeg påstå det er vanskelig å velge en annen oppskrift neste gang.

Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

 • 1,2 kg hvetemel

 • 225 gram sukker

 • 1 pose tørrgjær

 • 2 ts kardemomme

 • 6 dl melk

 • 2 stk egg

 • 250 gram romtemperert smør

 • 200 gram rosiner (valgfritt)

 • Til pensling
 • Egg

Fremgangsmåte

 • Ha mel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en bakstbolle. Selv brukte jeg kardemommekjerner som jeg brukte en morter til å knuse fint. Dette gir en mye bedre aroma enn den ferdigmalte varianten man får kjøpt. Har du ikke kardemommekjerner bruker du ferdigmalt.
 • Hell i melken, eggene og elt deigen i kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 15 minutter. Melken varmer jeg maksimalt opp til rundt 10-15 grader, men du kan også bruke kald melk (krever litt lengre hevetid). Når deigen eltes vil nemlig temperaturen øke gradivis (1 grad i minuttet), og det blir fort et dårligere resultat om man skal stressheve julebrøddeigen.
 • Du vil kjenne at deigen blir temmelig fast i konsistensen etter et kvarter i kjøkkenmaskinen, men dette vil bli mye bedre når smøret er eltet inn. Tilsett terninger av smør gradvis mens du fortsetter å elte deigen. Ha også i rosinene. Deigen vil sakte men sikkert løse seg opp og bli en fin og smidig deig. Fortsett å elte deigen videre i cirka 5-10 minutter, til du har en elastisk og god deig.
 • Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la den heve i romtemperatur i 1,5 – 2 timer.
 • Smør brødformene eller dekk de til med et bakepapir, dersom du ikke har gode non-stick brødformer. Ha den hevede deigen over på et melet bakstbord. Elt den lett sammen og del den opp i 3 like store emner. Form hvert emne til avlange brød som legges nedi brødformene.
 • Settes til etterheving under et klede i cirka 30-45 minutter. Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
 • Pensle de ferdighevede julebrødene med sammenvispet egg. Stekes nederst i ovnen i cirka 35-40 minutter, avhengig av ovn og størrelse på brødene.
 • Julebrødene avkjøles på rist under et klede

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

9 Kommentarer

 1. Mette C. Sandnes

  Perfekte julebrød hver gang, hvert eneste år!🎄

 2. Kjempefint. Jeg skal lage i morgen.
  Tusen takk for oppskriften.

 3. Hei.
  Julebrød ser godt ut.
  Hvor kan jeg får kjøpe slik Julebrød ?
  Mvh
  Trieu

  • Rolf-Anders Vollan

   Tusen takk:) Dette julebrødet er nok hjemmelaget, så det får du nok ikke kjøpt i butikken.

 4. Sigrunn Thorseth

  Jeg er så glad i Julebrød,og desse skal prøves.Tusen takk for oppskriften Ønsker deg en fin føre Juls tid.
  Gratulerer med den nye kokeboken.
  MvhSigrunn.

  • Rolf-Anders Vollan

   Tusen takk for fin kommentar 🙂 Håper du blir fristet til å kjøpe kokeboken når den kommer ut i butikk 🙂

   Rolf-Anders

 5. Må bare si, første gang jeg har laget julebrød, og har akkurat tatt de ut av ovnen! Klarte ikke å vente med å smake . Nydelige brød! Jeg laget de runde i formen, kunne nok ha stekt de i to omganger forsåvidt, det ble 3 svære brød på ett brett. skal garantert bruke denne oppskriften igjen!

  God jul!

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*