Julebrød med rosiner

Lages på: 3 timer Nivå: Middels
Julebrød med rosiner

Helt fra jeg var liten har vi hatt tradisjon på å ha en stor 1. juledagsfrokost med hele familien samlet. Mens man gjerne har vært litt nøktern på påleggsfronten ukene i forveien så bugner altså dette frokostbordet over av pålegg og brødbakst i ulike varianter. 1. juledagsfrokosten er rett og slett årets hyggeligste frokost og et av julas høydepunkter spør du meg.

Blant all den deilige maten på frokostbordet kan du finne mammas julebrød. Dette er en julekake med rosiner og er selve stjernen på frokostbordet, og jeg tør ikke gjette på hvor mange julebrød som trylles opp av fryseren i løpet av julen. Her snakker vi et skikkelig luftig og saftig julebrød, som selv etter en runde i fryseren føles som ferskt!

Julekake

Dette julebrød er grundig testet over mange år, men på tross av det så har jeg dristet meg til å gjøre noen justeringer. Blant annet har jeg endret litt på rekkefølgen og elter deigen lenge før smøret tilsettes. Min erfaring er at dette gir et enda saftigere resultat.

Julebrødene egner seg også godt til å fryse ned.

Julebrødet har fått så utrolig mye skryt av dere lesere, så håper også du lar friste til å teste oppskriften!

Julebrød

0 fra 0 vurderinger
Type rett Søt gjærbakstNivå: Middels
Porsjoner

3

brød
Tilberedning + heving

2

timer 

30

minutter
Steketid

35

minutter
Totalt

3

timer 

Denne er oppskriften gir totalt tre saftige og gode julebrød. Brødene er stekt i brødformer på 1,5 liter, men det er ikke noe i veien for å forme og steke de som runde julekaker istedenfor. Har du først smakt disse julebrødene vil jeg påstå det er vanskelig å velge en annen oppskrift neste gang.

Ingredienser

  • 1,2 kg hvetemel

  • 225 gram sukker

  • 1 pose tørrgjær

  • 2 ts kardemomme

  • 7 dl melk

  • 250 gram romtemperert smør

  • 200 gram rosiner

  • Til pensling
  • Egg

Fremgangsmåte

  • Ha mel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en bakstbolle. Selv brukte jeg kardemommefrø som jeg brukte en morter til å knuse fint. Dette gir en mye bedre kardemommesmak enn den ferdigmalte varianten man får kjøpt. Har du ikke kardemommefrø bruker du ferdigmalt.
  • Hell i melken og elt deigen i kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 15 minutter. Melken varmer jeg maksimalt opp til rundt 15-20 grader, men du kan også bruke kald melk (krever litt lengre hevetid). Når deigen eltes vil nemlig temperaturen øke gradivis, og det blir fort et dårligere resultat om man skal stressheve julebrøddeigen.
  • Du vil kjenne at deigen blir temmelig fast i konsistensen etter et kvarter i kjøkkenmaskinen, men dette vil bli mye bedre når smøret er eltet inn. Tilsett terninger av smør gradvis mens du fortsetter å elte deigen. Ha også i rosinene. Deigen vil sakte men sikkert løse seg opp og bli en fin og smidig deig. Fortsett å elte deigen videre i cirka 5-10 minutter, til du har en elastisk og god deig.
  • Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la den heve i romtemperatur i 1,5 – 2 timer.
  • Smør brødformene eller dekk de til med et bakepapir. Ha den hevede deigen over på et melet bakstbord. Elt den lett sammen og del den opp i 3 like store emner. Form hvert emne til avlange brød som legges nedi brødformene.
  • Settes til etterheving under et klede i cirka 30-45 minutter. Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
  • Pensle de ferdighevede julebrødene med sammenvispet egg. Stekes nederst i ovnen i cirka 35-40 minutter, avhengig av ovn og størrelse på brødene.
  • Julebrødene avkjøles på rist under et klede

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg siden på Facebook

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*