• OM MEG
  • KONTAKT
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail
Det glade kjøkken - logo
  • FORSIDE
  • OPPSKRIFTER
    • Jul (Sesong)
    • FROKOST
    • LUNSJ
    • MIDDAGSTIPS
    • — KJØTT —
    • — FISK —
    • — FUGL —
    • — KJØTTFRITT —
    • — HELGEKOS —
    • — PÅ UNDER HALVTIMEN —
    • DESSERT
    • BAKST
    • SUPPE
    • SNACKS
    • TILBEHØR
  • BLOGG
  • MENYER
  • TA KONTAKT
  • SØK
12. desember 2018

Julebrød med rosiner

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)
Gå til oppskriften

Julebrød med rosiner

Helt fra jeg var liten har vi hatt tradisjon på å ha en stor 1. juledagsfrokost med hele familien samlet. Mens man gjerne har vært litt nøktern på påleggsfronten ukene i forveien så bugner altså dette frokostbordet over av pålegg og brødbakst i ulike varianter. 1. juledagsfrokosten er rett og slett årets hyggeligste frokost og et av julas høydepunkter spør du meg.

Blant all den deilige maten på frokostbordet kan du finne mammas julebrød. Dette er en julekake med rosiner og er selve stjernen på frokostbordet, og jeg tør ikke gjette på hvor mange julebrød som trylles opp av fryseren i løpet av julen. Her snakker vi et skikkelig luftig og saftig julebrød, som selv etter en runde i fryseren føles som ferskt!

Julekake

Dette julebrød er grundig testet over mange år, men på tross av det så har jeg dristet meg til å gjøre noen justeringer. Blant annet har jeg endret litt på rekkefølgen og elter deigen lenge før smøret tilsettes. Min erfaring er at dette gir et enda saftigere resultat.

Julebrødene egner seg også godt til å fryse ned.

Julebrødet har fått så utrolig mye skryt av dere lesere, så håper også du lar friste til å teste oppskriften!

Julebrød

Denne er oppskriften gir totalt tre saftige og gode julebrød. Brødene er stekt i brødformer på 1,5 liter, men det er ikke noe i veien for å forme og steke de som runde julekaker istedenfor. Har du først smakt disse julebrødene vil jeg påstå det er vanskelig å velge en annen oppskrift neste gang.
Av: Rolf-Anders Vollan
  • 12. desember 2018
  • 3 julebrød
  • 3 time(r)
  • Skriv ut
Julebrød
Ingredienser
  • 1,2 kg hvetemel
  • 225 gram sukker
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ts kardemomme
  • 7 dl melk
  • 250 gram romtemperert smør
  • 200 gram rosiner
  • Til pensling
  • Egg
Slik gjør du det
Steg 1
Ha mel, sukker, tørrgjær og kardemomme i en bakstbolle. Selv brukte jeg kardemommefrø som jeg brukte en morter til å knuse fint. Dette gir en mye bedre kardemommesmak enn den ferdigmalte varianten man får kjøpt. Har du ikke kardemommefrø bruker du ferdigmalt.
Steg 2
Hell i melken og elt deigen i kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok i cirka 15 minutter. Melken varmer jeg maksimalt opp til rundt 15-20 grader, men du kan også bruke kald melk (krever litt lengre hevetid). Når deigen eltes vil nemlig temperaturen øke gradivis, og det blir fort et dårligere resultat om man skal stressheve julebrøddeigen.
Steg 3
Du vil kjenne at deigen blir temmelig fast i konsistensen etter et kvarter i kjøkkenmaskinen, men dette vil bli mye bedre når smøret er eltet inn. Tilsett terninger av smør gradvis mens du fortsetter å elte deigen. Ha også i rosinene. Deigen vil sakte men sikkert løse seg opp og bli en fin og smidig deig. Fortsett å elte deigen videre i cirka 5-10 minutter, til du har en elastisk og god deig.
Steg 4
Dekk til bollen med et klede eller lokk, og la den heve i romtemperatur i 1,5 – 2 timer.
Steg 5
Smør brødformene eller dekk de til med et bakepapir. Ha den hevede deigen over på et melet bakstbord. Elt den lett sammen og del den opp i 3 like store emner. Form hvert emne til avlange brød som legges nedi brødformene.
Steg 6
Settes til etterheving under et klede i cirka 30-45 minutter. Sett ovnen på 200 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 7
Pensle de ferdighevede julebrødene med sammenvispet egg. Stekes nederst i ovnen i cirka 35-40 minutter, avhengig av ovn og størrelse på brødene.
Steg 8
Julebrødene avkjøles på rist under et klede

 

 

Stikkord

  • Brød

Del dette:

  • Klikk for å dele på Twitter(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Facebook(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på Pinterest(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å dele på LinkedIn(åpnes i en ny fane)
  • Klikk for å skrive ut(åpnes i en ny fane)

Innleggsnavigasjon

Grønnsakssuppe med pølser
Vin chaud

Relaterte innlegg

Grovt brød med bygg og havre
24. januar 2021
0 kommentarer

Grovt brød med bygg og havre

Julesnurrer (juleskillings)
9. desember 2020
0 kommentarer

Julesnurrer (juleskillings)

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø
21. oktober 2020
0 kommentarer

Langtidshevet surdeigsbrød med linfrø

Del dine tanker Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Om meg

Rolf-Anders

Hei! Jeg heter Rolf-Anders og driver matbloggen Det glade kjøkken.

Her håper jeg å kunne inspirere deg både til å lage sunn og god hverdagsmat, og oppskrifter som bare skal nytes.

Les mer om bloggen her

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Stikkord

  • BBQ
  • Biff
  • boller
  • Brød
  • burger
  • curry
  • eltefrie rundstykker
  • eltefritt
  • glutenfritt
  • grateng
  • grillsalat
  • grovbrød
  • gryter
  • gryterett
  • Grøt
  • Hamburger
  • indisk
  • iskrem
  • Kanelsnurrer
  • kjøleskapsgrøt
  • Lasagne
  • mat i form
  • Omelett
  • one pot
  • Pannekaker
  • Pasta
  • Pizza
  • potet
  • Rundstykker
  • salat
  • Salsa
  • Scones
  • Smoothie
  • surdeig
  • sushi
  • Syltetøy
  • tapas
  • Tex-mex
  • Tilbehør til grillmat
  • tomatsuppe
  • Tradisjonelle brød
  • tradisjonsmat
  • vafler
  • Wok
  • Wraps

MOTTA SKREDDERSYDDE E-POSTER

Fyll inn navn og e-post for å registrere deg på e-post listen min. Jeg sender ut skreddersydde e-poster et par ganger i måneden, med små oppdateringer siden sist, matbloggtipset, tips og triks, nyheter mm.

Follow my blog with Bloglovin
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Mail

Finn noe som frister

  • Forside
  • Oppskrifter
  • Personvern
  • Bruk av bilder, tekst eller video fra nettsiden må avtales
264delinger