Julesnurrer (juleskillings)

Skillingsboller med pepperkakesmak

På søndag kunne du se meg lage julesnurrer på Instastory, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Flere av spurt etter oppskrift, og den må jo så klart ut på bloggen med resten av julebaksten.

Hva er en julesnurr? Julesnurr er en kanelsnurr hvor jeg har byttet ut kanelfyllet med et “pepperkakekrydder”, dvs en blanding av sukker, kanel, nellik og ingefær. Resultatet blir en slags kanelsnurr med en deilig aroma av jul. Og for dere som sier skillingsboller istedenfor kanelsnurrer, kall den gjerne for en juleskillings!

Julesnurrene kan fint fryses ned, så har du deilige snurrer både til resten av adventen og i julen. Disse kan virkelig anbefales!

Lyst til å lage enda mer søt gjærbakst til jul? Sjekk oppskriften på dette julebrødet med rosiner! En favoritt blant mange lesere.

Julesnurrer

Julesnurrer

Pepperkakesnurrer

Ingredienser

  • Grunndeig
  • 600 gram siktet hvetemel
  • 100 gram sukker
  • 1 ss kardemomme
  • 1 klype salt
  • 1/3 pose tørrgjær
  • 4 dl melk
  • 1 egg
  • 100 gram romtemperert smør
  • Fyll
  • 75 gram romtemperert smør
  • 3 ss brunt sukker
  • 4 ss hvitt sukker
  • 1,5 ss kanel
  • 1/2 ss malt ingefær
  • 1 ts malt nellik
  • Dekor
  • 1 egg
  • Perlesukker

Fremgangsmåte

Steg 1
Sett grunndeigen til julesnurrene. Bland sammen mel, sukker, kardemomme, salt og tørrgjær i en bolle. Bruk gjerne hele kardemommekjerner, som du maler i en morter. Det gir ekstra god smak på bakverket.
Steg 2
Tilsett kald melk og elt i en kjøkkenmaskin med påmontert eltekrok. Elt deigen i 15-20 minutter, før du har i romtemperert smør delt opp i terninger. Deigen kan føles litt kompakt før du har i smøret, men det er helt naturlig. Elt deigen videre i 5-10 minutter, til du har har en smidig og god deig. Sjekk om deigen har eltet tilstrekkelig ved å ta “glutentesten”. Den tar du ved å dra i et stykke av deigen. Dersom du kan strekke deigen uten at den ryker, og du greier å få en nesten gjennomsiktig hinne, så har den eltet lenge nok.
Steg 3
Dekk til bollen med plast eller et lokk, og la den heve i cirka 1,5 time. Jeg legger aldri kjøkkenhåndkle over, da disse vil aborbere en del av fuktigheten fra deigen.
Steg 4
Velt den ferdighevede deigen over på et melet underlag. Elt den lett sammen, for så å kjevle den utover til et avlangt rektangel på cirka 40 x 60 cm.
Steg 5
Bland sammen brunt og hvitt sukker, kanel, malt ingefær og malt nellik i en liten skål. Du har nå et enkelt pepperkakekrydder som kan brukes i julesnurrene.
Steg 6
Bre smøret utover leiven og strø over “pepperkakekrydderet”. Rull deigen sammen deigen fra langside mot langside, slik at du får en tykk og fast rull. Skjær opp rullen i skiver, som legges over på et bakepapirkledd stekebrett. Det blir cirka 24 kanelsnurrer totat, avhengig av hvor store du vil ha de.
Steg 7
Dekk til stekebrettene og la kanelsnurrene etterheve i omentrent 45 minutter. Imens setter du ovnen på 210 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 8
Pensle snurrene med sammenvispet egg og strø over litt perlesukker. Kanelsnurrene stekes i cirka 12 minutter, midt i ovnen, til de er gyldne. Avkjøl pepperkakesnurrene på en rist.