Kakemenn

Hvite kakemenn

Kakemenn er populær julebakst i store deler av landet (kanskje særlig Vest- og Sørlandet?). Hjemme har vi aldri hatt tradisjon på å lage det til jul, men samboeren som er fra Vestlandet er svært glade i de.

På samme måte som når du lager pepperkaker, så trenger denne deigen å stå kjølig en stund før den kan bakes ut. Lag derfor deigen gjerne allerede dagen i forveien.

Vil du ha litt mer smak på kakemennene kan du tilsett bittelitt vaniljesukker i deigen.

Håper oppskriften faller i smak!

Kakemenn

Kakemenn

  • 28. november 2020
  • 15-20 store kakemenn
  • Skriv ut
Kakemann

Ingredienser

  • 100 g smeltet smør
  • 2 dl melk
  • 3 dl sukker
  • 1/2 ts vaniljesukker (valgfritt)
  • 1 ts hornsalt
  • 1 l hvetemel

Fremgangsmåte

Steg 1
Smelt smøret og la det avkjøle seg før du har i melk og sukker.
Steg 2
Bland halvparten av melet med hornsalt og eventuelt vaniljesukker, rør det inn i smørblandingen. Ha i resten av melet og bland godt. Husk at deigen blir fastere når den har vært en runde i kjøleskapet, så hold eventuelt igjen på noe av melet ved behov.
Steg 3
Dekk til deigen med plast og sett den i kjøleskapet i minimum 2 timer. Gjerne over natten dersom mulig.
Steg 4
Forvarm stekeovnen til 175 grader, vanlig over- og undervarme.
Steg 5
Kjevle deigen til en cirka 0,5 cm tykk leiv. Stikk den ut med ønskelige former, enten det er kakemenn eller kakekvinner. Legg figurene over på to bakepapirkledde stekebrett.
Steg 6
Stek figurene midt i ovnen i 8-12 minutter, avhengig av tykkelse og hvor myke du vil ha de. De skal ikke bli gyldne, men bli sprø utenpå og litt myke inni. Legg kakene forsiktig over på en rist og la de avkjøle til de er helt kalde.
Steg 7
Pynt de helt avkjølte kakemennene med litt rød konditorfarge. Jeg brukte en tannpirker som jeg dyppet i fargen. Oppbevares i en tett kakeboks.