Kanelknuter av surdeig og speltmel

Lages på: 10 timer Nivå: Middels

Avkjølte kanelknuter av surdeig

Ja, det tar litt tid å lage kanelknuter (og kanelsnurrer) av surdeig, men det er også verdt ventetiden. Heldigvis er den ekstra tiden bare hviletid hvor deigen skal få tid til å heve og utvikle den ekstra gode smaken.

Denne måneden er det faktisk ett år siden jeg laget min første surdeigsstarter, en starter basert på økologisk sammalt speltmel. Starteren lever fortsatt i beste velgående og jeg tar den ut av kjøleskapet og mater den stort sett hver uke. Til gjengjeld har den gitt meg mye spennende bakst det siste året, alt fra mer tradisjonell bakst som grovt surdeigsbrød av rug og hvete  og eltefrie surdeigsrundstykker, til pizza parma av surdeig. Og jeg lover deg at det vil komme mange flere oppskrifter basert på surdeig i fremtiden. Sistemann ut er disse deilige kanelknutene av surdeig.

Dagen i forveien

Gjør klar surdeigsstarteren din kvelden i forveien slik at du har den bakeklar til dagen etter. Siden surdeigsstarteren min er av speltmelt så bruker jeg økologisk speltmel når jeg mater den. Bland 5 spiseskjeer speltmel med kaldt vann. Konsistensen skal være som en veldig tykk grøt. Bland inn 2 spisseskjeer av surdeigsstarteren, dekk til med et lokk og la den stå på kjøkkenbenken til neste morgen.

Du kan lese mer om hvordan du lager og behandler surdeigsstarteren din i dette innlegget.

kanelknuter klare for heving
Kanelknuter klare for heving

 

Banner - Mat du blir glad av

Kanelknuter av surdeig og speltmel

5 fra 1 vurdering
Type rett: BakstNivå: Middels
Antall

14

stk
Tilberedning + heving

9

timer 
Steketid

12

minutter
Totalt

10

timer 
Kokemodus

Unngå at skjermen skrur seg av mens du lager mat

Ingredienser

  • Grunndeig
  • 200 gram 200 surdeigsstarter

  • 250 gram 250 økologisk speltmel

  • 250 gram 250 siktet hvetemel

  • 2,5 dl 2,5 melk

  • 1 ts 1 kardemomme

  • 1 stk 1 egg

  • 1/2 ts 1/2 salt

  • 60 gram 60 sukker

  • 75 gram 75 romtemperert smør

  • Fyll
  • 60 gram 60 smør

  • 3 ss 3 brunt sukker

  • 3 ss 3 hvitt sukker

  • 1,5 ss 1,5 ss kanel

  • Annet
  • Egg til pensling

  • Perlesukker

Fremgangsmåte

  • Ha 200 gram surdeigsstarter sammen med speltmel, hvetemel, sukker, kardemomme, salt, egg og kald melk. Eltes godt i en kjøkkenmaskin i cirka 5-10 minutter. Ha i romtemperert smør i terninger, litt av gangen. Elt deigen videre til den er smidig og god. Test om deigen er bra nok ved å dra i den. Hvis den ikke ryker med det samme er konsistensen fin.
  • Dekk til bollen med et lokk eller et håndkle, og la den hvile i cirka 1 time på et lunt sted.
  • Lag fyll ved å røre sammen romtemperert smør, hvitt og brunt sukker og kanel.
  • Ha deigen over på et godt melet underlag. Kjevle deigen ut til en stor rektangulær leiv som er ca 0,5-0,8 cm tykk. Fordel fyllet godt utover den ene halvdelen av langsiden. Brett så den ene kortsiden over til den andre kortsiden. Hvis deigen er litt tykk kan du forsiktig kjevle deigen litt flatere, men vær forsiktig slik at fyllet ikke tyter ut.
  • Skjær deigen i ca 1,5 – 2 cm brede strimler, fra den åpne enden og inn mot bretten. Tvinn hver strimle med deig noen ganger rundt seg selv. Snurr deigstrimlen et par ganger rundt samlede fingre på den ene hånden, og avslutt med å tre enden gjennom sirkelen. Sett kanelknuttene på et bakepapirkledd stekebrett.
  • Dekk til kanelknutene med plastfolie og et klede. La de etterheve cirka 8 timer i vanlig romtemperatur.
  • Pensle de ferdighevede kanelknutene med egg og strø over litt perlesukker. Stekes i forvarmet ovn på 220 grader, i cirka 12 minutter. Avkjøles på rist.

Har du testet oppskriften?

Del innlegget ditt på Instagram med #detgladekjøkken

Liker du oppskriften?

Følg @detgladekjokken på Pinterest

Har du testet oppskriften?

Følg Det glade kjøkken på Facebook

Stikkord

5 Kommentarer

  1. Er det mulig å etterheve i kjøleskap istedenfor romtemperatur? Hvor mange timer tror du i så fall man bør kaldheve?

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei, jeg har ikke forsøkt. Men da vill jeg i hvert fall økt hevetiden ganske mye, minst 12-14 timer. Når det er sagt så bør du gi kanelknutene minst 1 time på benken før de går i ovnen, slik at de er tempererte.

      • Jeg lot de kaldheve ca 17-18 timer. Det gikk fint! De ble ganske flate, men tror det var andre årsaker.

  2. Birte Iren Aursand

    Noe som ikke stemmer med mengden fyll i forhold til mengden deig i surdeigs kanelbolleoppskriften……

    • Rolf-Anders Vollan

      Hei,
      Takk for tips. Så rart, vet det er flere som har laget disse med hell. Mener du det ble for lite eller for mye fyll? Forsøker å sammenligne mengde deig mot fyll på et par andre oppskrifter jeg har, men greier ikke se så stor forskjell.

Gi en tilbakemelding

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*