Dagen i forveien

Gjør klar surdeigsstarteren din kvelden i forveien slik at du har den bakeklar til dagen etter. Siden surdeigsstarteren min er av speltmelt så bruker jeg økologisk speltmel når jeg mater den. Bland 5 spiseskjeer speltmel med kaldt vann. Konsistensen skal være som en veldig tykk grøt. Bland inn 2 spisseskjeer av surdeigsstarteren, dekk til med et lokk og la den stå på kjøkkenbenken til neste morgen.

Du kan lese mer om hvordan du lager og behandler surdeigsstarteren din i dette innlegget.

 

Bakedag

Ha 200 gram surdeigsstarter sammen med speltmel, hvetemel, sukker, kardemomme, salt, egg og kald melk. Eltes godt i en kjøkkenmaskin i cirka 5-10 minutter. Ha i romtemperert smør i terninger, litt av gangen. Elt deigen videre til den er smidig og god. Test om deigen er bra nok ved å dra i den. Hvis den ikke ryker med det samme er konsistensen fin.

Dekk til bollen med et lokk eller et håndkle, og la den heve i cirka 1 time på et lunt sted.

Lag fyll ved å røre sammen romtemperert smør, hvitt og brunt sukker og kanel.

Ha deigen over på et godt melet underlag. Kjevle deigen ut til en stor rektangulær leiv som er ca 0,5-0,8 cm tykk. Fordel fyllet godt utover den ene halvdelen av langsiden. Brett så den ene kortsiden over til den andre kortsiden. Hvis deigen er litt tykk kan du forsiktig kjevle deigen litt flatere, men vær forsiktig slik at fyllet ikke tyter ut.

Skjær deigen i ca 1,5 – 2 cm brede strimler, fra den åpne enden og inn mot bretten. Tvinn hver strimle med deig noen ganger rundt seg selv. Snurr deigstrimlen et par ganger rundt samlede fingre på den ene hånden, og avslutt med å tre enden gjennom sirkelen. Sett kanelknuttene på et bakepapirkledd stekebrett.

Dekk til kanelknutene med plastfolie og et klede. La de etterheve i 6-8 timer i vanlig romtemperatur.

kanelknuter klare for heving
kanelknuter klare for heving

Pensle de ferdighevede kanelknutene med egg og strø over litt perlesukker. Stekes i forvarmet ovn på 220 grader, i cirka 12 minutter. Avkjøles på rist.

Avkjølte kanelknuter av surdeig
Avkjølte kanelknuter av surdeig